Rusya’dan 10 milyar dolarlık yatırımcı hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan 10 milyar dolarlık yatırımcı hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2011 11:31

Rusya, ülkeye yabancı yatırım çekmek için önde gelen uluslararası özel girişim sermayeleriyle birlikte hareket edeceği, 10 milyar dolarlık bir fon kuruyor.

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor 

 

Konuya yakın kaynaklara göre, Moskova bu konuda kendisine rehberlik etmesi için ABD’li banka Goldman Sachs’tan yardım istedi.   

 

Moskova yönetimi bununla birlikte, Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’e danışmanlık yapacak ve başkenti bir finans merkezine dönüştürecek bir komite de kuruyor. Komite üyeleri içinde Goldman Sachs CEO’su Lloyd Blankfein, Blackstone’un kurucusu Steve Schwarzman, JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon, Bank of America’dan Brian Moyhinan ile BNP Paribas ve UniCredit gibi Avrupalı bankalardan temsilciler yer alacak.

 

Alınan bilgilere göre, 10 milyar dolarlık fon girişimi doğrudan Medvedev’den geldi. Fonun birlikte çalışmak istediği özel girişim sermayeleri arasında Apollo Management, Blackstone ve Carlyle gibi şirketler yer alıyor. Firmaların olumlu yanıt vermeyi planladığı belirtildi.

    

Ruslar aynı zamanda, Ortadoğu merkezli ulusal varlık fonlarına da ulaştı.

 

Özel girişim sermayeleri şu ana kadar, Rusya’ya dikkatli yaklaşmayı tercih etti. Örneğin, ABD merkezli Carlyle, geçen on yıl içinde Rusya’da iki kez yatırım ekipleri kurmaya yeltense de daha sonra bu girişiminden vazgeçti.

 

YATIRIMCILAR ARASINDA ÇEKİCİ DEĞİL

Şirketin kurucularından David Rubenstein, Berlin’de, 1 Mart’ta düzenlenen bir konferansta, Rusya’dan elde edilecek kazançların, ülkede karşılaşılacak riskleri karşılamadığını dile getirmişti.

 

Rubenstein, “ [Rusya] diğer BRIC ülkelerine göre daha az cazip bulunuyor” dedi.

 

Girişimi başlatmak için herhangi bir tarih belirlenmese de, hükümet yetkilileri Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile bu ayın sonunda bir araya gelerek fonu resmi olarak kurmayı, gerekli sermayeyi ise daha sonra tedarik etmeyi planlıyor.

 

Rusya’nın Başbakan Yardımcısı Igor Shulov’un sözcüsü, yetkililerle böyle bir fonun kurulması için gerekli konuşmaların başladığını teyit etti ancak fona yönelik detay vermedi.

 

Goldman Sachs da konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

 

Moskova, bu adımı tam da Batılı yatırımcıların ülkedeki iş faaliyetleri, kanunlar ve yolsuzluğa yönelik büyük endişeler duyduğu bir zamanda atıyor.

 

Ruslar diğer taraftan, kamuya ait varlıkları cazip fiyatlarla satmanın planlarını da yapıyor.

Haberin Devamı

 

*Bu yazı Financial Times’ta “Russia in $10bn move to tempt investors” başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet  
 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!