Rus doktor Türkiye’de mantı ve börek açıyor

Güncelleme Tarihi:

Rus doktor Türkiye’de mantı ve börek açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Nikolay’ın mönüsünden

Rus mutfağı

Kotlete: Büyük Rus köftesi

Böf Strogonov: Uzun kesilmiş soslu et ve garnitür

Borç: Sebzeli, etli Rus çorbası

Özel Rus sirkeli turşu

Nikolay kızı: Rus pastası

Türk mutfağı

Bonfile ızgara

Kuzu külbastı

Kekikli tavuk ızgara

Börek

Damla sakızlı fırında sütlaç

Nişantaşı'nda kısa bir süre önce açılan Nikolay Bar Cafe, Rus ve Türk yemekleriyle alternatif bir mekán olmaya aday. Hem cafe, hem restoran, hem de bar olarak hizmet veren Nikolay Bar Cafe, özenle hazırlanmış Rus ve Türk yemekleri sunuyor.

İnatla fast food'dan uzak duruyor ve otantik tatların peşinde koşuyorsanız, bu mekán ilginizi çekecek: Nişantaşı'nda Rus ve Türk yemeklerini bir arada sunan Nikolay Bar Cafe. Kısa bir süre önce açılan restoranda iş ortamının koşuşturmacasından uzaklaşarak hafif bir müzik eşliğinde kafanızı dinlerken, fırından yeni çıkmış Rus ve Türk yemeklerinin de tadını çıkartabilirsiniz. İster balı, tereyağı, peyniri, yumurtasıyla doyurucu bir kahvaltı, ister salatası, mantısı, tatlısıyla öğle ya da akşam yemeği...

Nikolay'ı 35 yaşındaki Rus Ludmila Sorokina işletiyor. Restoran adını, Rusya'da ilk altın parayı bastıran Çar 1. Nikolay ile Ludmila'nın babasından alıyor. Ludmila'nın restoranı açış öyküsüne gelince... Ludmilla'nın asıl mesleği doktorluk. O bir jinekolog. Yaklaşık beş yıl önce vatanı Rusya'dan Avustralya'ya yerleşmek için giderken yolda kalan Ludmila, Türkiye'de kalmaya karar veriyor. ‘‘Bir, iki sene denerim. Olmazsa giderim Avustralya'ya,'' diyor kendi kendine. Bir hafta içerisinde Aksaray'da, sevdiği Rus yemeklerini yapabileceği bir restoran açıyor. ‘‘Küçüktü ama müşteri çoktu, iyi işliyordu,'' diyor. İki sene işlettikten sonra biraz ara veriyor çalışmaya. 1999'da tekrar dönüyor işine. Bu kez Nişantaşı'nda yapmak istiyor çok sevdiği Rus mantısını. Bu konuda çok iddialı. İsteğe göre tavuk eti ya da kırmızı etle hazırladığı mantıyı haşladığı gibi kızartabiliyor da.

Yoğurt, mayonez ya da iki çeşit sos getiriliyor mantı için. Sirke, soya sosu ve yeşillik karışımı Çin sosu ile Ludmila'nın hazırladığı acı hardal sosu. Mayonez, hardal, sirke ve bol çeşit baharattan oluşan Ludmila'nın sosunu öneririz.

Rus salatasının sırrı

Mantının yanında yiyebileceğiniz Rus salatasından da söz etmek gerek. Gerçi Rusya'da salata yemeklerin yanında değil, yemekten önce yeniyor. Rus salatasının orijinal ismi Olivye, adını Rusya'ya gelen Fransız aşçı Olivier'den almış. O zamanlar içine mayonez konmuyormuş. Olivier'nin özel sosu kullanılıyormuş. Onun ölümüyle birlikte, sırrını kimsenin bilmediği bu sos tarihe karışmış.

Kahverenginin hákim olduğu restoranın hoş ayrıntılarından biri, Ludmila'nın yaptığı renkli vitray abajurlar. Ludmila abajurlardan birini aşıklar için yaptığını söylüyor. Kırmızı kalpli bu abajuru için şöyle diyor: ‘‘Abajurun ışığı kalplere, aşıkların kalplerine gidiyor.''

Fiyatlara gelince... Nikolay'da yemek fiyatları bir milyon ile iki milyon sekiz yüz bin lira arasında değişiyor. Bol çeşitli kahvaltı tabağı bir milyon. Rus mantısı için salı ve perşembe günlerini tercih ederseniz, ek olarak çorba ya da salata tabağıyla servis ediliyor. Cumartesi günleri canlı müzik olduğu için giriş bir milyon. Tek yerli içki ve çerez fiyata dahil. 08.30 - 01.00 arası açık olan Nikolay, pazar günleri kapalı.

Ludmila, Nikolay için ‘‘Sıcak insanların kendilerini evlerinde gibi hissettiği bir yer,'' diyor ve ekliyor: ‘‘Buranın her şeyinde ben varım; yemeklerde, müziklerde, duvardaki taşlarda ve vitraylarda.'' Son söz olarak bir Rus atasözünü hatırlatıyor: ‘‘Hamamda ve lokantada herkes aynıdır.''

Rumeli Cad. Matbaacı Osman Bey Sok. 35/2, Osmanbey. Tel: (0212) 230 70 30

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!