RP'li belediyelere ‘8 yıl’ soruşturması

Güncelleme Tarihi:

RPli belediyelere ‘8 yıl’ soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

‘Çeçenistan skandalı' nedeniyle DGM'de ter döken RP'ye, bir büyük darbe de İçişleri Bakanlığı'ndan geldi. İçişleri Bakanlığı, 8 yıllık kesintisiz eğitimi protesto amacıyla yapılan yasadışı gösterilere destek sağlayan RP'li belediyeler hakkında soruşturma başlattı.

İçişleri Bakanlığı, şeriat çağrılarına sahne olan bu yasadışı gösterilere destek veren belediyelerle ilgili soruşturmaları yürütmek üzere çok sayıda mülkiye müfettişi görevlendirdi. ‘‘Yasadışı gösterilere destek verilmesi'' nedeniyle başlatılan soruşturmalarda ilk sırayı ise RP'nin İstanbul'daki kalesi olarak tanınan Sultanbeyli Belediyesi aldı.

İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu, Sultanbeyli'nin RP'li Belediye Başkanı Ali Nabi Koçak hakkında, ‘‘izinsiz gösterilere destek sağlanması'' nedeniyle soruşturma başlatıldığını açıkladı. Başesgioğlu, dünkü Bakanlar Kurulu'na girerken yaptığı açıklamada, yasadışı gösterilere açıkça ya da göstericilere araç tahsis etmek suretiyle örtülü bir biçimde destek veren belediyelerle ilgili soruşturmaların sürdüğünü bildirdi.

Başesgioğlu, valiliklerden gelen talepler üzerine bakanlık müfettişlerinin gönderildiğini ve ilgililer hakkında gerekli işlemlerin yapıldığını söyledi. Başesgioğlu, Koçak'ın görevden alınıp alınmayacağına ilişkin soruya karşılık da, ‘‘Teftiş Kurulu raporu sonucuna göre gereği neyse yapılacaktır'' yanıtını verdi.

Resmi törenlere boykot uygulamasıyla tanınan Koçak, son olarak 2. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Doğu Silahçıoğlu ile ilçeye yapılacak Atatürk büstü konusunda tartışarak dikkatleri üzerinde toplamıştı.

İçişleri Bakanlığı'nın Koçak'la ilgili yürüttüğü soruşturmanın, bu konuları da kapsadığı bildirildi. İçişleri Bakanlığı kaynakları, bu konudaki ilk araştırmaların, Koçak'ın, katılmadığı resmi törenlerin büyük bölümü için ‘‘Ankara'ya gidiyorum'' gerekçesini göstermesine karşın, tören günlerini İstanbul'da ve çoğunlukla da belediyedeki makamında geçirdiğini ortaya koyduğunu söylediler. Bakanlık kaynakları, ‘‘Ankara'dayım dediği günlerde makamında evrak bile imzalamış'' bilgisini verdiler.

İçişleri Bakanlığı'nın, bir süre önce Kızılay'da gerçekleşen gösteriye belediyenin otomobilleri ile adam taşıdığını video görüntüleriyle tespit ettiği RP'li Kayseri Belediyesi hakkında da soruşturma başlattığı bildirildi.

Yasadışı 8 yılı protesto gösterilerine destek verilmesi nedeniyle soruşturma açılan belediyeler arasında, Adapazarı-Erenler'in RP'li belediyesi de bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!