Ruslarla sıkı pazarlık

Güncelleme Tarihi:

Ruslarla sıkı pazarlık
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 1998 00:00

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın yüklü bir gündemle gittiği Moskova resmi gezisi başladı. Geziyi izleyen Türk gazeteciler, karşılama törenine alınmadı. Görüşmelerde Türkiye'nin Rus silahlarına ilgisi, Kıbrıs ve S-300'ler öncelikli olarak ele alınacak.

İlk kez bir Türk Genelkurmay Başkanı Rusya'ya resmi ziyarette bulunurken 5 günlük gezisine başlayan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Moskova'ya varışında evsahibi Rus Savunma Bakanlığı tarafından Sovyet dönemini hatırlatan totaliter yöntemlerle karşılandı.

Özel uçağıyla Moskova'daki Çkalovsk Askeri Havalimanı'na inen Orgenera Karadayı, Rus askeri yetkililer ve Türk Büyükelçilik görevlileri tarafında karşılandı, ancak bu önemli geziyi izlemek amacıyla Türkiye'den gelen 20 kadar Türk gazeteci tüm ilgili mercilere başvuru yapılmasına rağmen karşılama törenine alınmadı.

Türk basınına sansürle başlayan Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın Moskova gezisi, Rus medyasında da bir tek Rusya televizyonunda yankı buldu. PTP Televizyonu ‘‘Orgeneral Hakkı Karadayı Rusya ile sık pazarlık yapmaya geliyor’’ ifadesini kullanarak Rusya ve Türkiye arasında çözü bekleyen önemli askeri konular bulunduğunu vurguladı. PTP'ye göre, çözüm bekleyen konular arasında Kıbrıs meselesiyl Rumlara satılan S-300 füzeleri önemli bir başlık oluştu-racak. PTP Televizyonu, Türkiye'nin Rus silahların ilgi duyduğunu, ancak bu alanda işbirliğinin güçlenmesi için öncelikle S-300 füze krizin Ankara'nın istediği doğrultuda bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

YÜKLÜ GÜNDEM

Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ziyaretinin ikinci gününd Moskova'nın merkezindeki ‘‘Meçhul Asker Anıtı’’na çelenk koyduktan sonra resm görüşmelerine başlayacak. Yarın sırasıyla Rusya Savunma Bakan Mareşal İgor Sergeyev, Rus Genelkurmay Başkanı Anatoliy Kvaşnin ve Güvenli Konseyi Sekreteri Andrey Kokoşin ile biraraya gelecek. Aynı gün Karadayı v meslektaşı Kvaşnin ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Genelkurmay Başkanı Karadayı, Moskova'ya geniş bir yelpazeye yayılan bir gündemle geliyor. Bunlar arasında, S-300 füzeleri, PKK sorunu, iki ülke arasında askeri işbirliği ve NATO'nun genişlemesi gibi konular yer alıyor.

Görüşmelerde Türkiy ve Rusya'nın bölgede en kuvvetli ordulara sahip iki ülke olarak birçok aland ortak hareket etmesinin yararı vurgulanacak. S-300 konusu ise resm görüşmeler gündeminde olmamasına rağmen Rus tarafının bu konuda herhangi bi imada bulunması halinde Karadayı elinin altındaki S-300 dosyasını hemen çıkaracak ve Rus tarafına füze anlaşmasından duyulan rahatsızlığı iletecek.

Seren Hanım'a özel gezi programı

Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, 19-21 Mayıs tarihler arasında Moskova'da askeri yetkililerle görüşmelerinden sonra Rusya'nı ikinci büyük şehri Sen Petersburg'a giderek askeri akademisiyle ünlü Ermitaj Müzesi'ni ziyaret edecek. Daha önceki haberlere karşın Karadayı'nın S-300 fabrikasını ziyaret etmeyeceği bildirildi. Genelkurmay Başkanı'nın eşi Seren Karaday için Moskova'da özel bir gezi program hazırlandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!