Sağlamı da yıkıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Sağlamı da yıkıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Enkaz kaldırma, trajikomik bir çalışmaya dönüştü. İlkel yöntemlerle bina yıkan şirketin enkaz altında kalan 5 elemanından birinin cesedi çıkarıldı, diğerlerinden ise ümit kesildi. Yıkım çalışmaları sırasında sağlam binalara da zarar veriliyor.

DEPREM bölgesinde kaplumbağa hızıyla yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları, ihaleyi kazanan şirketlerin ağır hasarlı binaları ilkel yöntemlerle yıkması yüzünden cinayete dönüştü.

Gölcük'te yıkım çalışması sırasında 7 katlı apartmanın altında kalan 5 görevliden 27 yaşındaki mühendis Hikmet Zırı'nın cesedi çıkarıldı. Enkaz altında bulunan 2 mühendisle 2 teknikerin yaşamından da umut kesildi.

Gölcük'e gelen AKUT ve Sivil Savunma ekiplerinin, hassas cihazlarla dinleme yaparak sürdürdükleri çalışmalarda, hiçbir hayat belirtisine rastlayamadıkları Donatan Apartmanı enkazından, dün saat 15.00 sıralarında mühendis Hikmet Zırı'nın cesedi çıkarıldı. Zırı, enkaz kaldırma ihalesini kazanan şirketlerden Yılmazlar İnşaat'ta 2 yıldır çalışıyordu.

İş makineleriyle yapılan kazıda, Yılmazlar İnşaat'ın diğer elemanları inşaat mühendisleri Vural Topaloğlu ve Kemal Gökmen ile teknikerler İsak Demirkan ve Erhan Karakaş'a ulaşılmaya çalışıldı.

TEHLİKELİ DEMİŞ AMA

Enkaz altındaki mühendislerden Vural Topaloğlu'nun arkadaşı Elektrik Mühendisi Ali Uçar iki gece önce birlikte yemek yediklerini anlatırken, ‘‘Bana yıkımdaki zorluklardan yakınmıştı. Hatta bana bir ara 'Bu şartlarda bina yıkmak çok zor. Çok tehlikeli ve sakıncalı' demişti. Böyle devam etmesi halinde yıkımın 100 günde değil, ancak gelecek sene bu zamanlarda biteceğini söylemişti. Korktuğu da başına geldi’’ diye konuştu.

BAKANLIĞA SUÇLAMA

Çalışmaları yaşlı gözlerle izleyen 5 görevlinin yakınları, Yılmazlar İnşaat'ı suçlayarak, ‘‘Böyle ilkel koşullarda yıkım yapılmaz. Yakınlarımızın hayatı hiçe sayıldı’’ dediler. Firma yetkilisi Turgay Demir ise kendilerini savunarak, ‘‘Asıl suçlu dinamitle yıkıma izin vermeyen Bayındırlık ve İskán Bakanlığı ile yıkım sırasında E-130 karayolunu ulaşıma kapatmayarak, binanın çökmesine neden olan sarsıntıya sebebiyet veren trafik ekipleridir’’ dedi.

İlkel yıkımın sonu

Çınarcık'ta bir apartmanın enkazının kaldırılması sırasında depremin yıkamadığı Yılmaz Apartmanı'nın 3 katı da kullanılamaz hale geldi. Çınarcık Stadyum Caddesi Kale Sokak'taki, Belediye eski Başkanı Turgut Kurt'un yaptığı Furkan Apartmanı oturulamaz hale geldi. İhaleyi alan firmalardan Arslanlar İnşaat da bu apartmanın enkaz kaldırma işini üstlendi. Çalışma sırasında apartmanın hemen yanındaki 5 katlı Yılmaz Apartmanı'nın 3 katı da kullanılamaz hale geldi.

Dünya, dinamitle yıkım yapıyor

GÖLCÜK Belediye Başkanı İsmail Barış, ilçedeki hasarlı binaların hem saptanmasında, hem de yıkımında kargaşa yaşandığını söyledi. Ağır hasarlı binaların yıkımı işini alan firmaları da eleştiren Belediye Başkanı İsmail Barış, ‘‘7-8 katlı binaların en alttaki kolonları tırtıklama yöntemiyle zayıflatılıyor. Sonra içeriye girilip bu kolonlara çelik halat bağlanıyor. İş makineleri tarafından çekilerek yıkılmaya çalışılıyor. İlk çekişte yıkılmadıysa, yeniden deneniyor. Donatım Apartmanı'ndaki olayda, ilk çekmede çelik halatlardan biri kopmuş. Yeniden bağlamak isterlerken bina çökmüş. Böyle yıkım dünyanın hiçbir yerinde yok’’ diye konuştu. Başkan Barış, Avrupa'da binaların statik hesapları yapıldıktan sonra kolonlarına dinamit yerleştirildiğini, çevrede önlem alınarak bunların patlatılmasıyla binanın çevreye zarar vermeden yıkılabildiğini söyledi. Barış, şu andaki uygulamaya devam edilmesi halinde üzücü olayların kaçınılmaz olacağını da sözlerine ekledi.

7 bin 857 binaya 4 yıkım firması

KOCAELİ Valiliği, il genelinde enkaz kaldırma işini, ihaleyle Yılmazlar İnşaat, Duytaş Limited Şirketi, Özhak Limited Şirketi ve Alemdaroğlu İnşaat'a verdi. Kocaeli'de toplam 43 bin 586 konut ve işyeri bulunan 7 bin 857 binanın yıkımını sadece bu 4 şirketin kendi olanaklarıyla gerçekleştiremeyeceği bilinirken, şirket sayısının niçin artırılmadığı sorusu gündeme geldi. İhaleyi kazanan şirketlerin ise paylarını alıp, işi hiçbir deneyimi olmayan taşeronlara havale etmeleri eleştirildi.

ONLAR DA TAŞORA VERİYOR

İhale şartnamesine göre, ihaleyi kazanan firmalar bünyelerinde en az 30 ekip bulundurmak zorunda. Her ekipte de 1 paletli kovalı ekskavatör, 1 paletli kırıcılı ekskavatör, 1 paletli yükleyici, 4 damperli kamyon bulundurmaları gerekiyor. Şartnameye göre ayrıca her ekipte 1 vinç, her 9 ekipte 1 hidrolik kırıcılı ataşmanlı ekskavatör de bulundurulması zorunlu. Oluşturulan her ekip için devlet müteahhit firmaya günlük 9 saatlik çalışma karşılığı, ancak belli sayıda binanın enkazını kaldırması koşuluyla 726 milyon 895 bin lira ödüyor.

İhaleyi kazanan bazı firmaların bu işin kaymağını yediği, yıkım işini taşeronlara devrederek oturdukları yerden trilyonlar kazandıkleri ileri sürüldü. Gölcük'te yıkım sırasında çöken Donatım Apartmanı'nın enkazını kaldıran Yılmazlar İnşaat'ın da ihaleye alan diğer 3 firma gibi yıkım işince onlarca taşeron kullandığı, firmaların ve taşeronların uzman olmayan personel istihdam ettikleri ortaya çıktı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!