Rusya Çar’a sahip çıktı

Güncelleme Tarihi:

Rusya Çar’a sahip çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yekaterinburg yakınlarında Koptyaki köy yolu üzerinde gömül bulundukları yerden 1991 yılında çıkarılan 9 iskeletin son Rus Çarı II. Nikolay ve ailesinin olduğu Moskova'dak uzmanlar komisyonu tarafından resmen doğrulandı. Bolşeviklerce öldürülen çar ve ailesinin nereye gömüleceği henüz belirlenmedi. Rusya'da II. Nikolay ve ailesi üzerine çıkan zengin tartışmalar, ‘‘Ruslar, çara sahip çıkıyor’’ biçiminde yorumlandı.

ÖLDÜREN SİLAH

Rus Çarı II. Nikolay'ı öldüren Bolşeviklerin başında Yakov Yurovski bulunuyordu. Çar, Mauzer marka silahla öldürüldü. Çar ve yakınlarını öldürenlerin başında bulunan Yakov Yurovski, daha sonra kaleme aldığı anılarında şöyle diyor: ‘‘Sonra diğer silahlı adamlar odaya girdi. O anda düzensiz silah atışları başladı... Aleksandra'nın, Demidova'nın ve Aleksey'in hayatta olduğu anlaşıldı. Sanıyorum korkudan bayılmışlardı... Sonra katliamı bitirmeye giriştik. Aleksey, oturduğu yerde taş kesilmişti. Onu öldürdüm. Diğerleri kızlara ateş ettiler, ama öldüremediler. Sonunda başlarına kurşun sıkarak öldürdüler.’’

Bolşevikler tarafından 80 yıl önce işlenen cinayetle ilgili olarak Rusya Devle Başkanı Boris Yeltsin'in emriyle hükümet bünyesinde kurulan komisyon, kararını açıkladı ve kemiklerin II. Nikolay ve ailesine ait olduğunu belirtti. Komisyon, bu karar alırken son delil olarak 25 Ocakta yapılan genetik testini gösterdi. Komisyonda görevli Rusya Başsavcılığı'ndan kriminalist müfettiş Vladimir Solovye, ‘‘Son Rus Çarı II. Nikolay'ın soyundan, Romanov ailesinden gelme yeğenlerinde Tihon Kulikovski'den alınan kan örneği ve II. Nikolay'ın kemiklerinden alına örnekler, DNA testinden geçirildi. Sonuçlar, iki örnek arasında yakı akrabalık bağı olduğunu göstermiş bulunuyor. Artık kimsenin şüphesi kalmadı. 1991 yılında bulunan kemikler, II. Nikolay ve ailesine aittir’’ diye konuştu.

Alınan sonuçların Moskova'da çalışan komisyon üyelerinin onayına sunulduğ ve onaylandığı da belirtildi. Rusya Başkanı Boris Yeltsin de önceki gü Kremlin Sarayı'nda şu açıklamayı yaptı:

‘‘27 Ocakta 750 sayfadan oluşan I. Nikolay'ın kimlik tespiti komisyon sonuçları bana iletildi. Tarihi yanılgıy düşmeden 1991 yılında bulunan iskeletin II. Nikolay'a ait olduğun söyleyebilirim. Bende de şüphe kalmadı. Bu tespit yapıldığına göre şimdi ayn komisyon üyeleri ve geride kalan ilgili çevreler, bana son Rus Çarı I. Nikolay'ın nereye gömülmesi gerektiği konusundaki tekliflerini getirecek. Bu öneriler topladıktan sonra törenin yeri ve zamanını açıklayacağım...’’

Diğer taraftan son Rus Çarı II. Nikolay'ın kemiklerinin bulunmasında büyü emeği geçen arkeolog Aleksander Avdunin, sansasyonel bir açıklama daha yaparak ‘‘Be araştırmalarımı sürdürüp cesetleri kayıp sayılan Prenses Aleksey v Prenses Maria'ın da nerede gömülü olduğunu bulabilirim’’ dedi. Bu son haberi duyulmasıyla Rus çarının Yekaterinburg'da gömülmesinden yana olan Vali Eduar Rosel da bir açıklama yaptı. Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Yekaterinbur Valisi ‘‘Nikolay'ın oğlu ve kızı da bizim oralarda gömülü. Cenazeyi Petersburg'a gömmeyi düşünürseniz, II. Nikolay ailesini bölmü olursunu’’ dedi.

RUSYA'YI KARIŞTIRDI

Son Rus Çarı II. Nikolay, 80 yıl önce de büyük bir karışıklığın ortasındaydı ve halk ayaklanmasında ailesiyle birlikte yaşamını yitirdi. Son çar, bugün yine Rusya'yı karıştırdı. Çar II. Nikolay'ın son yağlıboya tablosu, Yekaterinburg Müzesi'nde bulunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!