Rus petrol baronu altı yıl daha hapis yatacak

Güncelleme Tarihi:

Rus petrol baronu altı yıl daha hapis yatacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2010 15:59

Devlet başkanlığı sürecinde Vladimir Putin'e muhalif olan ve 2003'ten beri hapis hayatı sürdüren petrol milyarderi Mihail Hodorkovski, altı yıl daha hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor                

 

Hodorkovski'nin dava süreci için Putin'e olan muhalefetinin cezasını çektiği yorumları yapılıyor. Hodorkovski bir zamanlar Rusya'nın en büyük enerji şirketlerinden biri olan Yukos'un başındaydı.

 

Hodorkovski'yi kendi şirketinden petrol çalmak ve 14 sene hapis cezasına çaprtıran Mahkeme Başkanı Viktor Danilkin, petrol milyarderinin 2003 yılından beri hapiste geçirdiği sürenin de buna dahil edileceğini belirtti.

 

Hodorkovski, sekiz yıldır hapiste bulunuyordu ve cezası gelecek yıl sona erecekti. Ancak, mahkemenin kararını açıklamasıyla birlikte, Hodorkovski’nin cezasının 2017 yılına kadar uzayacak.

Haberin Devamı

 

PUTİN KARŞITIYDI

 

Hodorkovski, Putin'in devlet başkanlığı sırasında servetini muhalif hareketleri finanse etmek için kullanmış ve Kremlin'in tepkisini çekmişti.

 

Hali hazırda hapis cezasını Sibirya'da çekmekte olan Hodorkovski, Rusya hükümetinin büyük miktarda vergi talebinin kendisine karşı sürdürülen siyasi kampanya ile ilişkili olduğunu ileri sürmüştü.

 

Muhalifler, yeniden devlet başkanlığı hesapları yapan Putin'in, Hodorkovski'yi siyasi amaçlarla, tutabildiği kadar cezaevinde tutmak istediğini savunuyor.

 

Tüm malvarlığı satılan Yukos'un son gayrimenkul varlıkları da ismi pek bilinmeyen Rus şirketi olan Prana tarafından yaklaşık 4 milyar dolar ödenerek satın alınmıştı.

 

Hodorkovski’nin davasının görüldüğü mahkemenin önünde, yüzlerce insan bir araya gelip, “Özgürlük” diye bağırdı.

 

Haberin Devamı

"O SADECE KÖPEKLERİ SEVEBİLİR"

 

Hodorkovski, geçtiğimiz dönemde Nezavisimaya Gazeta'da yayımlanan bir makalesinde Putin'e ağır eleştiri getirmişti. Hodorkovski, yazısında Putin'in sadece köpekleri sevebilecek biri olduğunu bu nedenle ona acıdığını söylemişti. Putin'in çelik bir zırh giydiğini ve buzdan gövdesinin içine girebilecek tek samimi duygunun köpek sevmek olabileceğini söyleyen eski iş adamı, bu zırha sahip bir insanın mutlu olamayacağını söylemişti.

 

 * Bu yazı Associated Press'in geçtiği, "Russian tycoon Khodorkovsky gets 6 more years" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:                

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet                                                                

                                

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:                  

http://twitter.com/HurriyetEkonet  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!