Rufailer yaz kampında

Güncelleme Tarihi:

Rufailer yaz kampında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2006 11:25

Rufai tarikatı mensupları Şile'de izinsiz kamp kurdu ve İskele plajının bir kısmını brandayla kapattı. Tarikatçılar 'Kadın var, geçemezsin' deyip iki ay boyunca sahilde yürüyüşü engelledi.

Haberin Devamı

Sakallı erkeklerle çarşaflı kadınlardan oluşan Rufai tarikatına mensup olduğu iddia edilen bir grup, Şile'de sahil şeridini ve bir tepeyi brandalarla çevirip 'kaçak' kamp kurdu. Diğer vatandaşların geçmesine izin verilmeyen sahilde, iki aydır toplu ibadet ve dini eğtim yapıldığı iddia edildi. Radikal Gazetesi'den İsmail SAYMAZ , Barış DENİZ'in haberine göre Şile Belediyesi Başkanvekili Uygun Denizci, kaçak kampı derhal yıkacaklarını açıkladı.

Sahildeki brandalar dün kaldırıldı.Ancak, üst kesimde, İskender Pınarı adı verilen ormanlık alanın eteğinde kurdukları, yine brandalarla çevrili çadırlar ise yerli yerinde kaldı. Sahildeki brandanın kaldırılmasından sonra, Şile Belediyesi'nin şikayeti üzerine dün akşam saatlaerinde bölgeye gelen jandarma çadırlarla ilgili tutanak tuttu. Grup hakkında, 'hazine arazisine kaçak çadır kurdukları gerekçesiyle' işlem yapıldı.

Haberin Devamı

ZİNCİRLİ GEÇİŞ

Kızılcaköy'e bağlı İskele mevkisinde, 200 dönümlük koydaki sahilin bir bölümü brandayla çevrildi. Yaklaşık iki ay boyunca brandanın kapattığı sahil kısmında sakallı erkekler yüzdü, güneşlendi. Çarşaflı kadınlar da ya sahilde oturdu ya da kıyafetli denize girdi. Sahilin üst kısmındaki, İskender Pınarı mevkisinde yine etrafı brandalarla çevrilmiş, çadırların kurulu olduğu bir kamp bölgesi vardı. Buranın girişi zincirle kapatıldı. Bu bölüme, çadırlar arasındaki merdiven düzeneği kuruldu. Ayrıca çamaşır asmak için ip gerildi. Ayrıca kumsalın yakınında da tuvalet bölümü yapıldı.

VATANDAŞLAR DURDURULDU

Emekli başkomiser Mustafa Arslan, bir ay önce yüzmek için geldiği sahilde, sakallı erkekler tarafından durdurulduğunu belirterek başına gelenleri şöyle anlatıyor: 'Buradan geçemezsiniz' dediler. 'Neden' diye sordum. 'Kadınlar var, namahremdir' dediler. Ben de 'O ki o kadar namuslusunuz, kadınları neden getirdiniz' diye çıkıştım. Aramızda tartışma çıktı. Ben dinlemeyip devam ettim."

Gazeteci A.E. de üç kez sahile girerken engellendiğini ve bu yüzden gece gelerek kampı incelediğini söylüyor. A.E. "Gece toplu namaz kılıyor, dini eğitimler yapıyorlardı. Bu kamp üç aydır sürüyor" dedi. Koyun bağlı olduğu Kızılcaköy azası Kenan Kanıt, kampın haziran ayı başında kurulduğunu doğrulayarak, bölgede toplu namaz kılındığına dair bilgi aldıklarını söyledi. Koya yasadışı biçimde çadır kurulduğunu ve branda çekildiğini belirten Kanıt, "Bizim bu grubu engelleme gücümüz yok" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şile Belediyesi Başkanvekili Uygun Denizci, beldede 100 kilometrelik sahil şeridi bulunduğunu, yeterli denetimin yapılamadığını söyledi. Denizci, kampın kaçak olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Sanırım kamp iki ay önce kurulmuş. Belediyenin buna göz yumması düşünülemez.."

RUFAİLER KİMDİR

'Anadolu'nun ilk tarikatı' olarak nitelendirilen Rufai tarikatı, 12. yüzyılın ortalarında Basra'yla Bağdat arasında yaşayan Rufai kabilesinden Seyit Ahmed-ür-Rufai tarafından kuruldu. Selçuklular döneminde Kadirilik ve Rufailik Anadolu'da en yaygın tarikatlardı. Harran üzerinden Anadolu'ya girmeye başlayan Rufailik, Rumeli'de de etkili oldu. Anadolu'da Rufailiğin önemli merkezleri arasında Çorum'daki Mustafa Çorumi'nin dergâhı, Erzurum'daki Mevlüt Efendi'nin dergâhı ve Manisa'daki Antaki kolu yer alıyor. Özellikle Anadolu'da hâlâ yaygın olan Rufailik tarikatına mensup kişilerin sayılarının dünyada 150 bin, Türkiye'de 45 bin olduğu tahmin ediliyor. Rufailer Hz. Hüseyin'in ailesinin Kerbela'da katledilmesi nedeniyle her yıl Muharrem ayının ilk 10 gününü yas ilan ediyor. Ancak bu yas döneminde katledenlere lanet okunmuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!