Rusya ile Hollanda arasında diplomata dayak krizi

Güncelleme Tarihi:

Rusya ile Hollanda arasında diplomata dayak krizi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 09:43

HOLLANDA merkezli çevre örgütü Greenpeace üyesi 30 aktivistin Kuzey Buz Denizi’ndeki eylemde tutuklanmasının ardından gerilen Rusya ile Hollanda ilişkileri, Hollanda’daki polis baskını ile krize dönüştü. Hollanda polisinin, pazar gecesi ülkenin idari başkenti Lahey’deki Rusya Büyükelçilik Maslahatgüzarı Dmitriy Borodin’in evini bastığı, Rus diplomatı gözaltına alıp polis merkezinde dövdüğü ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksander Lukaşeviç, Borodin’in evine dalan “maskeli kişiler tarafından dövüldüğünü” ve ardından karakola götürdüğünü söyledi. Lukaşeviç, Rus diplomatın Pazartesi sabahı “hiçbir şey olmamış gibi” serbest bırakıldığını belirtti. Lukaşeviç olayla ilgili olarak Hollanda hükümetine sert ifadeler içeren bir nota verdiklerini duyurdu.

PUTİN ÇOK KIZDI
Rus diplomata dayak haberi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kızdırdı. Asya Pasifik İşbirliği Teşkilatı APEC Zirvesi için Endonezya’nın Bali adasında bulunan Putin, “Hollanda’dan olayla ilgili izahat ve özür bekliyoruz” dedi. Putin, “bu olayın arkasını bırakmayacağız. Hollanda’dan özür dilemesini ve sorumlu kişilerin cezalandırılması güvencesi vermesini bekliyoruz. Bizi tatmin edici yanıt gelmemesi durumunda Rusya karşı tedbirler alacağından kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Haberin Devamı

“AİLE İÇİ ŞİDDET” AÇIKLAMASI
Hollanda makamları ise “Rus diplomatın evinde kendi çocuklarını dövdüğünü” iddia etti. Buna göre polis, Borodin’in evinden dayak ve ağlayan çocuk sesleri geldiğine dair şikâyetler üzerine Rus diplomatın evinde gitti. Rus diplomatın beş ve iki yaşındaki çocuklarına şiddet uyguladığı şikâyetlerini dikkate alan polis, diplomatik pasaportuna bakmadan Maslahatgüzar Borodin’i gözaltına aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!