Roma döneminden kalma mozaikler kurtarıldı

Güncelleme Tarihi:

Roma döneminden kalma mozaikler kurtarıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2007 12:11

Malatya'nın Kuluncak ilçesindeki Roma dönemine ait siyah beyaz cam mozaikler, kurtarma kazısıyla çıkarılarak arkeoloji müzesine kazandırıldı.

Haberin Devamı

Malatya Arkeoloji Müzesi Müdürü İzzet Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geç Bizans döneminden kalma olduğu tahmin edilen mozaiklerin geniş bir alana yayıldığını ifade ederek burada bir bazilika bulunduğunun tahmin edildiğini söyledi.

“Zeugma mozaiklerine alternatif olması beklenen mozaiklerin” Kuluncak ilçesinin Kaynarca köyü mevkisinde olduğunu belirten Esen, şunları söyledi:

“Kazı çalışması, arkeolog Mustafa Poyraz, Zeynep Yıldırım ve restoratör Aysel Aksüt ve müze personelinden oluşan bir ekip tarafından yapıldı. Kazı çalışmalarından önce az bir kısmı açıkta olan ve kısmen tahrip edilmiş mozaiklerin kaldırılarak Malatya Müzesi'ne taşınması düşünülmüştü. Ancak kazı çalışmalarından sonra mozaiklerin daha geniş bir alana yayıldığı, buranın muhtemelen bazilika benzeri bir yapı tabanı olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle mozaiklerin 2008 yılı içerisinde yine alınacak yasal izinler sonrasında geniş çaplı bir kazı çalışması yapılarak tamamen açığa çıkartılması ve yerinde korunması düşünülmektedir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaçak kazı yapanların mozaikleri tahrip ettiğine işaret eden Esen, mozaiklerin kuş figürü ve geometrik şekillerden oluştuğunu ifade etti.

“MOZAİKLERİN TURİZME KATKI SAĞLAMASINI UMUYORUZ”

Kuluncak Kaymakamı Hüseyin Sayın ise mozaiklerin ilçenin turizmine katkı sağlamasını umduklarına dikkati çekerek, gelecek yaz Sivas Koruma Kurulu'ndan alınacak izinle bir kazı çalışması daha yapılabileceğini belirtti.

Darende ilçesinin tarihi İpekyolu üzerine olduğunu hatırlatan Sayın, şunları kaydetti:

“Darende'ye gelen turistler bu vesile ile ilçemize de gelirler. İlçemiz de Malatya'nın turizm ayaklarından biri olur. Sivas Koruma Kurulu gelip orayı görecek ve gelecek yıl yapılacak kazı için gerekli izin alınacak. Mozaikler geniş alana yayıldığı için müzede sergilenmesinin yerine yerinde koruma altına alınmasını uygun görülüyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!