Resen ne demek? Resen soruşturmanın anlamı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Resen ne demek Resen soruşturmanın anlamı nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2021 14:06

Resen ve resen soruşturma terimleri gündemdeki haberler ardından bir kez daha gündeme geldi. Resen terimi, çoğunlukla hukuki kararlarda karşımıza çıkıyor. Hukuk alanında resen kelimesinden birçok başka terim türetilmiştir. Örneğin resen atama, resen tescil gibi kavramlar bulunmaktadır. Peki, Resen ne demek? Resen soruşturmanın anlamı nedir?

Haberin Devamı

Resen, kimseye danışılmadan yani bağımsız olarak anlamına gelmektedir. Resen sözcüğünün kullanımı, Türk Medeni Kanununun düzenlenmesinden sonra yaygınlaşmıştır. Bu sözcük Osmanlının son dönemlerindeki çeşitli kanunlarda da yer almaktaydı.
Resen kelimesi bu anlamıyla kanunlarda, mahkeme raporlarında ve benzeri belgelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Anayasanın çeşitli maddelerinde ve kamuya yansıyan başsavcılık kararlarında bu terime rastlamak mümkün.

Hukuk alanında resen kelimesinden birçok başka terim türetilmiştir. Örneğin resen atama, resen tescil gibi kavramlar bulunmaktadır.

RESEN SORUŞTURMA

Hukuki konularla ilgili karşımıza çıkan bir terim olan resen soruşturmada, hakimler kamu davalarında tarafların isteği söz konusu olmasa dahi kendiliğinden bazı kararlar verebilmektedir. Bu kararlar için resen tabiri kullanılmaktadır.

 

BAKMADAN GEÇME!