Rodrigo’nun kızı Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Rodrigo’nun kızı Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Klasik gitarın yıldızları soylu İspanyol aile Romeros Kardeşler İstanbul’da çalacak.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ‘‘Yeni Yıl Konserleri’’nde ünlü İspanyol gitar dörtlüsü Romeros Quartet'e eşlik ediyor. Konserler, 20 Aralık'ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, 21 Aralık'ta İzmir Efes Oteli Convention Center'da, 22 Aralık'ta ise Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda yer alacak. Romeros Kardeşler, Türkiye turnesinde özel bir konuğu da beraberinde getiriyor. Rodrigo'nun Türkiye doğumlu eşi Victoria Kamhi'den olan kızı Cecilia bu konserlerin Onur Konuğu olacak.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın ‘‘Yeni Yıl Konserleri’’nin çok özel konukları var. Ünlü İspanyol gitar dörtlüsü Romeros Kardeşler, İstanbul, İzmir ve Ankara'daki konserlerindeki Rodrigo'nun konçertolarını seslendirerek, müzikseverlere ‘‘romantik’’ bir yılbaşı armağanı sunacak.

İspanya'nın kanlı bir iç savaşa gebe olduğu günler. Genç bir gitarist, müzik kariyerinin basamaklarını yavaş yavaş tırmanıyor. Madrid Konservatuvarı'nın bu parlak öğrencisi, Salvador Dali ve Garcia Lorca gibi efsanevi sanatçıların sık sık uğradıkları cafede her akşam verdiği mini konserlerle dinleyenleri hayran bırakıyor. Bu genç öğrenci, gelecekteki İspanya'nın efsanevi gitar sanatçısı olarak anılacak Celedonio Romero'dan başkası değil.

Yıllar sonra tüm dünyada Romeros Quartet olarak tanınacak gitar dörtlüsünün kurucusu Celedonio, bugün ülkesinde neredeyse bir halk kahramanı olarak kabul ediliyor. İspanya Kralı'nın sivil kişilere verdiği en büyük nişanın, kaşif Colombus'tan sonraki ikinci sahibi olan Celedonio, Romeros Quartet'in fikir babası, kurucusu, kısacası herşeyi...

İMDADA YETİŞEN GİTARİST

İspanya'nın İç Savaşı'nın patlak vermesinin hemen ardından kendisini Franco'nun ordusunda bulan Celedonio, bu kez Franco'nun askerlerini eğlendiriyor. Savaş sırasında da aksilikler peşini bırakmıyor ve Malaga'da esir düşüyor. İmdadına olağanüstü gitar yeteneği yetişiyor ve kendisini Sevilla'da dinleyerek hayran kalan Asker Vali'nin emriyle esaretten kurtuluyor. Ülkesini terk etme fikri o günlerde düşüyor aklına.

Romeros Kardeşler'in Amerika rüyası işte böyle başlıyor. Franco İspanyası'nda müzik yaşamını sürdüremeyeceğine karar veren Celedonio'nun kararıyla Yeni Dünya'ya göç eden Romero ailesi birbirinden yetenekli genç müzisyenlere sahip.

Celedonio, oğullarının bu ‘‘doğuştan’’ yeteneğinin farkında ama asla zorlayıcı değil. Ancak büyük oğul Pepe, yedi yaşında en zor gitar parçalarını çalacak kadar parlak bir müzisyen adayı.

OĞULLARI İSMİNİ YAŞATIYOR

Romeros Quartet'in temelleri 1950'lerin sonunda Amerika'da atılıyor. Yeni Dünya'da kısa zamanda tanınıp seviliyor Romeros ailesi. Yurtdışı turneleri, Avrupa'dan Uzakdoğu'ya konserler derken, Beyaz Saray'da çalmak üzere davetler alıyor; Galler Prensi'nin huzurunda konserler veriyorlar.

Celedonio'nun 1996'da yaşama veda etmesinin ardından oğulları, topluluğun ismini sürdürmeye kararlı olarak, konserlerini, turnelerini, bireysel çalışmalarını bugün de başarıyla sürdürüyor.

Topluluğun bugünkü beyni ise, olağanüstü gitar yeteneğini küçük yaşında kanıtlamış olan Pepe Romero. ‘‘Romeros Quartet'in üç kuşak boyunca birarada olmasında bu güçlü aile bağının ve elbette, babamız Celedonio Romero'ya duyduğumuz sevginin büyük etkisi var’’ diyen Pepe Romero, geçmiş yıllarda konser vermek üzere pekçok kez ülkemize gelip gittiklerini ancak Türk dinleyici ile yıllar sonra yeniden buluşacak olmanın ayrı bir heyecan verdiğini söylüyor. Pepe Romero, sözlerine şöyle devam ediyor: ‘‘Sahne bizler için büyülü bir yer. Orada herkes bizim dostumuz, kardeşimiz. Müziğin olduğu yerde dil ve kültür ayrımı yoktur çünkü herkes tek yürektir.’’

Romeros Kardeşler, Türkiye turnesinde özel bir konuğu da beraberinde getiriyor. Rodrigo'nun Türkiye doğumlu eşi Victoria Kamhi'den olan kızı Cecilia bu konserlerin Onur Konuğu olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!