Saddam ve 7 yardımcısı yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

Saddam ve 7 yardımcısı yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 15:36

Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin ve 7 yardımcısının Duceyl katliamıyla ilgili yargılandığı davada savcılar, 1980'li yıllarda 148 Şiinin infazını onaylayan belgeleri mahkemeye sundu.

Haberin Devamı

Başsavcı Cafer El Musavi, 1982 yılında Saddam'a yönelik suikast girişiminden sonra Duceyl'de 140'tan fazla Şiinin öldürülmesiyle ilgili belgeleri mahkemeye verirken, 14 Haziran 1984 tarihli bir belgede, 148 şüphelinin Devrim Mahkemesi tarafından asılarak öldürülme cezasına çarptırıldığının açıklandığını söyledi.

Bu kişilerin isim listesinin bulunduğu belgenin, dönemin Devrim Mahkemesi Başkanı Avad El Bandar'ın imzasını taşıdığı belirtildi.

El Musavi, 16 Haziran 1984 tarihli bir belgede de, söz konusu kararın Devlet Başkanlığı tarafından onaylandığını ve belgede Saddam'ın imzasının yer aldığını mahkeme salonuna gösterirken, ölümle cezalandırılan bu kişilerden hiçbirinin mahkemeye çıkarılmadığını, ifadelerinin hiçbir zaman kayıt altına alınmadığını savundu.

Haberin Devamı

Mart 1985 tarihini taşıyan ve istihbarat servisi Muhaberat'ın başkanı tarafından imzalandığı belirtilen bir diğer belgede, isimleri verilen 148 kişinin aldığı cezaların yerine getirilmesi emrinin verildiği görüldü.

Devrim Mahkemesi'ne ait 23 Mart 1985 tarihli bir belgede, bu kişilerden 96'sının cezalarının infaz edildiği belirtilirken, Muhaberat'ın daha sonraki bir tarihi taşıyan belgesi, 46 kişinin sorguları sırasında ortadan kaldırıldığını ve 4 kişinin yanlışlıkla öldürüldüğünü gösteriyor. Diğer 2 kişi hakkında belgelerde bilgi yer almıyor.

Öte yandan, Saddam Hüseyin ve 7 yardımcısının Duceyl katliamıyla ilgili yargılandığı davada yaklaşık 2 saat süren bugünkü duruşmanın sona erdiği, davaya yarın devam edileceği kaydedildi.

SADDAM'IN AVUKATLARI

Bu arada, Saddam'ın önde gelen iki avukatı Halid El Duleymi ve Hami El Obeydi, mahkeme heyetinin başsavcının değiştirilmesi yönündeki talebi reddettiğinin açıklanmasından sonra salondan ayrıldı.

Saddam, karar karşısında sessiz kalırken eski istihbarat şefi olan üvey kardeşi Barzan El Tikriti karara yüksek sesle tepki gösterdi. Bunun üzerine başyargıç Rauf Abdürrahman, El Tikriti'yi “Sesini kes ve yerine otur” sözleriyle uyardı.
Mahkeme heyetinin kararıyla ilgili olarak temyize gideceklerini açıklayan ve bugünkü duruşmanın hemen sona erdirilmesini isteyen, ancak bu talepleri kabul edilmeyen El Duleymi ve El Obeydi'nin temyiz başvurusunda bulunmaya hazırlandıkları belirtilirken, savunma ekibinin diğer 6 üyesi mahkeme salonunda kaldı.

Mahkemenin, savunma heyetinin bugünkü duruşmanın Irak'ta son günlerde meydana gelen şiddet eylemleri nedeniyle ertelenmesi talebini de reddettiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!