Rüzgarları bizi götürecek

Güncelleme Tarihi:

Rüzgarları bizi götürecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2002 01:48

Bizce bu yılın en heyecan verici albümünü (Des visages, des figures) çıkaran ünlü Fransız rock grubu Noir Desire Türkiye'ye geliyor. Radyolarda uzun bir süredir çalan 'Le vent nous portera' (Rüzgar bizi götürecek) isimli parçaları ile tanınan grubun konserini kaçırmak istemeyenlerin 12 Nisan Cuma akşamı Maslak Venue'de olmaları gerekiyor.

Fransız Rock müziğine yepyeni bir yön çizen ve son albümleri 'Des visages, des figures' ile dünya çapında büyük ilgi gören muhteşem dörtlü Noir Desir vokalde Bertrand Canta, davulda Denis Barthe, gitarda Serge Teyssot Gay, basta Jean Paul Roy ve klavyede Christophe Perruchi'den oluşuyor.

Yola bundan on beş yıl önce Fransa'nın Bordeaux şehrinden çıkan grup şimdi milyonlarca albüm satıyor ve dünyanın dört köşesinde hayranları var. Fransızca şarkı söyleyen herhangi bir rock grubunun kolay kolay elde edemeyeceği bir başarıya imza atan Noir Desir, Roll dergisinin Aralık sayısında şunları söylüyor:

‘‘Biz Anglo-sakson müzikal kültürümüzü öne çıkarıyoruz. Çünkü esas olarak ne dinlediysek hepsi ABD'den ve İngiltere'den geliyordu. Kültürümüzün öteki yarısı Fransa ve Avrupa'dan geliyor. Avrupa eksi İngiltere, altını çiziyorum. Şiir edebiyat, sinema, Baudelaire, Rimbaud, Lautreamont, Artaud gibi insanlar sayesinde... Avrupa kıtasından da etkileniyoruz, sinemada Alman ekspresyonizmi gibi, İspanya'daki flamenko gibi. Her bir kültürün ne kadar payı olduğunu belirlemek mümkün olmasa da, bütün bu yamalı bohça bizim kimliğimizi yaratıyor. Oysa Amerika'nın etkisi sadece müzikal düzeydedir.’’

İlk dört albümleri ‘‘Veuillez rendre l'ame A qui elle appartient’’, ‘‘Du ciment sous les plaines’’, ‘‘Tostaky’’ ve ‘‘666.667 Club’’ ile adlarını duyuran Noir Desir'in alamet-i farikaları sert ve anlamlı şarkı sözleri, politik duyarlılık, yeni sayılabilecek bir müzikal yaklaşım ve punk ile rock arasında gidip gelen bir sound.

Noir Desir -kendilerini özellikle Türkiye'de tanıtan- son albümleri ‘‘Des visages, des figures’’deyse müzikal birikimlerini elektronik ortamda yeniden şekillendirdi. Aslında bir bakıma kendilerini riske de attıkları bu albüme başta Manu Chao olmak üzere Leo Ferre, Brigitte Fontaine, Akosh ve Nick Sansano gibi önemli müzik adamları katkıda bulundu. Ayrıca albümün bir bölümünün kayıtları New York'ta yapılmıştı.

Efes Dark'ın sponsorluğunda, Pozitif organizasyonu ve Fransız Kültür Merkezi, Air France'in destekleriyle gerçekleşecek bu konseri kaçırmak istemeyen müzikseverlerin biletlerini şimdiden edinmesinde yarar var. Biletler (15 ve 10 milyon) Babylon ve Biletix gişelerinden satın alınabilecek.


Bilgi’den caz seminerleri


İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'nün caz etkinlikleri, 8-11 Nisan tarihleri arasında Francesco Martinelli'nin vereceği caz seminerleri ile devam ediyor.

İtalyan caz tarihçisi ve gazeteci Francesco Martinelli bir dizi seminer vermek üzere İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü'ne konuk oluyor. 1976'dan bu yana birçok caz festivalinin de yöneticiliğini yapmış olan Martinelli'nin yazıları, Italian Musiche, Musica Jazz, French Improjazz, Canadian Coda, Austrian Jazz Live, English Avant ve American Signal To Noise gibi önemli müzik dergilerinde yer alıyor.

Tüm müzikseverlerin davetli olduğu seminerler dizisinde, Francesco Martinelli Caz Tarihi, Avrupa'da Caz, Modern Cazda Türk Müziği İzleri konularındaki birikimlerini dinleyicilerle paylaşacak. 08-11 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan etkinliğin programı şöyle: 8 Nisan Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu, Akademik Kurul Odası 16.00 Caz tarihi üzerine konuşmalar 1: Cazda emprovizasyon/kompozisyon diyalektiği, 9 Nisan Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu, A18 12.30 Avrupa'da caz: Tarihsel gelişim ve günümüzdeki durum, 10 Nisan Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu, Akademik Kurul Odası 16.00 Caz Tarihi üzerine konuşmalar 2: Müzisyenin kendi sesini bulması, 11 Nisan Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu, Büyük Salon 17.30 Modern cazda Türk müziği izleri.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu İnönü Cad. No.28 Kuştepe Şişli Halkla İlişkiler: Arzu Arslan 0212 292 3303 /107 aaslan@bilgi.edu.tr


Astral yolculuğa hazır mısınız?


Avi Nissim ve Lior Perlmuter adlı iki DJ 1989'da tanışmalarının ardından adını 'SFX' olarak lanse ettikleri bir grup kurdular. Belçikalı müzik şirketi 'Music Man'den çıkan ilk single'ları 'Monster Mania' ile de yükselişlerine başladılar.

1992'de 'JBIE' adlı bir single çalışması daha yapan ikili, 1993'de Almanya'da 'Another World Under Trigger' adını verdikleri bir single daha yayınladılar. 1994'de kurdukları 'Trust In Trance Records' adlı kendi plak şirketleriyle tüm Avrupa'da albümleri tanınmakla kalmadı, sahne aldıkları 'Live Show'larla dünya marketinin de kapılarını aralamayı başardılar.

'Astral Projection' adıyla yayınladıkları ilk albümleri olan 'Trust In Trance 2' ile İsrail'de en çok satanlar listesinde 2. sırada yerlerini alan grup, 'Trust In Trance 3' albümüyle de bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. İngiliz müzik çevrelerinden tam not alan grup, 'Psychedelic Trance'in yaratıcıları olarak da anılmaya başladılar .

'People Can Fly' isimli çalışmalarının animasyon video klibi ile TV müzik marketinde de başarılı olan grubun, sırasıyla; 'Dancing Galaxy', Faithless'in ‘‘God is a DJ’’ adlı çalışmasına da yer verdikleri 'Another World' ve son olarak 2000 yılında 'In The Mix' adlı albümleri yayınlandı. Ünlü İsrailli davul ustası Dani Makov'un da katılımıyla grup yeni bir form aldı.

Bilet fiyatı: 15 milyon TL (iki yerli içki dahil) Kapı Açılış: 21.00 Bilet satış noktaları: Ankara: İmge Kitabevi- Arkadaş Kitabevleri-Diapason-Blast Musıc-Z müzik-Best Müzik-Ada Müzik-Kibele-D&R Mıgros-Hayri Plak- Dost Müzik-Ottimo. Biletix on line satış. İstanbul: Dilson Otel-Shaman.


Psychdelic trance olarak tabir edilen türün ustaları ‘‘Astral Projection’’ bu gece Ankara Saklıkent'te bir konser verecek. Önceki yıllarda da ülkemizde izleme şansını elde ettiğimiz 'Astral Projection' Ankaralı müzikseverlerle Saklıkent'te 'Gate to Utopia' adlı partide buluşuyor.


Roxy'de 9 Nisan Salı gecesi Acid Trippin ve 11 Nisan Perşembe gecesi Mavi Sakal sahne alacak. 1995'ten beri sürdürdüğü çalışmalarında kendine uzun ve yenilikçi bir müzik anlayışını hedefleyen Acid Trippin bu sene farklı bir kadroyla İstanbul gecelerinde dinleyebileceğiniz en iyi müziği sunmaya aday. Grup davulda Erdinç Şenol, basta Raci Pişmişoğlu, gitarda Sarp Maden, trompette İmer Demirer, tenor saksofonda Ricky Fort ve tuşlu çalgılarda Ali Perret'den oluşuyor.

1979'da kurulan Mavi Sakal 1992'de ‘Çektir Git’, 1993'de ‘Mavisakal 2’, 1997'de ‘İki Yol’ (single) ve 1998'de ‘Kan Kokusu’ adlı albümleri yayınladı. Mavi Sakal 1997'de Londra Wembley Arena'da sahne alarak bu alanda bir ‘ilk’e de imza attı. Şubat 2000 tarihinden itibaren sahne çalışmalarını durduran Mavi Sakal iki yıllık aradan sonra ilk kez 11 Nisan 2002 tarihinde Roxy'de sevenleri ile buluşacak. Mavi Sakal o gece Kaan Altan (solo gitar), Tibet Ağırtan (vokal, ritm gitar), Tanju Eren (bas gitar), Murat Tümer (davul) kadrosuyla sahne alacak.

Ünlü İngiliz grubu Muse, İstanbul Promotions organizasyonuyla ve Carlsberg'in katkılarıyla 7 Nisan'da Venue Maslak'da bir konser vermek üzere İstanbul'a geliyor. Türkiye'ye ilk kez gelen Muse'un performansı son zamanların en ilgiye değer konseri olacak gibi görünüyor. Grup yeni albümleri Origin Of Symmetry ile dünyanın bir kaostan ibaret olduğunu ancak bütün bu kaosun içinde her şeyin bir simetrisi olduğunu ileri sürüyor. Muse'a İstanbul'un en sevilen brit-pop indie grubu Suitcase alt-grup olarak eşlik edecek. Saat 20.00'de başlayacak konserde kapılar 16.00'da açılacak. Biletler: 25 milyon TL (kapıda). Biletix Çağrı Merkezi-0216 454 15 55 www.biletix.com

Minimal techno dinlemek isteyenler gece saat 24.00'ten itibaren (((godet))) de olsunlar. Zürih'den Styro 2000 ve Banggoes'un canlı performanslarına tanık olacağımız gecelere Mikky B de plaklarıyla katılacak. Zürih merkezli efsanevi bağımsız techno şirketi Anarres'in kurucularından olan Styro ülkemizde daha önce de plak döndürdü. 1997'den bu yana profesyonel performans sergileyen DJ Mikky B de genç yaşına rağmen ‘Mayday’, ‘Street Parade’, ‘Energy Fest’ gibi önemli organizsyonlarda yer almayı başarmış. 1968 Zürih doğumlu Roland Widmer ise Banggoes adıyla DJ'lik ve prodüktörlük (daha doğrusu ses üretimi) yapıyor. 'Zürich Rohstofflager', 'Spider Galaxy' ve 'G17' kulüplerinde resident DJ'lik yapan Banggoes, sahibi olduğu Hugofilm ve Zentralton Gmbh film stüdyolarında ses operatörlüğü ve müzisyenlik de yapıyor. Gecenin bilet fiyatları: 15 milyon TL.


etkinlik takvimi


Taksim'deki Underground bu gece son yıllarda hem DJ'lik yetenekleri hem de 2002 yılında listelere giren prodüksiyonlarıyla (Temporal-Duty Free Records, Uni Fiction-Flesh Records) Londra'da boy gösteren en başarılı DJ'lerden biri olan Darren Christian'i ağırlıyor. Halen Londra'nin en iyi kulüplerinden biri olan The Gallery'nin resident DJ'i olan Darren, yaptığı müziği 'Futuristic Progressive Trance' olarak adlandırıyor. Bu gecede Darren'e DJ Turgay (Eski Magma... Progressive) ve Underground resident'i DJ İlkay eşlik edecek.


HAFTANIN LİSTESİ


Bu haftanın listesi Blue Jean Dergisi'nden

1 Objection-Tango Shakira

2It's In Your Eyes Kylie Minogue

3 Paid My Dues Anastacia

4 Hands Clean Alanis Morisette

5 Get The Party Started Pink

6 Hey Baby No Doubt

7 Star Guitar Chemical Brothers

8 Tu Veneno Natalia

9 Insatiable Darren Hayes

10 Underneath Your Clothes Shakira
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!