Rögar faciasında, 2 kişiye 6 yıla kadar hapis istemi

Güncelleme Tarihi:

Rögar faciasında, 2 kişiye 6 yıla kadar hapis istemi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 12:30

ADANA’da tamirat için açılan rögara düşen 6 yaşındaki Tayfun Kuzu’nun ölümünden sorumlu olduğu iddia edilen biri belediyesi görevlisi 2 kişi hakkında 2'şer yıldan 6’şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Çukuru kapatmadığı iddia edilen Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri (ASKİ) görevlileri hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Haberin Devamı

Merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Doğankent Beldesi’nin Cumhuriyet Mahallesi 13 sokakta tıkanan kanalizasyon şebekesinin onarımı için ev sahibi 69 yaşındaki terzi Carah Nazlı’nın 11 Mart’ta açtırdığı çukura düşen Tayfun Kuzu’nun ölümüyle ilgili soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Kilis, Kuzu’nun ölümünden, ASKİ’den izin almadan çukur açması ve yapılan çalışmanın ardından çukuru kapattırmadığı iddia edilen Carah Nazlı ile çukur çevresinde gerekli önlemi almadığı gerekçesiyle Doğankent Belde Belediyesi Saha Amiri 50 yaşındaki İdris Baran hakkında ‘Taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan dava açtı. Nazlı ve Baran hakkında TCK’nın 85/1’nci maddesine göre 2’şer yıldan 6’şar yıla kadar hapis cezası istedi. Olayla ilgili suçlanan ASKİ görevlileri hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Haberin Devamı

SUÇLANANLAR ASKİ’Yİ SUÇLADILAR

Önümüzdeki günlerde Adana 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz yargılanacak olan Nazlı ve Baran, soruşturma sırasında alınan savunmalarında ASKİ görevlilerini suçladı. Evlerinin önündeki kanalizasyonda tıkanıklık olduğunu, tamiratın yapılması için oğlu Mustafa’nın 5 Mart’ta Doğankent Belediyesi’ne durumu bildirdiğini bildiren Carah Nazlı, “Saha Amiri İdris, oğluma ‘ASKİ’ye bildirdim gelip bakacaklar’ diye cevap vermiş. Bir gün sonra ASKİ ve Doğankent Belediyesi görevlileri geldi. Yaklaşık 5 dakika çalıştıktan sonra mesailerinin bittiğini söyleyip arızayı yapmadan gittiler. Aynı gün oğlum tekrar İdris Baran’ın yanına gidip, arızanın yapılmadığını söyledi. O da, ‘Şu anda kepçeleri yokmuş, siz kazdırın’ demiş. Çukuru açtırdık. Ama yine gelip yapmadılar. Ben İdris’in yanına gidip, ‘Arızayı yapmadılar. Çukur su ile doldu. Koku yapıyor. Bir çocuk düşer, gelin kapatın’ dedim. Daha sonra ASKİ’den görevliler gelmiş. Suyu çekip, ‘yapıldı’ diyerek gitmişler. Çukuru da kapatmamışlar. Çocuğun ölümünden büyük üzüntü duyuyoruz. Doğankent Belediyesi ve ASKİ görevini yapmadığı için biz suçlu duruma düştük. Ben de şikayetçiyim" dedi.

Mustafa Nazlı ise, babası hakkında dava açılmasına anlam veremediğini belirterek, “Belediyeye arızayı ben bildirdim. Arızayı bildirerek görevimizi yaptık. Tüm suç buraya kadar gelip arızayı yapmadan, çukuru kapatmadan giden ASKİ’dir. Haklarında asıl dava açılması gereken kişiler ASKİ yetkilileri ve görevlileridir” dedi.
Belde Belediyesi görevlisi Baran ise, “Ben arızayı ASKİ’ye bildirdim. Görevliler geldi. Sonrasını bilmiyorum. Tüm sorumluluk ASKİ’nindir” diye ifade verdi.

Haberin Devamı

BELEDİYE YETKİLİLERİ BİRBİRLERİNİ SUÇLADI

KÜÇÜK Tayfun’un kanalizasyon çukuruna düşerek öldüğü Doğankent Beldesi’nin DYP’li Belediye Başkanı Muharrem Baran da, ASKİ’yi suçladı. Baran, “Vatandaşın kanalizasyonu tıkanmış, belediyemize gelerek kepçe ve eleman istemiş. Bizim kepçemiz mevcut. Elemanlarımız, vatandaşa ‘Bu iş bizim işimiz değil. ASKİ’nin işi’ diyerek cevap verip ASKİ’den moro (tıkanıklığı açan cihaz) istenmiş. Vatandaş bizim haberimiz olmadan kepçe kiralayarak çukuru açmış. Ertesi gün ASKİ elemanları gitmiş. Çalışma yaparlarken hortum patlamış. Makina çalışmayınca ASKİ elamanları arızayı yapmadan geri dönmüşler. Çukuru da kapatmamışlar” dedi.

Haberin Devamı

ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan ise, olay sonrası yaptığı ilk açıklamada kendilerine arızanın bildirilmediğini, giden ekip olmadığını bildirmişti. Merdan, daha sonraki açıklamasında ise, “ASKİ olarak yaptığımız araştırmada çukurda çalışma yapıp, dönen ekibe niçin çukurun açık durumda kaldığı, neden amirlerine son durum hakkında bilgi vermediği sorulmuştur. Personel, tıkanıklığın bağlantı dirseği kırılarak giderildiğini, kanalizasyona yeni bağlantı için su tesisatçısının çağrılması gerektiğini ve ardından çukurun kapatılması için vatandaşa uyarıda bulunduklarını söylemiştir. Ancak, kurumdaki amir konumundaki hiç kimseye bu yönde bilgi vermemişlerdir. Bunun üzerine olayın yaşandığı çukurda çalışma yapan 4 kişilik ekip ile onların amiri konumunda olan 3 kişi hakkında idari soruşturma başlatmış bulunuyoruz. Olayda ASKİ personelinin bir ihmalinin olup olmadığı soruşturma sonunda ortaya çıkacaktır” demişti.
İdari soruşturmanın sonucu hakkında ise ASKİ’den açıklama yapılmadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!