Sabancı koleksiyonu ABD'de

Güncelleme Tarihi:

Sabancı koleksiyonu ABDde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hepsi birbirinden değerli, hat, ferman ve kur'an'lardan oluşan Sakıp Sabancı Hat Koleksiyonu, Amerika'nın düyaca ünlü iki müzesi The Metropolitan Museum of Art ve Los Angeles County Museum of Art'ta sergilenecek.

Altın Harfler: Sakıp Sabancı Koleksiyonu'ndan Osmanlı Hat Sanatı adını taşıyan sergi, ilk olarak 11 Eylül ile 13 Aralık tarihleri arasında New York'ta Metropolitan Museum of Art'ta açılacak. Los Angeles County Museum of Art'taki sergi ise 25 Şubat ve 17 Mart tarihleri arasında açık kalacak.

Sergide, 15. yüzyıldan başlayarak 20'nci yüzyıl ortalarına kadar uzanan döneme ait 71 adet hat, ferman ve Kur'an ile Osmanlı dönemini yansıtan üç tablo yeralıyor. Şeyh Hamdullah, Ahmet Karasari, Hafız Osman gibi hat ustalarının Kur'anı Kerim'leri ile Yavuz Sultan Selim'den Abdülhamit'e kadar birçok padişahın fermanları serginin dikkat çeken parçalarından. Hat sanatı ile bağlantıları nedeniyle; son halife Abdülmecit'in Cami Kapısı, Osman Hamdi Bey'in kendisini Kur'an okurken resmettiği Kur'an Tilaveti, Şevket Dağ'ın önce kilise, sonra cami, daha sonra da müze olan Ayasofya'yı konu alan Cami İçi adlı tabloları da sergilenecek eserler arasında.

Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin ziyaret ettiği New York Metropolitan Müzesi'nde 10 Eylül'de yapılacak sergi açılışında Osmanlı müziğini tanıtmak amacıyla 16 kişilik bir semazen grubu da gösteri yapacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!