RTÜK, Başkan seçiyor

Güncelleme Tarihi:

RTÜK, Başkan seçiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, bugün 5. Başkanı'nı seçecek. Kulislerde, RTÜK üyeliğine yeni seçilen Kutlu Savaş'ın adı geçiyor. Başbakan Yılmaz'ın da, Savaş'ın desteklenmesini istediği belirtiliyor.

Kurulduğu günden bu yana dört başkan değiştiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), beşinci başkan ve başkan yardımcısını bugün seçecek. RTÜK'ü 2000'li yıllara taşıyacak olan yönetimin belirleneceği seçim, kıran kırana geçecek.

RTÜK bugün yeni üyeleri Kutlu Savaş, Fatih Karaca ve Tülay Çetingüleç ile ilk toplantısını yapacak. Toplantı gündemindeki tek madde olan seçimin gerçekleştirileceği toplantı, oldukça çekişmeli geçecek. Kulislerde Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş'ın adı başkanlık için geçerken, bu denklemde Fatih Karaca'nın da Başkan Yardımcılığı görevini üstleneceği konuşuluyor. Buna karşın RTÜK'ün kurulduğu günden bu yana üye olarak görev yapan ANAP kontenjanından Ercan San'ın da ismi başkanlık için geçiyor. Ayrıca ANAP'lı Şevki Göğüsger ile DSP'li Tülay Çetingüleç de, Başkan ve Başkan Yardımcılığı için konuşulan isimler arasında yeralıyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir kurul üyesi, yaptığı değerlendirmede, henüz hiç bir şeyin belli olmadığını belirterek, ‘‘Bütün olasılıklar bugün değerlendirilecek. Toplantı saati olan 14.00'a kadar görüşmelerin tamamlanmasını umut ediyorum’’ dedi.

Bu arada, Başbakan Mesut Yılmaz'ın RTÜK'ün ANAP'lı üyelerini arayarak, Başkanlık için Kutlu Savaş'ın desteklenmesini istediği de iddia edildi.

Halen RTÜK'de, ANAP'ın üç, DYP'nin üç, FP'nin iki ve DSP'nin bir üyesi bulunuyor. RTÜK, kurulduğundan bu yana dört başkan ve başkan yardımcısı değiştirdi. RTÜK'ün ilk oluşturulduğu dönemde Ali Baransel 16 Mayıs 1994 ile 29 Mayıs 1996 tarihleri arasında başkanlık görevini üstlendi. Baransel'e Başkan Yardımcısı olarak Ercan San ve Emin Başer eşlik ettiler.

Baransel'in ardından Devlet eski Bakanlarından Güneş Müftüoğlu, 29 Mayıs 1996 ile 5 Mart 1997 tarihleri arasında bu görevi yürüttü. Ancak Müftüoğlu, yardımcılığı görevini üstlenen Fatih Karaca ile anlaşamaması nedeniyle görevinden ayrıldı.

Daha sonra Orhan Oğuz, 6 Mart 1997 ile 3 Aralık 1997 tarihleri arasında Başkanlık görevini yürüttü. Oğuz da, MGK ve hükümet ile yaşanan gerginlikler nedeniyle görevinden istifa etti. Oğuz'un ardından Başkanlığı üstlenen İbrahim Agah Çubukçu'nun da, Mart ayında çekilen kura sonucu üyeliğinin düşmesiyle birlikte, kurul başkanlığına, ‘en yaşlı üye sıfatıyla’ Nedim Tekin vekalet ediyordu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!