Rodin de İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Rodin de İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2006 15:18

Picasso'nun ardından dünya sanat tarihinin bir başka ustası Auguste Rodin de İstanbul'da... "Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da" başlıklı sergi, 13 Haziran'dan başlayarak 3 Eylül'e kadar Sakıp Sabancı Müzesi'nde.

Haberin Devamı

Sergi, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Paris Rodin Müzesi Müdürü Jacques Vilain ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı'nın katıldığı basın toplantısıyla tanıtıldı.

Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer, Türkiye gibi topraklarında geçmiş zamanların en güzel heykeltıraşlık atölyelerinin olduğu, heykel sanatının en görkemli örneklerinin yer aldığı bir ülkede, Rodin gibi bir sanatçıyı ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Ölçer, sergide sanatçının dünyasına pencere açmayı denediklerini ifade ederek, “Bizim anlayışımız, sadece baş eserleri getirerek yan yana dizmek değil, bir dünyayı, bir çağı aydınlatmak” dedi.

Bu nedenle daha önce pek çok Rodin sergisinde yer almayan yan ürünün de bu sergide bulunduğunu dile getiren Ölçer, ilk defa 203 parçalık bir koleksiyonun Türkiye'ye geldiğini kaydederek, sergideki eserlerin Fransa'dan bu yıl çıkan en büyük sergi paketi olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

“Modern zamanlarda heykel sanatı ile pek yakın olduğumuz söylenemez. Heykel sanatı, ancak bir takım kahramanlıklar ve Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün, bazıları da pek şanslı olmayan heykelleri ile tanıtılıyor” diyen Ölçer, böyle bir sanatçının sergisinin İstanbul'a gelmesinin gelecek nesillere bu sanat alanında yeni ufuklar açacağını dile getirdi.
 
Bir gazetecinin Londra'da eşzamanlı olarak açılan Rodin sergisini hatırlatıp   “O sergiyi rakip olarak görüyor musunuz?” sorusuna Ölçer, “Biz rekabeti severiz. Çıtamız çok yukarıda. Hangisinin iyi olduğu kararını ziyaretçilere bırakalım” yanıtını verdi.

Nazan Ölçer, dar gelirli veya müzeye gelmeyi düşünmeyen insanları da çekmek için, daha önce de yaptıkları gibi “Gelmesi, gezmesi sizden, bilet çay bizden” sloganı ile “Komşu Günleri” düzenleyeceklerini söyledi.

Rodin de İstanbulda

Rodin Müzesi Müdürü Vilain (solda) Sabancı Müzesi Müdürü Ölçer ve Akbank Genel Müdür Yardımcısı Çulhacı.

Haberin Devamı

ÖNEMLİ VE OLAĞANÜSTÜ BİR SERGİ     
   
Paris Rodin Müzesi Müdürü Jacques Vilain de, sergiyi “önemli ve olağanüstü” olarak tanımlayarak, İngiltere'de Royal Akademi'de de Rodin Müzesi'nin eserlerinin yer aldığı bir başka sergi açıldığını bildirdi.

“Rodin Müzesi denize açılan 2 büyük gemi gibi” diyen Vilain, sergide Rodin'in eserlerinin tam bir panoramasının sunulduğunu belirtti.

Vilain, bir gazetecinin sorusu üzerine, “Burada 15 milyon nüfus var. Burası özel bir müze. Müze olarak, Rodin'in tanıtılması ile yükümlüyüz. İstanbul gibi muhteşem bir şehir ve güveni hak eden böylesi bir kurum söz konusu olduğunda ve Rodin'i tüm boyutlarıyla sergilediğini gördüğünüzde, reddetmek için salak olmak lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bir gazetecinin Rodin'in en ünlü heykelinin Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin bahçesinde bulunduğunu hatırlaması üzerine Paris Rodin Müzesi Müdürü Vilain: "Bildiğiniz gbi Rodin'in gönül ilişkisi olan Camille Claudel, hayatının büyük bir kısmını akıl hastanesinde geçirdi. Heykelin toplumun tüm katmanlarına ulaşması önemlidir. Bir heykeli izlemek herkesin hakkıdır akıl hastalarının da" diye cevap verdi.

Heykelin Büyük Ustası Rodin sergisinde Fransa'nın başkenti Paris'teki Rodin Müzesi'nin koleksiyonundan seçilen 203 adet eser yer alıyor. Usta heykeltıraşın "Düşünen Adam", "Calais Burjuvaları", "Balzac ve Yürüyen Adam" ve "Öpüşme" gibi çok tanınan heykellerinin de aralarında bulunduğu bronz, mermer, alçı yapıtlarının yanısıra arşiv fotoğrafları, antik heykel koleksiyonundan parçalar ve çok sayıda deseni de sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Haberin Devamı

Rodin'in heykelleriyle birlikte sergilenen fotoğraf ve desenler sanatçının gençlik dönemi eserlerinden en ünlü yapıtlarına kadar katettiği yolun izlenmesine de olanak sağlıyor.

At heykeli yerini Hugo'ya bıraktı 

Sergi için, Atlı Köşk'e adını veren bronz at heykeli, 1952 yılından bu yana durduğu kaideyi ilk kez 'terketti'.

Rodin de İstanbulda

At heykelinin yerine Rodin'in Victor Hugo isimli heykeli konuldu.

Ünlü yazar ve düşünür Victor Hugo'yu temsil eden heykel 1. 85 cm boyunda ve 2. 85 m genişliğinde.

SSM Müdürü Ölçer, Victor Hugo heykelinin, Atlı Köşk'ün simgesi bronz at heykelinin yerine geçici olarak konulduğunu hatırlatarak, “Devasa parçalar dışarıda sergilenmek için yapılır. Eserin korunması ve uygun yer önemliydi. Sabancı Ailesi'nin de iznini alarak Victor Hugo'nun heykelini bahçeye koyduk. İyi de oldu bence. Çünkü bronz at 52 yıldır bahçede bulunuyordu. Bu süre içinde iyi bir bakımdan geçecek” dedi.

Haberin Devamı

Metinleri  Samih Rıfat tarafından derlenen ve Türkçe- İngilizce olarak hazırlanan sergi kataloğunda Rodin'in yaşamı ve sanat serüveni ayrıntılı olarak anlatılıyor.

Sergi süresince konferanslar ve çocuklara yönelik olarak düzenlenen çeşitli yan etkinlikler de yer alacak.

GÖRME ENGELLİLER DOKUNARAK 'İZLEYECEK'

Görme engelliler için özel bir tur hazırlandı. Tur kapsamında bazı heykellere dokunma izni alındı. Böylece görme engelliler Rodin'in heykellerini dokunarak tanıyacak.

Paris'te 1840 yılında dünyaya gelen François Auguste Rene Rodin, La Petite Ecole (Küçük Okul) adlı özel desen ve matematik okulunda öğrenim görürken heykel sanatını keşfetti. Bu arada desen becerisini de geliştirmeye çalıştı.

Rodin, 1864'te ilk atölyesini tuttu. Daha sonra hayatı boyunca hep yanında olan 20 yaşındaki Rose Beutre'yle tanıştı. 1871'de Belçika'da ilk kez yapıtlarını sergiledi.

Gerçek boyutlu bir insan bedeni çalışması olan ve eseri tamamlandıktan bir kaç ay sonra Tunç Çağı adını verdiği heykeline 1875'te başladı. 1882'de Adem- Havva ve Düşünen Adam adlı figürlerini yaptı.

Bu dönemde hem sevgilisi hem de en büyük rakibi olan Camille Claudel ile tanıştı. Rodin'in hayatının bu en çalkantılı dönemi ve Claudel ile ilişkisi bir çok filme ve kitaba da esin kaynağı odu.

1883'de Victor Hugo büstünü yaptı. İki yıl sonra Paris Belediyesi'nin ısmarlaması üzerine Calais Burjuvaları'nı, ertesi sene Öpüşme adlı ünlü heykelini yaptı.

1888'de Claude Monet'yle birlikte bir sergi açtı.

Rodin de İstanbulda
Rodin'in tutkulu bir ilişki yaşadığı Camille Claudel de heykeltıraştı.

1895'te Meudon'daki Villa de Brillants'ı satın alarak resim ve antik heykel koleksiyonunu oluşturmaya başladı.

1904'te alçıdan yapılmış büyük boy Düşünen Adam heykeli ilk kez Londra'da bir versiyonu ise Salon de Paris'te sergilendi.

Düşünen Adam 1906'da Patheon'un önüne yerleştirildi.

Camille Claudel ile çalkantılı ilişkisini üzerinde 1917'de Rose Beuret ile evlenen Rodin eşinden 1917'de eşinden 9 ay sonra hayata veda etti.

Rose'un yanına gömülen Rodin'in mezarının başında bir Düşünen Adam heykeli yer alıyor.

BİLET FİYATLARI

Rodin sergisinin bilet fiyatları tam 10 YTL olarak belirlendi. En az 10 kişilik gruplar için belirleyen bilet fiyatı 7 YTL, öğretmen- öğrenci ve 60 yaş üstündeki ziyaretçiler sergiyi 3 YTL'ye, 17 yaş altı çocuklar ve engelliler ile yanlarındaki bir refakatçi sergiyi ücretsiz olarak gezebilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!