"Şafağın kavalcısı" geri döndü

Güncelleme Tarihi:

Şafağın kavalcısı geri döndü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2005 10:12

Pink Floyd’dan 24 yıl önce ayrılan Roger Waters’in 2 Temmuz’taki Live 8 konserine katılmak üzere topluluğa geri dönmesi müzik dünyasında sevinçle karşılandı. 20’inci yüzyılın müzik fenomenlerinden biri olan grubun kurucusu ve basçısı Waters, dönüşüyle ilgili olarak, "Bob Geldof’un üçüncü dünya ülkelerindeki borçluluk ve yoksulluğa ilişkin duyarlılığın artırılmasına yönelik bu çabasına katkıda bulunmaya çağrılmak çok muhteşem birşeydi" dedi.
  Nihayet sessizliğini bozuyor

Haberin Devamı

Pink Floyd grubunun kurucusu ve basçısı Roger Waters’ın 24 yıl önce tartışmalarla ayrıldığı topluluğa, Live 8 konseri dolayısıyla yeniden katılması  müzik dünyasında sevinçle karşılandı.

"Piper at the Gates of Dawn" albümünden kaynaklı "Şafağın Kavalcısı" lakabıyla anılan Roger Waters’in kararı, müzisyenin "www.rogerwatersonline.com" adresindeki internet sitesinde de duyuruldu. İnternet sitesinde, "Roger Waters’lı Pink Floyd’un da yer aldığı Live 8" ifadesinin bulunduğu bir konser afişine yer verildi. Pink Floyd’un yeniden biraraya gelme kararı açıklandıktan sonra topluluğun hayranları internetteki çeşitli müzik sitelerini e-posta yağmuruna tutarak sevinçlerini dile getirdiler.

BEKLENEN AN 2 TEMMUZ GECEYARISI

Müzikseverlerin yıllardır beklediği an, 2 Temmuz’da Londra’daki Hyde Park’ta gerçekleştirilecek Live 8 etkinliğinin sonunda, geceyarısı yaşanacak. Roger Waters, Dave Gilmour, Richard Wright ve Nick Mason sahneye yıllar sonra yeniden birlikte davet edilecek. Pink Floyd, sahnede 30 dakika kalacak üç ya da dört parça seslendirecek.

Haberin Devamı

WATERS: "ÇAĞRI ALMAK MUHTEŞEMDİ"

Roger Waters, geri dönüş kararıyla ilgili ilk açıklamasında, "Bob’un (Geldof) üçüncü dünya ülkelerindeki borçluluk ve yoksulluğa ilişkin duyarlılığın artırılmasına yönelik bu çabasına katkıda bulunmaya çağrılmak, çok muhteşem birşeydi" dedi.

DAVE GILMOUR: "ÇEKİŞME GEÇMİŞTE KALDI"

BBC’ye göre, Grubun bir diğer önemli kişiliği Dave Gilmour ise Roger Waters’in yeniden gruba katılmasıyla ilgili açıklamasında, "Roger ile topluluk arasındaki çekişme artık gerilerde ve bu anlamda çok önemsiz kalmıştı. Bu konser için yeniden biraraya gelmek konuya ilgi çekmeye katkıda bulunacaksa, zahmete değer" dedi. Gilmour, üçüncü dünya ülkelerinde yoksulluğun ortadan kaldırılması, yardımların artırılması için G8 liderlerinin büyük taahhütlere girmeleri gerektiğini, onları buna ikna için de herşeyi yapmak istediklerini bildirdi.

Pink Floyd’un kuruluşunda, 60’lı ve 70’li yıllarda kimliğini kazanıp 20’nci yüzyılın fenomenlerinden biri haline gelmesinde katkısı bulunan Roger Waters son olarak 1981 yılında Londra’daki Earls Court’ta üç arkadaşıyla birlikte sahneye çıkmıştı.

Haberin Devamı

Waters daha sonra Berlin Duvarı yıkılırken "The Wall"u Brandenburg’da yorumladı. Müzikal projelerine aralıksız devam eden Waters, en son tsunami felaketzedeleri yararına konserler düzenlemişti.

TÜRKİYE’YE GELİŞLERİ EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE İPTAL EDİLDİ

Pink Floyd’un 1995 yılında dünya turnesi kapsamında Türkiye’ye gelmesi kararlaştırılmış ancak 5 Nisan  kararları sonrasında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle iptal edilmiş, Türkiye’den de Floyd’un konser verdiği en yakın kent olan Atina’ya turlar düzenlenmişti.

HEP SİSTEME KARŞI DURDU

BBC, Pink Floyd’un yeniden bir araraya gelişini, "Çeyrek yüzyıllık serüveninde grubun toplum nezdindeki profili hiçbir zaman 1970’lerin sonundaki kadar yüksek olmamıştı. Ancak siyasal imalarla yüklü Live 8 etkinliği, sisteme hep karşı duran bir topluluğun geri dönüşünü kanıtlaması için mükemmel bir araç olacak" sözleriyle değerlendirdi.

Haberin Devamı

NEDEN DAĞILMIŞLARDI?

The Wall’dan sonra Final Cut albümünü gerçekleştiren ancak önceki albümün başarısını yakalayamayan topluluğun dağılışına ilişkin bugüne değin herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Roger Waters’ın 24 yıl önce piyanist Rick Wright’i müzikal yaratıcılık açısından yetersiz gördüğü, Dave Gilmour ile de müzik anlayışı açısından ters düştüğü için topluluktan ayrıldığına inanılıyor. Waters’in 80’lerin başında topluluğu daha politik ve demokratik özgürlüklerden yana bir noktaya çekmeye çalıştığı, Gilmour’un ise buna karşı çıktığı  iddia ediliyor. Pink Floyd üçlü kadrosuyla son olarak Volkswagen firmasının sponsor olduğu bir konser dizisi düzenlemişti.

Haberin Devamı

LİVE 8 KONSERİ

G8 zirvesi öncesinde Afrika’daki yoksulluğa dikkat çekmek için düzenlenen etkinlik, Pink Floyd’un The Wall albümüyle aynı adı taşıyan filmde rol alan Bob Geldof ve müzisyen Midge Ure’un girişimiyle gerçekleşiyor. Londa’daki konserde U2, REM, Paul McCartney, Elton John, Madonna, Coldplay de yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!