S-300 depremi

Güncelleme Tarihi:

S-300 depremi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2013 00:00

Suriye lideri Esad’ın mülakatında “Rusya ile yapılan tüm askeri anlaşmalara sadık kalınacak, ilk bölümü uygulandı bile” sözleri S-300 heyecanı yarattı. Açıklama, Rusya’nın S-300 hava savunma sistemlerini bu ülkeye ulaştırmış olabileceği şeklinde algılanırken sevkiyatın olası rotası da merak konusu oldu.Suriye lideri röportajda “Golan’da cephe açmamız konusunda halk baskısı var” diyerek gözdağı da verdi.

Haberin Devamı

BEŞAR Esad’ın Hizbullah’ın El Manar televizyonuna verdiği röportaj dün akşam yayınlandı. Rusya’nın S-300 hava savunma sistemi vereceğine dair soruya Suriye Devlet Başkanı Esad, “Rusya ile yapılan tüm anlaşmalara sadık kalınacak, bazıları hayata geçti bile” diye yanıt verdi. Esad’ın ilgili soruya “muğlak” cevap vermesi füzelerin Suriye’ye ulaşmış olabileceği yorumlarına neden oldu. Ancak Reuters’a konuşan bir Rus yetkili Esad’ın “imasını” doğrulamadı.Rusya’dan Esad’ın röportajıyla ilgili resmi bir açıklama gelmezken, Suriye’ye ocak ayından beri üç kez hava saldırısında bulunan İsrail, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil olarak topladı. Dünya şimdi Rusya’nın yolladığı S-300 füzelerinin Esad rejimine ulaşıp ulaşmadığını, ulaştıysa hangi yoldan gitmiş olabileceğini merak ediyor. Olası senaryolar şöyle:

Haberin Devamı

-  S-300 füze sisteminin 80 tonluk ağır bir yük olduğu dikkate alındığında hava yoluyla sevkiyat, hayli güç ve çok sayıda uçak seferi yapılmasını gerektiriyor. Bu durumda öncelikli şık deniz yolu olarak ortaya çıkıyor. Sevkiyatı, Rus donanmasına ait savaş gemileri yapabilir.

-  Suriye’nin Tartus limanına demir atan son Rus savaş gemileri, Pasifik donanmasına aitti. Bu durumda füzeler Suriye’ye Hint Okyanusu ve Kızıldeniz güzergâhından gelmiş oluyor. Rusya’nın uzak doğusundan 19 Mart tarihinde yola çıkan firkateyn “Amiral Panteleyev”, iki büyük çıkartma gemisi “Peresvet” ile “Amiral Nevelskiy”, tanker yakıt gemisi “Peçenga” ile kurtarma gemisi “Fotiy Krilov”, 15 Mayıs’ta Akdeniz sularına girmişti. Beş geminin olduğu filo, Suriye’den önce, Esad yönetiminin müttefiki İran’a uğramıştı. S-300 sistemleri bu yolculukta Tartus’a ulaştırılmış olabilir.

-  Öteki olasılık ise daha az ihtimal verilen Boğazlar seçeneği. Bu olasılıkta Rusya, küçük tonajlı ticari gemilerle Montrö Anlaşması uyarınca Karadeniz’e sahil ülke olduğu için herhangi bir bildirimde bulunmadan füzeleri Suriye’ye geçirebilir. Montrö uyarınca barış zamanında her devletin ticari gemileri serbestçe geçebiliyor.

Golan tehdidi

Haberin Devamı

Suriye lideri röportajda “Golan’da cephe açmamız konusunda halk baskısı var” diyerek gözdağı da verdi. AA’ya göre Esad “Suriye yönetimi, Golan Tepeleri’nin bağımsızlığı için mücadele edecek hiçbir Suriyeli grubu engellemeyecek” ifadesini de kullandı. Öte yandan İsrail, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni acil olarak topladı. Birkaç gün önce İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon füzeler teslim edilirse “Verecek cevabımız hazır” demişti. Enerji ve Su Bakanı Silvan Shalom ise, “Suriye yıllardır stratejik silahlara sahip. Asıl problem bu silahlar yanlış ellere geçerse ortaya çıkar. Harekete geçmek zorunda kalırız” dedi.

Füzenin özellikleri

Rus yapımı S-300 hava savunma sistemi Sovyetler Birliği döneminde 1978 yılında üretilmeye başlandı. 1995 yılında gerçekleştirilen modernizasyonla daha etkili hale getirilen uzun menzilli karadan havaya füzeler, “S-300PMU-2 Favorit” adını aldı. S-300PMU-2 bataryası birkaç mobil araçtan oluşuyor. Sistemin kalbi radar ve komuta merkezinin bulunduğu ilk araç sayılıyor. Teknik özellikleri şöyle:
- Manevra kabiliyeti yüksek savaş uçağı gibi hava hedeflerini 3 ile 200 km mesafeden vurabiliyor. Füze saniyede 2.8 km hızla uçuyor.
- Balistik füzeleri 5 ila 40 km mesafede, 2 ila 25 km yüksekte imha edebiliyor.
- Sistem aynı anda altı bataryayla donatılması durumunda 36 hava hedefine ateş açabiliyor. Takip ettiği hedef sayısı ise 72.
- Altı füze bataryasıyla bir komuta merkezinden oluşan 7 araçlı sistemin toplam ağırlığı 80 ton civarında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!