Ruslar da ‘lay lay lom’ yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Ruslar da ‘lay lay lom’ yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 1999 00:00

Haberin Devamı

Rusya'da bitmek bilmeyen tatiller ve sürekli değişen haftalık tatil günleri, halkın aklını karıştırıyor...

New York Times International Gazetesi'nde yayımlanan ‘‘Rusya'da, tatiller bile uzun ve akıl karıştırıyor’’ başlıklı Moskova çıkışlı haberde, ülkede tatillerin, karakış ve ekonomik kriz gibi uzun sürdüğü esprisi yapılarak, tatil ve kimi işyerlerinin kapalı kaldığı, kimilerinin ise faaliyette olduğu çalışma günlerinin, Rus halkının bile kafasını karıştırdığına dikkat çekiliyor.

Gazeteye göre, Sovyet döneminden kalan, ancak hâlâ kullanılan takvim ve ülkede dinin yeniden güçlenmesi üzerine, Ortodoks Kilisesi tarafından hazırlanan takvim arasında kalan halk, büyük bir ikilem yaşıyor. Örneğin, televizyon kanallarından yayımlanan öğretici programlara karşın, birçok Rus'un aslında Noel hakkında çok yüzeysel bilgisi bulunuyor. Sovyet döneminden kalma alışkanlıkla, Rus halkının çoğunluğu, Noel'den çok yeni yılı kutluyor.

İşte tüm bu karışıklık, yeni yıl kutlamalarıyla birlikte başlıyor. Ruslar, yeni yılın ilk 9 gününün 7'sinde tatil yaptı. Yeni yıl tatiliyle, Noel tatili arasındaki 2 gün de tatil sayılınca, halk uzun bir süre evde oturmanın tadını çıkardı. Yalnız bir küçük ayrıntıyla: İki tatil arasındaki boşlukta da çalışılmayınca, yönetim, pazar günü işbaşı yapılmasını kararlaştırdı.

Aslında tüm bu kargaşadan etkilenen yalnızca halk değil. Turistler, bu karmaşık tatil takviminden en çok zarar gören kesim. Bu yüzden, dükkanların ve büyük mağzaların kapılarına, tatil ve çalışma günlerini gösteren listeler asılıyor.

Tatillerin çokluğundan yönetim ve bazı işyeri sahipleri, işçilere çalışmadıkları günler için maaş ödemeyecekleri için memnun. Ancak buna karşılık turistlere çalışan mağaza ve lokantalar şikayetçi. Bunlar, uzun tatil günlerinde açık kalmayı tercih ediyor.

Sonuç olarak, Rusların tatili uzun ama bu keyif, sadece tatil yapabilenler için...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!