Sabancı Koleksiyonu Harvard'da ders oluyor

Güncelleme Tarihi:

Sabancı Koleksiyonu Harvardda ders oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sakıp Sabancı Koleksiyonu'ndaki seçme eserlerden oluşturulan Altın Harfler sergisinin Amerika'daki son durağı ünlü Harvard Üniversitesi oldu.

Daha önce New York The Metropolitan Museum of Art ve Los Angeles County Museum of Art'da sergilenen koleksiyon, 20 Ocak tarihine kadar Harvard Üniversitesi Arthur M.Sacklar Sanat Müzesi'nde sanatseverlere sunuluyor.

Serginin açılışı önceki gece Sabancı Ailesi ve seçkin davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışta bir konuşma yapan Harvard Üniversitesi Müze Yöneticisi James Cuno, bu serginin şimdiye kadar Amerika açılan en büyük Osmanlı kaligrafi sergisi olduğunu belirtti.

Konuşmanın ardından üniversite adına Harvey Finzberg, Sakıp Sabancı'ya bir teşekkür plaketi verdi. Güler Sabancı, yaptığı konuşmada; ‘‘Harvard Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi arasındaki bu kültürel köprünün bir başlangıç olduğunu, işbirliğinin eğitim alanında devam etmesini dilediklerini’’ söyledi. Sakıp Sabancı, yoksul bir aileden gelip şimdi burada bulunmanın çok güzel olduğunu, yıllardır değişik alanlarda kurdukları köprünün kültürel ve sosyal alanlarda devam etmesi dileğinde bulundu.

Boston'daki sergi açılışında İhsan Doğramacı, Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Volkan Vural, Washington Büyük Elçisi Baki İlkin de hazır bulundular.

Açılışın ardından 18 kişilik Mevlevi Semazen Grubu bir gösteri yaptı. Altın Harfler, ayrıca Harvard Üniversitesi'nde kış sömestri boyunca ders olarak da okutulacak.

Bir sonraki durak Paris

Harvard Üniversitesi'nde dün de bir sempozyum düzenlendi. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdikleri sempozyuma konuşmacı olarak, James Cuno, Heath W.Lowry, M.Uğur Derman, Gülru Necipoğlu, Walter Denny, Louise Mackie ve J.Michael Rogers katıldılar.

Altın Harfler Sergisi, ABD'den sonra resmin 'kutsal mekanı' Paris'e gidecek. Dünyanın ünlü müzelerinden Louvre'da 14 Mart 2000'den itibaren sanatseverlerle buluşacak. Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu, bir devlet müzesi olan Louvre'da sergilenecek ilk özel koleksiyon niteliği taşıyor.

Sergilenen eserler arasında; Şeyh Hamdullah,Ahmet Karahisari,Hafız Osman gibi dünyaca ünlü hat sanatı ustalarının Kuran-ı Kerim'leri,Yavuz Sultan Selim'den Abdülhamid'e kadar bir çok padişaha ait önemli fermanlar bulunuyor. Sergide ayrıca Osmanlı döneminden 3 değerli tablo da sergide yer alıyor: Abdülmecit Efendi'nin Cami Kapısı,Osman Hamdi Bey'in Kur'an Tilaveti,Şevket Dağ'ın Ayasofya'yı resmeden Cami İçi tablosu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!