RP'li eşlere dayak normal

Güncelleme Tarihi:

RPli eşlere dayak normal
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP evlilikte şiddeti önlemeyi hedefleyen yasayı gereksiz bulurken, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Çiğdem Arıkan'ın Ankara'da boşanan kadınlarla yaptığı bir araştırma, evlilikte kadına yönelik şiddetin tahmin edilenin çok üzerinde olduğunu ortaya koydu. Araştırma boşanan kadınların yüzde 84'ünün evlilikte tokat yediğini, yüzde 70'inin yumrukla dövüldüğünü, yüzde 42'sinin ise kocasından hastanelik olana kadar dayak yediğini ortaya çıkardı. Araştırma kadınların yarısının evlilikte ‘‘sık sık'' tokat ve yumrukla dövüldüğünü ortaya koydu.

Erkeğin karısına dayak atmasına yaptırım getiren düzenlemeyi Meclis'te iki kez engelleyen RP'lilerin eşlerinin de aile içi şiddeti ‘normal' bulduğu ortaya çıktı. Radikal dinci Akit Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan RP Konya Milletvekili Remzi Çetin'in eşi Sultan Çetin, ‘‘Müslüman erkek hanımını mecbur kalmadıkça dövmez'' diyerek, belli koşullarda dayağa vize verdi.

İstatistikler dünyada her 18 saniyede bir kadının dayak yediğini ortaya koyarken, RP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin'in eşi de şaşırtıcı bir açıklama yaptı. Saniye Şahin, ‘‘Bizim böyle bir problemimiz yok. Dayağı ceza olarak görmüyoruz'' dedi.

Saniye Şahin, aile içi şiddeti karşı çıkan Çevre Bakanı İmren Aykut ile Devlet Bakanı Işılay Saygın'a da ‘‘İki bakan da bekar. Tabii bekara karı boşaması kolay'' tepkisini gösterdi.

RP Gaziantep Milletvekili Kahraman Emmioğlu'nun eşi de benzer bir tepki göstererek, ‘‘Basın toplantısı yapanların üçü de bekar. Refahlı bir erkekle evli olsalar dayak değil hoşgörü göreceklerdir'' dedi.

SOLCULAR DÖVÜYORMUŞ! RP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül, inanılmaz bir açıklama yaparak, solcuların karılarını daha çok dövdüğünü öne sürdü. Gül, ‘‘Dayak olayının sol kesimde fazla olduğu istatistiklerle doğrulanmıştır'' dedi, ancak karısını döven solcularla ilgili istatistiğin kaynağını açıklamadı.

SIĞINMA EVİNE DARBE RP dayağa ilişkin tutumuyla geçmişte de deprem yarattı. RP'li eski Devlet Bakanı Sacit Günbey, şiddete uğrayan kadınların acil barınağı olan kendi bakanlığına bağlı kadın sığınmaevlerine ‘‘Buralara kadın almayın'' talimatını verdi.

RP'den danışıklı istifa ve ihraç ile ayrılan Şevki Yılmaz da bir kadın polisi tokatladığı öne sürülen DSP'li Hadi Dilekçi'yi eleştirirken, ‘‘Ben şakadan kadın dövseydim darbe olurdu'' dedi.

DAYAĞA EVET Kadına koca dayağının teorisini de Marmara İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Bekir Topaloğlu ‘İslamda kadın' kitabı ile oluşturmuştu. Kitapta kocasına isyan eden kadının ‘evliliğin yola girebilmesi için' dövülebileceği savunuluyordu.

RP'lilerin engellediği yasa tasarısı, koca dayağına hedef olan kadının şikayetçi olmasa da, adli makamların kendiliğinden kovuşturma başlatmasını öngörüyordu. Tasarıyla aile içi şiddete yönelik cezalar da artırılıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!