RP'li Ceylan'a ömür boyu yasak

Güncelleme Tarihi:

RPli Ceylana ömür boyu yasak
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Radikal çıkışlarıyla sık sık kamuoyunun şimşeklerini üzerine çeken kapatılan RP'nin yasaklı milletvekili Hasan Hüseyin Ceylan'ın 5 yıllık siyaset yasağı, mahkeme kararıyla ömür boyuna dönüştü.

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, TCK'nın 312. maddesi uyarınca ‘‘Halkı ırk, din, dil ve sınıf farkı gözeterek, açıkça kin ve düşmanlığa tahrik ettiği’’ gerekçesiyle Ceylan hakkında verilen bir yıllık mahkumiyet kararını oybirliğiyle onadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da tebliğnamesinde, Ankara 1 No'lu DGM tarafından verilen hükmün onanmasını istemişti.

Yargıtay'ın bu kararı ile, Ceylan da, İstanbul eski Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan gibi seçilme hakkını ömür boyu kaybetmiş oldu. Ceylan'ın bu kararla ilgili olarak ‘‘düzeltme’’ isteminde bulunma hakkı bulunduğu, ancak, bu istemin öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca uygun görülmesi, sonra da hükmü onaylayan daire tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Bu ise çok zor bir olasılık olarak niteleniyor.

Ceylan, 1993 yılında yapılan yerel seçimler öncesinde Refah Partisi'nin propagandasını yapmak için gittiği Kırıkkale'de ‘‘Devlet ve vatan bizim, ancak rejim bizim değil. Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında ezanın susturulduğunu, vatan topraklarının Lozan'da İsmet Paşa tarafından satıldığı’’nı öne sürmüştü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!