Rektörler maaş ve ödenekten şikayetçi

Güncelleme Tarihi:

Rektörler maaş ve ödenekten şikayetçi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yeni akademik yıl, ‘‘düşük maaş ve ödenek yokluğu’’ haykırışlarıyla başladı. Cumhurbaşkanı’nın destek verdiği rektörler, okullarda büyük erozyon olduğunu, kimsenin akademisyenliği istemediğini söyledi.

Yeni akademik yıl törenlerindeki konuşmaların başlıca ağırlık noktasını, üniversite öğretim elemanlarına verilen maaşların, üniversitelere ayrılan ödeneklerin azlığı oluşturdu. Öncelikle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Ankara Üniversitesi'ndeki törende, öğretim elemanlarının maaşlarının azlığına da değindi. Akademik kariyerin çekici olmaktan uzaklaştığını belirten Sezer, ‘‘Öğretim elemanlarının akçalı durumlarının yaraşır düzeye çıkarılması, bu sorunların çözülmesinde önemli bir etmendir’’ dedi.

ANKARA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras da konuşmasında, populist politikalar sonucu her ilde bir üniversite açılmasını eleştirdi. Vakıf üniversitelerinin, kamu üniversitelerinde yetiştirilmiş öğretim elemanlarını transfer ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Aras, bu yolla kamu üniversitelerinin içinin boşaltıldığını anlattı. Aras, çok yakında ders verecek öğretim üyesi bulmakta güçlük çekileceği uyarısını yaptı.

KARADENİZ Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Tüdeş, ‘‘Öğretim üyesi sıkıntısının temelinde düşük maaşlar yatmaktadır. Geçim derdine düşen bir öğretim üyesinin uluslararası nitelikte bir araştırma ve üretim yapması imkansızdır.’’

MARMARA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turay Yardımcı, kampus, derslik, laboratuvar, idari personel, öğrenci yurdu gibi sıkıntıları olduğunu belirterek, ‘‘Maaşların yetersizliği, öğretim üyeliği mesleği açısından onur kırıcıdır’’ dedi.

ÇUKUROVA Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yalçın Kekeç, üniversitelere sağlanan desteğin giderek azıldığından yakınırken, şunları söyledi: ‘‘Ülkemiz, artık kendi bilim adamlarına ve bilimsel araştırmaların yapıldığı üniversitelerine yeterli kaynağı ayırmalıdır.’’

İNÖNÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, sendikalı bir işçinin bir profesörden fazla ücret aldığını hatırlatarak, sorunların çözümlenmesini istedi.

Ataç: Bu maaşlarla eğitim olmaz

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, ülkenin kalkınmasında, çağdaş, demokratik, laik bir ülke olarak gelişmesinde eğitimin öneminin son derece açık olduğunu vurguladı. Ataç, şöyle konuştu:

‘‘Özellikle, yalnızca üniversite öğretim elemanlarının değil, öğretmenlerimizin de kendilerinden beklenen görevleri yerine getirebilmesi için ivedilikle ücretlerin artırılması gerekmektedir. Eğitim sistemimiz bu nedenle hızla kan kaybetmektedir. Bu ücret politikası üniversiteleri bir çıkmaza sokmuştur. Bu durumda devlet üniversiteleri ya nitelikten vazgeçecekler veya yeni eleman yetiştirmeyeceklerdir.’’

Bu şartlarda okulda kalamam

Öğrenciler adına konuşan Turizm ve Otel İşletmeciliği öğrencisi Kübra Çelikoğlu ise şunları söyledi: ‘‘Mezun olduktan sonra okulda akademik kariyer yapma isteğindeyim. Fakat bu mesleğin sağlayacağı maddi olanakların, bugünkü ekonomik şartlarda yetersiz kalması bu düşüncemi engelliyor.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!