Sabancı cinayeti terör suçudur

Güncelleme Tarihi:

Sabancı cinayeti terör suçudur
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2006 00:00

Belçika Yargıtay’ı, Fehriye Erdal’ın Türkiye’de işlediği suçlardan "yargılanabileceğini" belirttiği gerekçeli kararında, "Cinayetin yarı veya tam otomatik silahla işlenmesi bir şeyi değiştirmez. Bu da bir terör suçudur" dedi.

Belçika’nın Gent Mahkemesi, Sabancı suikastinin "yarı otomatik silahla" işlendiğini belirterek, bu cinayetin Avrupa Terörle Mücadele Yasası Sözleşmesi kapsamında değerlendirilemeyeceğini ve Erdal’ın Türkiye’deki suçlarından dolayı Belçika’da yargılanamayacağını belirtmişti.

Sabancıların Belçika’daki avukatı Fernand Schmitz, Gent mahkemesi’nin bu kararını Yargıtay’a götürmüştü. Yargıtay, mahkemenin kararını bozdu. Dün açıklanan gerekçeli kararında ise, Belçika’nın bugüne kadar Erdal’ın yargılanamayacağına yönelik öne sürdüğü gerekçeyi çürüttü. Belçika Mahkemesi, Avrupa Terörle Mücadele Yasası’nda, bir suçun terör kapsamına girmesi için cinayetin "tam otomatik silahla işlenmesi gerektiğini" öne sürmüş ve bu nedenle bu suçun "terör kapsamına giremeyeceğini" belirtmişti.

YARGILANMALI

Yargıtay bu kararı "yanlış" bulduğunu, silahın yarı ya da tam otomatik olmasının fark etmeyeceğini belirtti. Yargıtay, "Bu cinayet bir terör suçudur. Erdal, Sabancı cinayeti nedeniyle eğer Türkiye’nin iadesini olumsuz yanıt verilecekse, Belçika’da yargılanmalıdır" dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!