RP'nin paraları resmen kayıp

Güncelleme Tarihi:

RPnin paraları resmen kayıp
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2001 18:15

RP'nin kayıp trilyon davasında bilirkişi raporu tamamlanarak mahkemeye geldi. Bilirkişi raporunda çeşitli illere gönderilen ve harcandığı iddia edilen paraların faturalarının bulunmadığı, Hazine zararının 206 milyar lira olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, eski Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da aralarında bulunduğu 79 kişinin, ''kamu kurumunu dolandırdıkları ve bu yolla Siyasi Partiler Yasası'na aykırı davrandıkları'' gerekçesiyle yargılandıkları davada, bilirkişi raporu mahkemeye geldi.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, 2 sanık ve avukatları ile müdahil Hazine avukatı katıldı.

Uzman bilirkişiler Osman Z.Mahmutyazıcıoğlu, Kenan Tepe ve Burhan İper tarafından hazırlanan raporda, yapılan inceleme sonucunda, kapatılan RP Genel Merkezi'nin Hazine'den aldığı yardımdan 869 milyar 300 milyon lirasını banka havalesi yapılmadan elden ve nakden Bitlis, Diyarbakır, Eskişehir, Kütahya, Nevşehir, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa ve Aksaray illeri dışında kalan illere, makbuz karşılığı ve değişik miktarlarda dağıtıldığının, geri kalan kısmının ise genel merkezce kullanıldığının görüldüğü bildirildi.  

10 MİLYON MARKI RIZA ULUCAK ÇEKTİ

Raporda, RP'nin Yapı Kredi Bankası Balgat Şubesi'nde bulunan 10 milyon markın parti yöneticisi Rıza Ulucak tarafından parçalar halinde 4-5-6-9 Haziran 1997 tarihlerinde çekilip, serbest piyasada liraya çevrildiği, ancak bozdurulan paranın Türk parası karşılığını gösterir bir belge ibraz edilemediğinin anlaşıldığı kaydedildi. Raporda, serbest piyasada belgesiz olarak bozdurulduğu ifade edilen 815 milyar 275 milyon liranın parti hesaplarına intikal ettiği vurgulandı.

Bilirkişi raporunda, 815 milyar 275 milyon liradan yapılan harcamalar, genel merkez harcamaları ve taşra teşkilatları tarafından harcanan paralar olmak üzere iki bölümde toplandı.  Genel merkez tarafından, Özbek Ltd Şirketi'nden alınan 185 bin 200 adet bayrak, flama vs. bedeli karşılığında, şirkete toplam 71 milyar 156 milyon 250 bin liranın Rıza Ulucak tarafından ödendiğinin anlaşıldığı belirtilen raporda, ''Maliye elemanlarınca yapılan incelemede, hem Özbek Ltd Şirketi'nin hem de İstanbul'da bulunan alt firmanın bu kapasitede işe sahip olmadıkları anlaşılmıştır'' denildi.

Raporda, Ezginler Et-Tavuk ve Canlı Hayvan Sanayi Åžirketi'nden yine RP Genel Merkezi'nce 3 milyar 29 milyon 789 bin liralık dana ve koyun eti satın alındığı ifade edilerek, ÅŸirket tarafından düzenlenen 28 Kasım 1997 tarihli faturanın gerçeÄŸi yansıtmadığı gibi, bu firmaya maliyece fatura bastırma yetkisi dahi verilmediÄŸi ve fatura üzerindekiadreste yapılan araÅŸtırmada da böyle bir firmanın bulunmadığının anlaşıldığı bildirildi.Â

47 MÄ°LYARLIK BAYRAK, ROZET

Bilirkişi raporunda, RP Genel Merkezi'nin, Mar Reklamcılık Firması'ndan 47 milyar 150 milyon lira tutarında 685 bin bayrak, flama, çakmak ve rozet satın aldığı, ancak bu olayda gider belgelerinin sahteliği yeterli delil ile kanıtlanamadığından Hazine zararından söz edilemediği kaydedildi.

Yine genel merkezin, Nalbantoğlu Et Gıda Pazarlama Şirketi'nden 200 kilogram sucuk, 400 kilogram kaşar, 500 kilogram zeytin ve 100 teneke beyaz peynir aldığı ve bunun karşılığında şirkete 2 milyar 9 milyon lira ödediği belirtilen raporda, ''Sözkonusu faturaların dip koçanlarının belli sürelerde saklanma mecburiyetine rağmen ibraz edilememesi, ayrıca alınan yiyecek malzemesinin kullanım yerlerinin belirlenememesi ve firmanın satış işleminin muhasebe kayıtlarına da intikal ettirilmemiş olması, faturaların gerçeğe uygun olmadığını ifade etmektedir. 2 milyar 9 milyon lira Hazine zararıdır'' denildi. Raporda, kitap baskı bedeli olarak Örme Şirketi'ne ödenen 104 milyar 480 milyon 450 bin liranın da Hazine zararı olduğu ifade edildi. 

RP Genel Merkezi'nin 1996 yılında aylık 51 milyon 750 bin lira bedelle ETAŞ Emlak Turizm ve Ticaret A.Ş'den kiralandığı ve 1996 yılı defter kayıtları incelendiğinde, 12 aylık kiranın mükerrer olarak kayıtlara geçirildiğinin tespit edildiği vurgulanan raporda, 23 Şubat 1998 günü yapılan Genel Merkez kasası sayımında bulunmayan 621 milyon liranın Hazine zararı olduğu bildirildi. 

ŞIRNAK İL BAŞKANI: BİR LİRA DAHİ GÖNDERİLMEDİ

3 kişilik uzman bilirkişi heyetince hazırlanan raporda, RP'nin taşra teşkilatlarına verilen paralar da incelendi. Bazı il başkanlarının ifadelerine de yer verilen raporda, Şırnak İl Başkanı Abdulmuttalip Tatar'ın 25 Mart 1998 tarihli ifadesi şöyle yer aldı:

''5 yıldan beri kapatılan RP'nin Şırnak İl başkanlığını yapıyorum. Geçen yıl, bütün il başkanlarının bulunduğu ve parti Genel Merkezi'ndeyapılan toplantı sırasında, RP Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak ve parti muhasebecisi Adnan Sümüt, bizlerden yapılacak muhtemel bir seçimde ihtiyaç duyacağımız para miktarlarını makbuzlara yazarak imzalamamızı ve mühürlememizi istemişler, makbuzlar genel merkezce toplanmıştır. İlimize verildiği söylenilen 3 milyar lira ilimize gönderilmemiştir, bırakın 3 milyar lirayı bir lira dahi gönderilmemiştir.''

Bilirkişi raporunda, parti kapatıldıktan sonra Erzurum il teşkilatına, inşaat malzemesi alınmış şeklinde fatura düzenlendiği de tespit edildi. Raporda, il teşkilatının Dedem Ticaret'ten aldığı 775 milyon 550 bin lira tutarlı boya, fayans, kalebodur, faturasının incelenmesinden, fatura tarihinin 20 Şubat 1998 tarihini taşıdığı anlaşılsa da, faturanın firmadaki ikinci nüshasının incelenmesinden fatura tarihinin 26 Mart 1998 olduğunun anlaşıldığı bildirildi. RP'nin22 Şubat 1998 tarihinde kapatıldığı dikkate alındığı zaman, faturanın tarihinin 26 Mart 1998 tarihi olduğu anlaşıldığından ve kapatılmış partiye inşaata malzemesi alınması inandırıcı olmadığından, toplam 14 milyar 861 milyon 550 bin liranın Hazine zararı olduğunun anlaşıldığı belirtildi. 

YARDIM AMAÇLI ÇEKLER HARCANMIŞ

Adana iline verilen 30 milyar liranın, 4 milyar 574 milyon 456 bin lirasına bardak, kumaş, çeşitli gıda ve temizlik malzemesi alındığı belirtilen raporda, firma kayıtları incelendiğinde bu tutarın, kişi ya da kuruluşların çekleriyle ödendiğinin tespit edildiği vurgulandı. 

Raporda, ancak çeklerin sahibi olan 24 kişi ile yapılan görüşmede, şahısların, çekleri kesinlikle RP'ye vermediklerini, fakirlere yardım,zekat, terzi parası, yanında çalışanlara avans, mal alımı karşılığı gibi nedenlerle insanlara verildiğini söyledikleri bildirildi.

Raporda, çeşitli illere gönderilen ve harcandığı iddia edilen paraların karşılığı faturaların bulunmadığı kaydedilerek, harcandığı halde, yasalara uygun belgelerle kanıtlanamayan ve bu nedenle de Hazine zararı olarak nitelendirilen miktarın, 110 milyar 140 milyon 239 bin lirası Genel Merkeze, 96 milyar 46 milyon 801 bin 94 lirası dail, ilçe ve belde teşkilatlarına ait olmak üzere toplam 206 milyar 187milyon 40 bin 94 lira olduğu bildirildi. 

Geçerli harcama belgesi olmakla birlikte, Siyasi Partiler Kanunu hükümleri karşısında amaca uygun olmayan harcama tutarının ise 92 milyar 566 milyon 541 bin 143 lira olduğu ifade edilen raporda, RP'nin akaryakıt harcamalarının 161 milyar 935 milyon 193 bin lira olarak gösterildiği kaydedildi. Sanıklar ve avukatları, rapora karşı savunmalarını, müdahil avukatı da beyanlarını hazırlamak için süre istedi. 

Başkan Çamlıbel, taraflara istediği sürenin verildiğini ifade ederek, duruşmayı erteledi.   İddianamede, kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, eski Genel Başkan Yardımcıları Şevket Kazan ve Ahmet Tekdal'ın da aralarında bulunduğu 79 sanığın, 3'er yıldan 8'er yıla kadar ağır hapisleri isteniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!