Sadece sabıka kaydı yetmez

Güncelleme Tarihi:

Sadece sabıka kaydı yetmez
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2002 01:40

Tufan Algan, Erdoğan'ın milletvekili adaylığı için adli sicil kaydının silinmesinin tek başına yeterli olmadığını bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Başkanı Tufan Algan, milletvekili adaylığı için adli sicil kaydının silinmesinin tek başına yeterli olmadığını bildirdi. Algan, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın durumunun Anayasa'nın 76. ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesi çerçevesinde inceleneceğini açıkladı.

Algan'ın bu açıklaması, YSK'nın bugüne kadarki içtihat kararları ile de örtüştü. YSK, milletvekili seçilme şartlarını düzenleyen Anayasa'nın 76. ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesi ışığında, adli sicil kaydının silinmesini milletvekili seçilmek için yeterli görmüyordu. YSK bu içtihatında değişiklik yapmazsa, temiz kağıdı ile adaylık başvurusu yapan Erdoğan'ın vekillik hayali suya düşecek. AKP lideri, ‘‘memnu haklarının’’ iadesi için cezaevinden tahliye tarihi olan 20 Ocak 2000'den itibaren üç yıl, yani 20 Ocak 2003'e kadar beklemek zorunda kalacak. 3 Kasım'daki seçimde aday olamayacak.

Erdoğan'ın önündeki başka bir engel ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun sabıka kaydının silinmesi kararına yaptığı itiraz. Bu itiraz üzerine Yargıtay 8. Ceza Dairesi önümüzdeki hafta temyiz incelemesi yapacak. Daire, Başsavcı'nın talebini yerinde görürse Erdoğan'ın adli sicil kaydının silinmesi kararı, usulden bozulmuş olacak. Diyarbakır DGM, Yargıtay kararı ışığında, duruşma yaparak, yeniden bir karar verecek.

VEKİLLİĞİ DE DÜŞEBİLİR

DGM'nin, Erdoğan'ın aleyhine karar vermesi halinde, yeniden sabıkalı olacak ve seçilme yeterliliğin kaybededecek. Bu durumda, Erdoğan Meclis'e girse bile YSK 312/2 madde mahkumiyeti nedeniyle sabıkası bulunduğu ve seçilme yeterliliğini kaybettiği gerekçesiyle mazbatasının iptaline karar verebilecek.

Erdoğan başta olmak üzere tüm milletvekili adayları için itiraz süreci, 16 Eylül'de başlıyor. YSK'nın adayların durumunu resen inceleme yetkisi bulunurken, ayrıca yasada siyasi partiler, liderler, seçme yeterliliğine sahip yurttaşlar, diğer adaylar, milletvekilleri ve müşahitlere de itiraz hakkı tanınıyor. YSKitirazları değerlendirerek kesin listeleri 26 Eylül Perşembe ilan edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!