Sadun Boro'nun Kısmet’i müzede

Güncelleme Tarihi:

Sadun Boronun Kısmet’i müzede
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2010 14:14

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro 1964 yılında yaptırdığı ‘Kısmet’ adlı teknesini İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’ne bağışladı. TIR'la İstanbul’a götürülecek ‘Kısmet'e son kez binerek onunla vedalaşan Sadun Boro duygulu anlar yaşadı. Boro, “46 yıldır kaplumbağa benzeri yaşadığım ‘Kısmet’ten ayrılmak çok zor. Dünyanın en uzak köşelerinde fırtınaları, kasırgaları, dünyanın en güzel koylarını birlikte gezdiğimiz ‘Kısmet’ bundan böyle müzede, geleceğin denizcilerine rehber olacak” dedi.

Haberin Devamı

SADUN BORO KISMET'LE BÖYLE VEDALAŞTI

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olma unvanına sahip 82 yaşındaki Sadun Boro, 1964 yılında İstanbul Salacak’ta yaptırıp denize indirdiği 10.30 metre boyunda 3.20 metre eninde, tek kamaralı çift direkli ‘Kısmet’ adlı teknesini İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’ne bağışladı. Alman asıllı eşi Oda Boro ve kedisi Miço'yla dünya denizlerini dolaşan Boro, 6 ay önce İçmeler Yat Lift Tersanesi’nde karaya çektiği ‘Kısmet'le vedalaştı. ‘Kısmet'e vedadan önce konuşan Boro, “Kısmet’ isimli teknem, eşim Oda ve kedim Miço'yla dünya turları yaptık, yaklaşık 150 bin mil deniz mili katettik. 46 yıldır kaplumbağa benzeri yaşadığım ‘Kısmet’ten ayrılmak çok zor. Dünyanın en uzak köşelerinde fırtınaları, kasırgaları, dünyanın en güzel koylarını birlikte gezdiğimiz ‘Kısmet’ bundan böyle müzede, geleceğin denizcilerine rehber olacak. ‘Kısmet'i hiçbir maddi karşılık beklemeden bağışladım. Bundan böyle yaşamımı, bu yıl satın aldığım ‘Sonbahar’ isimli katamaran teknede sürdüreceğim” diye konuştu.

Sadun Boronun Kısmet’i müzede

Haberin Devamı

SADUN BORO KİMDİR

Dünyayı dolaşan ilk Türk denizcisi olan Sadun Boro, 1928’de İstanbul’da doğdu. Caddebostan kıyılarında büyüdü ve denizciliğe sandalla başladı. Galatasaray Lisesi’nde okudu. 1948’de İngiltere’ye giderek tekstil üzerine eğitim gördü. İngiltere’deki eğitimi sırasında, 1952’de, bir İngiliz ile Ling adlı 11 metrelik yelkenliyle 6 ay süren ilk açık deniz Atlantik seyahatini yaptı. 1980’den sonra Bodrum ve Gökova Körfezi’nde yaşadı. Özellikle Gökova, Göcek, Fethiye gibi güney Ege kıyılarının korunması için çok uğraştı.

Gazete ve dergilerde yayınladığı yazılarla gençlere doğa ve deniz sevgisi aşılamayı amaç edindi. Bir Gökova sevdalısı olan Sadun Boro, Okluk Koyu’nun ortasına Denizkızı heykeli yaptırdı. Dünya seyahati anılarını ‘Pupa Yelken’ adlı eserinde topladı. 2004’te ‘Bir Hayalin Peşinde’ adlı kitabı yayınlandı. ‘Vira Demir’ adlı son kitabı da denizciler için rehber niteliği taşıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!