Rize Üniversitesi'nde ‘kampus’ protestosu

Güncelleme Tarihi:

Rize Üniversitesinde ‘kampus’ protestosu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2008 18:51

RİZE Üniversitesi Senatosu'nun kamulaştırma bedellerinin yüksek olması nedeniyle dağınık kampus kararı alması, çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla protesto edildi.

Rektöre yönelik, ‘İşte meydan, işte alan, bakar mısın Nazmi Turan’ yazılı pankartların açıldığı gösteriye giden bir midibüs, çamurlu yolda kayıp yamaca çarptı. Kapıları açılmayan midibüste bulunan 25 kişi bir süre mahsur kaldı.

Rize Üniversitesi Senatosu'nun önceki hafta yaptığı toplantıda, kampus alanı olarak düşünülen Fener Mahallesi'ndeki arazilerin yüksek kamulaştırma bedellerini öne sürerek dağınık kampus kararı alması bazı tepkileri de beraberinde getirdi. Karara tepki gösteren ‘2023 Rize Üniversitesi Kampusu Derneği’ üyeleri, kent merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Isırlık Mevkii'nde protesto gösterisi düzenledi. Gösteriye çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra Rize Belediye Başkanı AKP'li Halil Bakırcı ile MHP Rize İl Başkanı Zeki Mayi de destek verdi.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı gösteri sırasında Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu'na yönelik açılan ‘İşte meydan, işte alan, bakar mısın Nazmi Turan’ ile ‘Çağdaş üniversite kampula olur’ pankartları dikkat çekti. Gösteride bir konuşma yapan 2023 Rize Üniversitesi Kampusu Derneği Başkanı Ömer Ali Sadıkoğlu, amaçlarının çağdaş normlara uygun bir kampus alanı oluşturmak olduğunu belirterek, “YÖK ve DPT'nin ön gördüğü kampus alanı bin dönüm olmak zorundadır. Eğitimden anlayan, okumuş yazmış, vicdan ve irfan sahibi herkesin teslim edeceği gibi üniversite kampusu alanı için en uygun yer Isırlık mevkiidir” dedi.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise “Isırlık mevkiinde 400 dönümü Hazine'ye ait olmak üzere bin dönüm arazi var. İstimlak sorunu yok. Gelecek 10 yıllar için düşündüğümüzde Üniversite kampusu için en uygun arazi burasıdır. Bu arazinin değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Isırlık Mevkii'ne dikkat çekmek amacıyla daha önce Çaykur Rizespor'da forma giyen eski futbolcuların katılımıyla bir futbol maçı oynandı. Gösteriye katılanlar daha sonra piknik yapıp güneşin tadını çıkardı.

Bu arada protesto gösterisine katılmak isteyenleri taşıyan bir midibüs Isırlık Mevkii'ne 100 metre kala çamurun etkisiyle kayarak kapılarının bulunduğu taraftan yamaca dayandı. Hareket edemeyen midibüsün kapıları da açılamayınca içeride bulunan yaklaşık 25 kişi bir süre mahsur kaldı. Yolcular, yapılan kazıyla ön kapısı açılan midibüsten yarım saatlik bekleyişin ardından çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!