Rektör Aşkın davasında Hazine müdahil oldu

Güncelleme Tarihi:

Rektör Aşkın davasında Hazine müdahil oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2006 15:23

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 25 milyon dolarlık tıbbı cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın ile 9 sanığın yargılandığı davaya Hazine Müsteşarlığı müdahil olarak katıldı. Daha önce tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Rektör Aşkın bugünkü 3'üncü duruşmaya katılmadı.

Haberin Devamı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile 9 sanık hakkında Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın üçüncü duruşması yapıldı. Bugünkü duruşmaya Aşkın’ın avukatları Teoman Evren ile Ertuğrul Çabuker, tutuksuz sanıklar Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Ayşe Yüksel, Prof. Dr. Hasan Ceylan, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Fırat Cengiz, Genel Sekreter Işık Tepe, Özel Güvenlik Amiri Saffet Kara, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Şube Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşleri Bilgi İşletmeni Bülent Şahin ve İspanyol firmasının temsilcisi olmadığını iddia eden Mehmet Ümit Ayral ile İspanyol Expansion firmasını temsilen Mariya Jose Lanchares ve Hazine Müsteşarlığı avukatı Mehmet Ateş katıldı. Duruşmayı CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de izledi.

Haberin Devamı

Geçen duruşmada mahkeme heyeti, ihaleden Hazine Müsteşarlığı’nın zarar görmüş olabileceğini belirterek, müdahil olarak katılabileceğini karar vermişti. Bunun üzerine bugünkü duruşmaya Hazine Müsteşarlığı avukatı Mehmet Ateş katılarak, cihazların kullanıldığı birimlerde görev yapan tanıkları dinledi. Ateş, cihazları garanti süresi ve nasıl teslim alındığı yönünde tanıkları sorular yöneltti. Tanıklardan Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Farmokoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Hanifi Özbek, alınan cihazlarla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen isminin geçici kabul komisyonuna yazıldığını, konu ile ilgisinin bulunmadığını ancak, cihazların kabul edilmesi için üniversite yönetimi tarafından baskı yapıldığını duyduğunu söyledi.

Geçen duruşmada mahkeme heyeti, ihaleden Hazine Müsteşarlığı’nın zarar görmüş olabileceğini belirterek, müdahil olarak katılabileceğini karar vermişti. Bunun üzerine bugünkü duruşmaya Hazine Müsteşarlığı avukatı Mehmet Ateş katılarak, cihazların kullanıldığı birimlerde görev yapan tanıkları dinledi.

TIBBİ CİHAZLARIN ALINMASI YÖNÜNDE BASKI İDDİASI

Ateş, cihazları garanti süresi ve nasıl teslim alındığı yönünde tanıkları sorular yöneltti. Tanıklardan Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Farmokoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hanifi Özbek, alınan cihazlarla hiçbir ilgisi olmamasına rağmen isminin geçici kabul komisyonuna yazıldığını, konu ile ilgisinin bulunmadığını ancak, cihazların kabul edilmesi için üniversite yönetimi tarafından baskı yapıldığını duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tanıklardan Süleyman Ayşin, ihale kapsamında alınan, tomografi cihazının 3 aydır tüpü bittiği için çalışmadığını ve bu cihazdan hastaların faydalanamadığını söyledi. Ayşin, “Biz idareye bu konu ile ilgili yazı yazdık. Bunun neden geciktiğini bilmiyorum. Mahkeme sürecinden kaynaklanmış olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Tutuksuz yargılanan sanıklardan ve İspanyol Expansion firmasının temsilcisi olan Mehmet Ümit Ayral, kendisinin firmanın Türkiye temsilcisi olmadığını ve ihale sürecinin devam ettiğini belirterek, “Hazine onay verirse ihale ancak 2009’da biter. Cihazlar tam olarak hastaneye teslim edilmiş ve Van halkı bundan faydalanmıştır. Bu cihazların garanti süresi 2 yıldır. Bu cihazlar 2003’te hastaneye teslim edildiğine göre garanti süresinin dolduğunu biliyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!