Rusya’nın ithalat yasağına domates yiyerek protesto

Güncelleme Tarihi:

Rusya’nın ithalat yasağına domates yiyerek protesto
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 13:53

RUSYA Federasyonu’nun, aşırı zirai ilaç içerdiği gerekçesi ile Türkiye’den yaş meyve-sebze ürünlere ithal yasağı getirmesi, Trabzon’da protesto edildi. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen ihracatçılar, yasak kararını domates yiyerek protesto ettiler.

Haberin Devamı

DOMATESLERİ İŞTE BÖYLE YEDİLER...

Trabzon Limanı'nda toplanan ihracatçılar ve kamyoncular, 7 Haziran’da başlayacak yasak nedeniyle yaş meyve ve sebzelerin araçlarda çürüdüğünü belirterek tepki gösterdi. İhracatçı ve kamyon sürücüleri, basın açıklaması öncesinde bir koli domatesi açıp yiyerek ilk protestolarını yaptı. Konu hakkında açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya Federasyonu’nun yaş meyve sebze ihracatı açısından en büyük ve en önemli pazarı olduğunu belirterek, bu ülkeye yönelik yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 60’ının Trabzon’dan yapıldığına dikkat çekti. Bu ihracatın bölge ekonomisi açısından çok önemli olduğuna vurgulayan Gürdoğan, şunları söyledi:

“Bu yasaklamanın bir faydası olmayacaktır. Bu konu sadece teknik yönlerinden ziyade, siyasi yönden de ele alınmalı. Rusya ile ilişkilerimizin en üst noktalara taşınarak, serbest ticaret anlaşmaları bir an önce tesis edilmeli. Yasaklama ne hikmetse hep aynı mevsime denk geliyor. Bunun da sebebi irdelenmeli. Türkiye’yi bu piyasada en büyük rakip gören ülkelerin, yasaklama kararı konusunda Rusya Federasyonu nezdinde yoğun girişimleri bulunduğu yönünde bilgiler alıyoruz.”
   
DEVLET ÜST DÜZEYDE İLGİLENSİN 

Siyasetçileri de göreve çağıran Gürdoğan, ticaret yapılan ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi için politikalar üretilmesini isteyerek şöyle devam etti:.

“Bugün için en büyük dış ticaret hacmine sahip olduğumuz ve ihracatımızın neredeyse 5 katı oranında ithalat yaptığımız bir ülke olan Rusya Federasyonu ile aynı sorunu defalarca yaşamamızın bir örneği yok. Bu nedenle yetkilileri göreve çağırıyoruz. Konu acil bir şekilde Başbakanlık düzeyinde ele alınmalı. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı ve Başbakanı ile görüşme yapılarak, yasaklamanın kaldırılması sağlanmalı. Bu yasaklamanın sadece teknik olarak değil, politik yanlarının olduğu da unutulmamalıdır. Ülkemizde AB’ye verilen önemin dörtte biri Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin geliştirilmesine harcanmadı. İki ülke arasındaki bir serbest ticaret anlaşması, benzer sorunlarla bir daha karşılaşmamızı engelleyecektir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!