Rusya’da “Ödlek Medvedev, cesur Putin” filmi

Güncelleme Tarihi:

Rusya’da “Ödlek Medvedev, cesur Putin” filmi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 17:30

Rusya ile Gürcistan arasında Güney Osetya yüzünden 2008 yılında patlak veren beş günlük savaşın dördüncü yıldönümünde hazırlanan “Kaybedilen gün” isimli belgesel, dönemin Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’i ödlek, Başbakan Putin’i ise kararlı ve korkusuz bir devlet adamı olarak gösterdi.

Haberin Devamı

Kimin tarafından hazırlandığı tam anlaşılamayan belgeselin ilk yedi dakikalık bölümü YouTube’e düştü.

Filmde dört yıl önce Rus Silahlı Kuvvetleri’ni yöneten Genelkurmay Başkanı Yuriy Baluyevski dahil üç generale söz verilerek, “Gürcistan lideri Saakaşvili Güney Osetya’ya saldırması durumunda daha Vladimir Putin’in Başkanlığı döneminde Rus ordusunun ne yapması gerektiği belirlenmişti. Ancak Saakaşvili, Medvedev Devlet Başkanı olduğu sırada saldırdı. Medvedev’e 7 Ağustos 2008 akşamı Gürcü ordusunun saldırıya geçtiğini belirten dört mesaj gönderdik. Başkomutan Medvedev’den ‘Plana göre ne yapılması gerekiyorsa yapın’ emrini alamadık. Ancak 8 Ağustos günü ödlek davranan Medevedev’i Putin paylayınca Kremlin’den ordulara ‘harekete geç’ emri çıktı. Rusya o savaşta Medvedev’in çekingen davranışı yüzünden kritik 24 saat kaybetti. Rus ordusu zamanında harekete geçmiş olsaydı binlerce can kurtulacaktı” denildi.

Haberin Devamı

BU BELGESEL RUSYA'YI KARIŞTIRDI / WEB TV

Moskova’daki siyasi gözlemciler ise günümüzde başbakan olan Medvedev’i aşağılayan filmin dört yıl önce yaşanmış savaşın anısı için değil, güncel siyasi hesaplarla hazırlandığı yorumunu yaptı.

8 Ağustos 2012’de ortaya çıkan bu filmin “liberal Medvedev’in pabucunun dama atılmaya başlandığının işareti olduğu” üzerinde duruluyor.

Rusya’da krize neden olan belgeselin yayınlanmasının ardından Medvedev, “8 Ağustos 2008 tarihinde ordularımıza harekete geç emrini şahsen ben verdim” açıklamasını yaptı.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!