Rusya'yla ilişkileri normalleştiren sergi

Güncelleme Tarihi:

Rusyayla ilişkileri normalleştiren sergi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2016 22:43

Rusya ile Türkiye arasında uçak krizinin aşılması sonrasında siyaset ve ekonomik ilişkilerdeki normalleşme sürecine sanat ve kültür de eklendi.

Haberin Devamı

Rusya’nın başkenti Moskova’da ünlü şairlerimizden Orhan Veli’nin şirinden esinlenilerek ‘İstanbul’u dinliyorum, gözlerim kapalı’ isimli fotoğraf sergisi açıldı.
Rus vatandaşı Pavel ile Anastasiya Horoşilovi’nin yıllardır topladıkları yüze yakın 19’uncü yüzyıla ait İstanbul fotoğrafı ‘Art Muzey’de sergilenmeye başlandı. Serginin açılışına Duma Başkanı Sergey Narişkin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, Rusya Uluslararası Kültür İşbirliği Dairesi Başkanı Mihail Şvidkoy katıldı. Türkiye’yi ise Moskova Büyükelçimiz Ümit Yardım temsil etti.

Açılış töreninde konuşma yapan Rusya Parlamentosu Başkanı Narişkin, “Yüzyıllara uzanan ortak ilişki tarihimizde, uzak geçmişimizde ve yakın zamanda pek parlak olmayan sayfalar var. Ancak halklarımızın olumlu olan her şeyi koruyup geliştirerek, engelleri aşmasından başka seçenek yok. Bunun için kültürel mirasa başvurmak bu yolda atılabilecek önemli adımlardan biridir” dedi.

KÜLTÜR-SANATLA NORMALLEŞME ADIMI
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov ise konuşmasında geçen yıl iki ülke arasında yaşanan uçak krizini anımsatarak, “Geçmişteki pürüzlere rağmen Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin iyi olacağına ve gelişeceğine içtenlikle inanıyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım da açılışta bir konuşma yaparak, fotoğraf sergisini organize edenlere teşekkür ettikten sonra “İstanbul denince Türkiye, Türkiye denince İstanbul akla gelir. Bu şehir şairlere, bestecilere, ressamlara ilham vermiştir. Böyle bir dönemde komşumuz Rusya’nın başkenti Moskova’da İstanbul konulu fotoğraf sergisi açılması son derece önemli ve anlamlıdır. Çünkü bu tür etkinlikler Türkiye ve Rusya halklarını çok daha yakınlaştıracak araçlardan birisidir. Benzer kültürel işbirliğinin artarak devam etmesini diliyorum” dedi. Sergi 16 Ekim tarihine kadar açık kalacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!