Sağlık Bakanlığı’ndan dondurma uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Sağlık Bakanlığı’ndan dondurma uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2004 00:00

SaÄŸlık Bakanlığı, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmalar ve yenilebilir buzlu ürünlerin, patojen bakterilerin üremeleri bakımından ciddi bir tehlike kaynağı olduÄŸunu bildirdi. Temel SaÄŸlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, vatandaÅŸlar; süt, süt ürünleri ve brusella hastalığı konusunda uyarıldı.Açıklamada, sütün insanlar için olduÄŸu kadar mikroorganizmalar için de vazgeçilmez bir besin kaynağı olduÄŸu vurgulanarak, hijyenik ÅŸartlarda elde edilmeyen sütün, özellikle içerdiÄŸi patojen mikroorganizmalar açısından istenmeyen saÄŸlık sorunlarına yol açtığı belirtildi.   Zararlı, hastalık yapan (patojen) mikroorganizmaların, süt ve süt ürünleri yoluyla nüfusun büyük bir bölümüne hızla yayılabileceÄŸi ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde salgın hastalıklara yol açabileceÄŸi belirtilen açıklamada, bunun özellikle insanlar açısından tehlikeli olduÄŸu kaydedildi.   Havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmalar konusunda da uyarıların yer aldığı açıklamada, dondurmalar ve yenilebilir buzlu ürünlerin de patojen bakterilerin üremeleri bakımından ciddi tehlike kaynağı olduÄŸu bildirildi.       SÃœT TÃœKETÄ°MÄ°NE DÄ°KKAT     Dondurmaların, üretimde kullanılan alet ve ekipmanın uygun ÅŸekilde temizlenmemesi, gerekli ve yeterli önlemlerin alınmaması durumunda salgın hastalıklara neden olabileceÄŸi vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:   ''Bu nedenle, üretimden hemen sonra soÄŸuk zincirin kırılmadan ürünün tüketiciye sunulması gerekmektedir. Özellikle kırsal kesimde, kiÅŸiler kendi ihtiyaçlarını karşılamak için elde ettikleri ya da satın aldıkları sütleri kaynatarak tüketmelidirler.   Kaynatma sırasında süt karıştırılarak tencerenin her tarafının kaynama ısısından yararlanması ve zararlı mikroorganizmaların yok olması saÄŸlanmalıdır. Kaynamaya baÅŸladıktan sonra süt kabarınca ateÅŸ hemen söndürülmemeli, güvenli olması için 5 dakika daha kaynatmaya devam edilmelidir. Daha uzun süre kaynatma ve karışık yönlerde karıştırma, protein kaybına neden olmaktadır.   SaÄŸlık sorunları yaÅŸanmaması için kaliteli hammaddeden elde edilen süt ve süt ürünleri üretilmeli, uygun koÅŸullarda tüketime sevk edilmeli, tüketim aÅŸamasına kadar da uygun koÅŸullarda muhafaza edilmelidir. ÖrneÄŸin, pastörize sütün soÄŸuk zincir kırılmadan satış noktasında soÄŸutucuya alınması ve özellikle cam ambalajda bulunan süt ve süt ürünlerinin güneÅŸ ışığından korunması gibi.''Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!