Rum Dışişleri Bakanı’ndan küstah sözler

Güncelleme Tarihi:

Rum Dışişleri Bakanı’ndan küstah sözler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2007 00:46

KIBRIS Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozakou- Markoullis, “Türkiye’nin Kürdistan’ı işgaline karşıyız” dedi.

Mısır’ın başkenti Kahire'de resmi temaslarda bulunan Kozakou- Markoullis, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile biraraya geldi. İşbirliği anlaşmasının imzalanmasının ardından konuşan Kozakou-Markoullis, Türkiye’nin olası sınır ötesi Kuzey Irak operasyonunun uluslararası yasalara aykırı olduğunu öne sürdü. Bir gazetecinin ‘Kürdistan’ kelimesini neden kullanıyorsunuz, neden Irak demiyorsunuz?’ sorusunu cevapsız bırakan Markoullis, konuyu değiştirerek Türkiye'yi suçlayan ifadeler kullandı. Resmi görüşü Irak’In bütünlüğünden yana olan Arap Birliği’nin Genel Sekreteri Amr Musa ise Rum bakanın konuşmasını dinlemekle yetindi.

Kozakou-Markoullis, Türk gazetecilerin “Türkiye BM kararını kabul etti, fakat siz reddettiniz. Ayrıca AB’nin Türkiye ile ilgili bazı sözlerine yerine getirmesini de engelliyorsunuz” sorusu üzerine de Türkiye’yi suçladı. Uluslararası anlaşmalara uymayan ülkenin Kıbrıs Rum Yönetimi değil, Türkiye olduğunu iddia eden Kozakou-Markoullis, “BM şu ana kadar Kıbrıs konusunda 100’den fazla karar aldı. Bu kararların hepsine biz uyduk, ama Türkiye uymadı” dedi. Rum bakan, Avrupa Birliği ile ilişkilerde sürekli olarak Türkiye’nin bir değişimden geçmesini desteklediklerini, Ankara’nın şu ana kadar AB’ye karşı verdiği sözleri tutmadığını öne sürdü.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 27 AB ülkesinden biri olduğunu kaydeden Markoullis, Türkiye’nin AB’ye üye olabilmesi için Kıbrıs’la ilgili verdiği sözleri yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Mısırlı meslektaşı Ahmed Ebul Geyt ile dün bir araya gelen Kozakou-Markoullis’in, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!