"Sağım, solum, önüm arkam: sinema"

Güncelleme Tarihi:

Sağım, solum, önüm arkam: sinema
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2005 11:24

Yedinci sanatın büyüsü İstanbul'un dört bir yanını sardı. Bu yıl 24'üncü kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin resmi açılışı, 1 Nisan'da yapılıyor. Ertesi gün, yani 2 Nisan'da ise sinema tutkunlarının büyük koşuşturmacası başlıyor. 17 Nisan'a kadar sürecek olan festivalin ilk gününden göze çarpan bazı filmlere bir göz atalım istedik.

  Festivalde hafta sonu filmleri
  Dört yeni film gösterimde

Haberin Devamı

BRAZİL 

Zaman Korsanları, Baron Munchausen'in Maceraları, Balıkçı Kral, 12 Maymun gibi filmleriyle tanınan yönetmen Terry Gilliam'ın en iyi yapıtlarından biri olan Brazil, festivalin ilk gün sürprizlerinden. George Orwell'ın distopyası 1984'ün Gilliam versiyonu olarak bilinen film, yenilenmiş kopyasıyla festival seyircisinin karşısına çıkacak. Endüstrileşme, terörizm, modernliğin çöküşü, devlet kontrolü, bürokrasi, aşk ve hatta çağdaş sinemacılık üzerine bir bilim-kurgu hicvi, bir kara komedi ve fantezi olan Brazil'in ouncu kadrosunda usta aktör Ian Holm, Jonathan Pryce, Robert De Niro, Katherine Helmond yer alıyor.

2 Nisan Cumartesi
Beyoğlu Emek
Saat:  16:00

6 Nisan Çarşamba
Beyoğlu Emek
Saat: 10:00

9 Nisan Cumatesi
Kadıköy Rexx
Saat: 21:30

MELİNDA VE MELİNDA

Haberin Devamı

Woody Allen'ı epey zamandır "göremeyip" özleyenlerdenseniz Melinda ve Melinda'yı (Melinda and Melinda) kaçırmamanızı öneriyoruz. İki yazar arasında doğan tartışma, aynı olayla başlayan bir öykünün, biri komedi, diğeri trajedi olmak üzere iki farklı yöne doğru anlatılmasıyla sürer. Bildiğimiz Woody Allen sinir krizleri, romantizm, sadakatsizlik ve iletişim bozukluklarıyla dolu bu yaratıcı ve eğlenceli film, Broadway Üzerinde Kurşunlar'dan bu yana Woody Allen'in gerçekleştirdiği en iyi yapım olarak nitelendiriliyor.

2 Nisan Cumartesi
Beyoğlu Emek
Saat: 21:30

10 Nisan Pazar
Beyoğlu Emek
Saat: 13:30


KUTLAMA

İngiliz sinemasının şaşırtıcı yönetmenlerinden Derek Jarman aslında festival seyircisinin iyi tanıdığı sinemacılardan biri. Bu yılki programda Jarman'ın Kutlama'sı (Jubilee) var.

Jarman, Kraliçe 1. Elizabeth'i "zamanın gölgesini" açıklamak üzere 1970'li yılların punk Londra'sına götürüyor. Bir ateş delisi, bir punk yıldızı, bir nemfoman, taraflı bir tarihçi gibilerinden oluşan, amacından sapmış bir kadın kolektifini gözlemleyen Majesteleri, bu “hanımefendiler” ile dostlarının külhanbeyce talihsiz maceralara (bir kafeyi darmadağın etmek, bir punk deneme sınavı, kanlı bir katliam) atılmalarına tanık olur...

2 Nisan Cumartesi
Beyoğlu Atlas
Saat: 19:00

Haberin Devamı

7 Nisan Perşembe
Beyoğlu Emek
Saat: 10:00


MUSICA CUBANA

Buena Vista Social Club'ın yıldızlarından Maestro Pio Leiva ve bir taksi şoförü olan Bárbaro, kafa kafaya verip, Küba'nın en iyi ve en nitelikli müzisyenlerini bir araya getirerek bir grup oluşturmaya çalışıyor. Bu tutkulu film, en az kendi kadar tutkulu müzisyenlerine provaları, kayıtları ve konserleri boyunca eşlik ediyor ve yepyeni bir grubun doğuşuna belgeliyor.
 
Yönetmenliğini German Kral'ın üstlendiği film kendisi de daha önce Buena Vista Social Club ile ilgili bir belgesel çeken Wim Wenders'ın yapım yönetmenliğinde gerçkleştirildi.

2 Nisan Cumadtesi
Beyolu Sinepop
Saat: 11:00

4 Nisan Pazartesi
Beyoğlu Beyoğlu
Saat: 19:00

KANUN NAMINA

Haberin Devamı

İlk günün ilgiye değer filmlerinden biri de İtalyan sinemasından gelen bir klasik. Pietro Germi'nin imzasını taşıyan 1949 tarihli Kanun Namına (In Nome Della Legge) Sicilya mafyası hakkında İkinci Dünya Savaşı sonrasında yapılan ilk film olma özelliğini de taşıyor.

John Ford'un "Batı" kavramından etkilenen ve İtalyan tarzı westernlerin bir öncülü olan filmde, kanunu ve düzeni korumaya kararlı, genç bir yargıcın, Sicilya'da, Mafya'nın kontrolü altındaki bir madenci kasabasına varışını anlatır. İşçiler, Mafya'nın yerel yöneticisi ile karşı karşıya gelince, genç yargıç, karısına âşık olduğu Mafya patronuna karşı savaş açar.

2 Nisan Cumartesi
Saat: 13:30

Haberin Devamı

SAVAŞA ÜÇ FARKLI BAKIŞ

İlk günün programında insanlığın yıkımına sebep olan savaşlara farklı bakış açıları getiren 3 film de yer alıyor.

Bunlardan ilki Finlandiyalı yönetmen Pirjo Honkasalo'nun imzasını taşıyan
Melankolinin Üç Odası (Melancholian Kolme Huonetta). Çarpıcı görüntüleri ve müziğiyle bu savaş karşıtı film, herhangi bir savaştan görüntüler göstermiyor, uzun röportajlar da yok. Ama askeri bir okulda düşman Çeçenler’e karşı eğitim gören yetim Rus çocuklarının veya Grozni'de tek bir kadın tarafından evlat edinilen altmış üç Çeçen çocuğun gözlerine tek bir bakış yeterli. Büyüklerin çözemediği sorunların ağırlığını çocuklar yüklenir.

2 Nisan Cumartesi
Beyoğlu Sinepop
Saat: 19:00

Haberin Devamı

4 Nİsan Pazartesi
Beyoğlu Beyoğlu
Saat: 12:30

9 Nisan Cumartesi
Beyoğlu Beyoğlu
Saat: 13:30

ŞEYTANLA EL SIKIŞMAK

Peter Raymont ise Şeytanla El Sıkışmak: Romeo Dallaire'in Yolculuğu'nda (Shake Hands With The DEvil: The Journey of Romeo Dallaire), 1994 yılıNda Ruanda'da yaşanan büyük katliama çeviriyor kamerasını.

Birleşmiş Milletlerin görevlendirdiği Kanadalı Korgeneral Roméo Dallaire, yetersiz bilgi ve eğitimsiz güçleriyle bölgeye yollandı, ancak katliama engel olamadı. Dallaire, dokuz yıl sonra yazdığı kitabında vicdanının sesini dünyaya duyurdu. Yine Festival programında yer alan Hotel Rwanda’da başka bir açıdan izleyeceğimiz insanlık trajedisinin gayriresmi tanıklığını gözler önüne seren Şeytanla El Sıkışmak, olayı aynı adlı kitabına dayanarak Dallaire'in kendi ağzından anlatıyor.

2 Nisan Cumartesi
Beyoglu Beyoğlu
Saat: 13:30


20 Nisan Pazartesi
Beyoğlu Beyoğlu
Saat: 13:30

İDEALLER İLE GEREKLİLİK ARASINA SIKIŞMIŞ BİR YAŞAM

Alman yönetmen Dennis Gansel'in imzasını taşıyan Napola, düşünceleriyle geleceği arasında sıkışıp kalan bir gencin Nazi Almanya'sında yaşadığı çelişkileri anlatıyor. Berlinli bir işçi ailesinin oğlu olan on yedi yaşındaki Friedrich, bokstaki başarıları sayesinde 1942 yılında seçkin bir Nazi okuluna, Napola'ya kabul edilir. Ancak resmi ideolojiye karşı çıkan ve bir Nazi önderinin oğlu olan yakın arkadaşının başına gelenleri görünce, özgürlüğünün aslında tehdit altında olduğunu ve kendine olan saygısının azaldığını fark eder.

2 Nisan Cumartesi
Beyoğlu Beyoğlu
Saat: 19:00

11 Nisan Pazartesi
Beyolgğlu Beyoğlu
Saat: 16:00

17 Nisan Pazar
Beyoğlu Atlas
Saat: 19:00


TERKETME SANATI

Bu yıl festivalin konuğu olması plannan ancak son anda gelmekten vazgeçen Fransız yıldız Emmanuelle Beart'ın başrolünü  Charles Berling, Dominique Blanc ile paylaştığı Terketme Sanatı (Un Fil a La Patte) ilk günün progamında yer alan filmlerden. Yönetmenliğini Michel Deville'in üstlendiği film, gözde bir çapkın ile dönemin en ünlü müzikal yıldızı arasında yaşanan aşk öyküsü üzerine kurulu.

Bois D'enghien müzikallerin çdivası metrnesi Lucette'i çok sever. Ancak Viviane Duverger ile evlenmek üzeredir.

Viviane'ın annesi Madam Duverger, Bois d'Enghien'den pek hoşlanır. Ya da düpedüz, ondan hoşlanır mı? Lucette, tam d'Enghien'den ayrılmak istemediğini ilan ederken, sahneye (yeni) zengin, yakışıklı Irrigua girer ve George Feydeau'nun farsından uyarlanan bu film, kıskançlıklar, çarpılan kapılar ve yatak sohbetleriyle dolu çılgın temposuna kavuşur.

2 Nisan Cumartesi
Beyoğlu Emek
Saat: 19:00

8 Nisan Cuma
Beyoğlu Emek
Saat: 12:30

16 Nisan Cumartebi
Kadıköy Rexx
Saat: 13:30

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!