RTÜK Başkanı çileden çıktı!

Güncelleme Tarihi:

RTÜK Başkanı çileden çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2009 10:40

Kurtlar Vadisi ve Aşk-ı Memnu dizileri için 'Vatandaş hem izliyor hem de şikayet ediyor' diyen RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun çileden çıktı. Başkan, uzun süre konuşulup tartışılacak şu sözlerin altına imza attı: Şu toplumun milli ve manevi değerleriyle Etiler’de oturanların milli ve manevi değerleri aynı mı?

Haberin Devamı

Dizi dizi öpüşme sahneleri / Foto Galeri

Aşk-ı Memnu son bölüm fragmanı / Video

Aşk-ı Memnu / Foto Galeri

Kurtlar Vadisi özel kareler / Foto Galeri

Kurtlar Vadisi son bölüm fragmanı / Video

 Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Tüketiciler Birliği Derneği'nin Fatih Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde düzenlediği sabah kahvaltısına katıldı. Televizyonda izlenilen programların insanların zihninde yer ettiğini ve son derece etkili olduğunu kaydeden Dursun, "Teknolojiye eninde sonunda teslim oluyorsunuz. Önceleri almak istemeyenler bile televizyona teslim oluyor. Televizyon özellikle toplumsal davranışlar üzerinde sinsi bir etkiye sahip" diye konuştu.

TOPLUM ÖPÜŞMEYİ BİLMİYOR MU?

Kurtlar Vadisi ve Aşk-ı Memnu adlı dizilerin çok şikayet edildiğini belirten Dursun, şikayetler olmasına rağmen en çok izlenen programlarında bunlar olduğuna dikkat çekti. "Aşk-ı Memnu'dan hepiniz şikayetçisiniz değil mi" diye soran Dursun, şöyle devam etti: "Ama Aşk-ı Memnu’nun final sahnesindeki öpüşme sahnesi neden Türkiye’de reyting zirvesi yaptı? Bu toplum öpüşmeyi bilmeyen bir toplum değil ki. Ama ekranda gördüğü öpüşmeyi en çok izliyor. O zaman yayıncı ne yapıyor. En çok izlenmek için para kazanmak için en çok izlenen şeyleri yapmak zorunda kalıyor. Burada elbette ahlaki ilkeler de zorlanıyor” dedi. “Buna engel olunacaksa elimizdeki kumandayla, Medya Okur Yazarlığı’yla, Koruyucu Sembol Sistemi’yle engel olacağız” diyen Dursun, hiçbir kanun koyucunun televizyon yayıncısına, “Bunu yaparsan televizyonunun şartelini indiririm” diyemeyeceğini söyledi. Bu durumun sanıldığı kadar kolay olmadığını ifade eden Dursun, “Tamamen katılıyorum. Ahlaki ilkeleri zorluyor. Burada ciddi bir problemimiz var. Yasa koyucu diyor ki, (Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı yayın yapılamaz). Şu toplumun milli ve manevi değerleriyle Etiler’de oturanların milli ve manevi değerleri aynı mı?”

Haberin Devamı

VADİ'DEN ŞİKAYET EDİP EN ÇOK ONU İZLİYORSUNUZ

RTÜK Başkanı Dursun, televizyonlardaki dizilerde ve filmlerde yaşanan ve bir kurgusal olarak izleyicinin önüne konulan aile sahnelerinin, cinsler arası ilişkilerin, herkesin rahatlıkla paylaşabileceği şeyler olmadığını söyledi. “Dizi, bir kurgudur, gerçek değildir. Bizim izleyicinin en çok yanıldığı ve değerlendirmede de biraz yanlış yaptığı, biz dizileri, filmleri gerçek hayatın tıpatıp aynısı gibi görüyoruz. Oysaki bunların gerçekle ilgisi yok” diyen Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapımcı ister istemez meseleye şöyle bakıyor; (Ne yaparsam daha çok izlenir?) Tüketici olarak elimize uzaktan kumanda cihazını alıyoruz, istediğimizi zaplıyoruz, herhangi bir para ödemeden önümüze sürülmüş olan programlar içinde istediğimizi tercih ediyoruz. Türkiye’nin aslında en önemli sorunu, bu kadar çok televizyon yayınının bedava olmasıdır. Biz evimizde oturuyoruz koltuğumuzda diyoruz ki; (Bu iyi değil. Bu ahlakı dejenere ediyor. Bunu istemeyiz). Hem bedava istiyoruz hem de istediğimiz gibi istiyoruz. Yayıncı ne yapıyor, reyting alabilmek için izleyiciye hoş gelecek, izleyiciyi gıdıklayacak, kendisini tercih edecek türde yayın yapıyor. Kurtlar Vadisi, Türkiye’de en çok izlenen dizi. Şimdi konuşsak, Kurtlar Vadisi ile ilgili birçok şikayeti dile getireceğiz. Madem hepimiz şikayet ediyoruz, peki bunu kim izliyor? Hem şikayet ediyoruz hem de izliyoruz. Çünkü maceraperestlik hoşumuza gidiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!