Rum lideri kürsüye döndüren kriz

Güncelleme Tarihi:

Rum lideri kürsüye döndüren kriz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2011 17:02

Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas, “Bağımsızlık Günü” kutlamalarında Yunanistan'a teşekkür etmeyi unutunca mini bir kriz yaşandı. Yunanistan Savunma Bakanı'nı görünce kırdığı potun farkına varan Hristofyas, kürsüye dönüp teşekkür ederek, durumu toparladı.

Haberin Devamı

Kıbrıs Cumhuriyeti, 1960'da 16 Ağustos'ta kurulmasına rağmen, kuruluş yıl dönümünü “Bağımsızlık Günü” adıyla 1 Ekim'de kutlayan Rum yönetimi, güney Lefkoşa'da resmi geçit töreni düzenledi.

Törene, bu sabah Rum tarafına giden Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglidis de katıldı.

TÖRENLERDEN KARELER

Halk katılımının ve teşhir edilen silahların geçen yıllara göre daha az olduğu geçidin ardından basına konuşan Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum tarafının, Doğu Akdeniz'de tek yanlı ilan ettiği sözde “münhasır ekonomik bölge” içerisinde yürüttüğü hidrokarbon aramalarının “egemenlik hakkı olduğu” iddiasını tekrarladı.

Rum tarafının, “egemenlik haklarının tartışma götürmez olduğunu, hiçbir müdahaleyi, talebi veya hakemliği kabul etmelerinin söz konusu olmadığını” savunan Hristofyas, “Doğa ananın deniz bölgesinde bahşettiği doğal zenginlik 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bütün vatandaşlarına aittir ve bu doğal zenginlik, yasal devlet olan 'Kıbrıs Cumhuriyeti” tarafından yönetilir” iddiasında bulundu.

Haberin Devamı

Hidrokarbon konusunun Kıbrıs sorununun çözümüne ivme kazandırması dileğinde de bulunan Hristofyas, Türkiye'nin tavrının “çözümün önündeki en büyük engel olduğunu” savundu.

Rum halkına yönelik birlik çağrısında bulunduktan sonra açıklamasına son veren Hristofyas, konuşma kürsüsünden inerek, Yunanistan Savunma Bakanı Panos Beglidis'in yanına gitti.

Ancak Beglidis'i görür görmez, gazetecilere “bekleyin” işareti yaparak konuşma kürsüsüne geri dönen Hristofyas, törene katılmasından dolayı Beglidis'e, uluslararası ve ikili düzeylerde Rum yönetimine verdiği destekten dolayı da Yunanistan Başbakanı, halkı ve siyasi liderliğine teşekkür etti.

"YUNANİSTAN GÜVENLİĞİ SAĞLAYABİLİR"
Rum radyosunun haberine göre, Beglidis, törenden sonra yaptığı  açıklamada, ülkesinin Rum tarafıyla tam bir işbirliği içerisinde olduğunu ifade etti.

Doğalgaz ve petrol aramalarına ilişkin gelişmeleri dikkatle takip  ettiklerini belirten Beglidis, “Yunanistan ulusal güvenliği, genel anlamda  'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin güvenliğini sağlayabilir” dedi.

Haberin Devamı

Töreni izleyen Rusya'nın güney Lefkoşa Büyükelçisi Vyacheslav Shumskiy de  Rusya'nın Akdeniz'e savaş gemileri gönderdiği yönündeki haberlerin sorulması  üzerine, bu yöndeki bilgilerin kendisi için tamamen yeni olduğunu, bu konuda  herhangi bir bilgi ya da resmi bilgilendirmeye sahip olmadığını söyledi.

Bu arada, habere göre, askeri geçit törenine Rum Milli Muhafız Ordusu  (RMMO), Yunan Alayı ile polis, sivil savunma ve itfaiye gibi pek çok birim  katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!