Safer ayı ne zaman? Safer ayı hangi ay 2023?

Güncelleme Tarihi:

Safer ayı ne zaman Safer ayı hangi ay 2023
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2022 17:36

Safer ayı ne zaman ve hangi ay içerisinde idrak edilecek sorusu, pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya başladı. Mübarek ayların içerisinde olunması dolayısıyla sosyal medya üzerinden yanlış bilgilerle aktarılan dini konular arasında safer ayı da yer alıyor. Peki, 2023 safer ayı ne zaman idrak ediliyor? İşte, safer ayı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler

Haberin Devamı

Safer ayı, muharrem ayından hemen sonra idrak edilen aydır. Genellikle uğursuzlukların ve musibetlerin geldiği ay olarak bilinse de Peygamber Efendimiz bu ayın önemini ve anlamını Hadis-i Şeriflerle aktarmıştır. Peki, safer ayı ne zaman başlayacak ve hangi ay idrak edilecek? İşte, safer ayı hakkında detaylı bilgiler

SAFER AYI NE ZAMAN İDRAK EDİLİR?

Hicri aylardan biri olan safer ayı 17 Ağustos 2023' de idrak edilmeye başlanacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takviminde yer alan bilgilere göre safer ayının bitişi ise 15 Eylül 2023 tarihine denk gelecek.

SAFER AYINDA NELER YAPILMALI?

Safer ayına has özel bir dua veya ibadet şekli yoktur. Hz. Peygamberin (s.a.s.) yaptığı günlük ibadet ve dualar, bu ayda da yapılır. Kamer aylarının ikincisi olan Safer ayında belalardan korunmak için günahlara tövbe etmeli, çokça istiğfar çekmeli, kaza namazı kılmalı. Ayrıca sadaka vermeli ve salavatlar ile meşgul almalıdır.

Haberin Devamı

Resul-i Ekrem (asm) Efendimiz şöyle buyurdu: "Sadaka belâyı def eder ve ömrü uzatır." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid, III/63)

SAFER AYI UĞURSUZLUK VE MÜSİBET AYI MIDIR?

Safer, kamerî/hicrî takvimin Muharrem ayından sonra gelen ikinci ayıdır. Safer ayının uğursuz olduğu ve bu ayda bela ve musibetlerin çokça meydana geldiği şeklinde bir anlayış Cahiliye dönemine ait olup (Ebû Dâvûd, Tıb, 24), dinimizde yeri yoktur.

Dolayısıyla böyle bir anlayış hurafedir. Bu ayın diğer aylardan hiçbir farkı yoktur. Hz. Peygamber (s.a.s.) böyle bir anlayışı reddetmiş ve “Safer ayında uğursuzluk yoktur” buyurmuştur (Buhari, Tıb, 19).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!