Riva nerede? Riva'nın konumu merak konusu oldu

Güncelleme Tarihi:

Riva nerede Rivanın konumu merak konusu oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2021 11:19

Riva'nın konumu Masumiyet dizisiyle birlikte merak konusu oldu. Anadolu Yakası’nın Karadeniz kıyısında, Anadolufeneri’nin doğusunda yer alan Riva’nın isminin, Rumca kökenli bir kelime olan ve “sulak alan” anlamına gelen Rhebas’tan geldiği düşünülüyor. Peki, Riva nerede?

Haberin Devamı

Riva ya da Çayağzı, İstanbul ilinin Beykoz ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin adı daha önce bölgede yaşayan Rumlar tarafından bataklık, sulak alan anlamına gelen Riva'dır.

RİVA DERESİ HAKKINDA

Riva Deresi veya diğer adıyla Çayağzı Deresi, Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde, Kocaeli Yarımadası'nda bulunan bir akarsudur. Kocaeli ilinin Gebze ilçesine bağlı Tepecik köyü yakınlarından doğarak, İstanbul ili sınırları içine girer. Pendik ve Çekmeköy ilçelerinden geçerek Beykoz ilçesinde Karadeniz'e dökülür. Denizle buluştuğu yerde, kendisiyle aynı adı taşıyan Beykoz'un Çayağzı (eski adıyla Riva) mahallesi bulunmaktadır.

Akarsu, İstanbul'un Pendik ilçesinde Ömerli Baraj Gölü'nü oluşturur. Bu baraj gölü İstanbul ilinin içme suyu gereksiniminin %48'ini karşılamaktadır. Toplam uzunluğu 70 kilometre olan akarsunun 38 kilometrelik bölümünden su toplanmaktadır. Ömerli Baraj Gölü'nden sonra Koçullu, Ömerli, Sırapınar, Hüseyinli, Bozhane, Öğümce, Göllü ve Paşamandıra köylerinden geçerek denize döküldüğü yer olan Çayağzı'na ulaşmaktadır. Akarsunun bu ikinci bölümü %75-80 oranında ormanlarla kaplıdır. Geri kalan toprakları ise tarım alanları ve otlaklar oluşturmaktadır.

Haberin Devamı

Durgun bir suya ve geniş bir yüzeye sahip olduğu için tekne kullanımına uygundur. Yerel çapta balıkçılık etkinlikleri de yürütülmektedir. Son yıllarda sanayi kuruluşları ve atık suların tam arıtılmadan dereye verilmesi nedeniyle büyük çapta kirlilik sorunu yaşanmaktadır. Ancak 2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, yıllardır çözülmeyen sorunu çözmek için adım atıldığını duyurmuştur. Dere ve çevresindeki yeşil alanlarda Türkiye'de nadir görülen türlerle birlikte endemik bitkiler de tehlike altındadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!