Rekoru gelen Guinness’e koşuyor

Güncelleme Tarihi:

Rekoru gelen Guinness’e koşuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2004 01:54

Türkler rekora meraklı. Öyle ki Türkiye’den dünya rekortmenliğine günde dört başvurunun yapıldığı oluyor. Ama Guinness’in yönetim kurulu öyle abuk sabuk her denemeyi rekordan saymıyor.

Haberin Devamı

O yüzden dünya rekoru olarak sunulan birçok güzide deneme aslında Guinness Rekorlar Kitabı’na giremiyor. Rekor adayları muhtelif: En uzun horonla sırada bekleyen Sarıyer Belediyesi, en uzun keçeyle Siverek Kalkınma Derneği, en çok el sıkma rekoru kırmak isteyen yöneticiler, iyi örgü ördüğünü düşünen ev hanımları... Sivas’ın kangalı, Denizli’nin horozu da dünya rekoru peşinde.

KABUL EDİLMEYEN REKORLAR

TRT’den Yavuz Aydar’ın en uzun süreli program yapma rekoru, aynı türde bir program İngiltere’de 1941’den beri devam ettiği için reddedildi.

Kaan Erkam’ın Haziran 2003’te denediği 48 saat aralıksız tiyatro oyunu denemesi dal kaydı yaptırılmadığından düştü, rekor yeniden denenecek.

Trabzon’daki evini tamamen fotoğraf film makarası ile kaplayan Şemsettin Öztürk’ün bu önerisi rekor için ilginç bulunmadı.

Çocukları ile aynı günde doğan (4 Ocak) Sibel Genç’in başvurusu 5 kuşaktır aynı günde doğanlar olduğu için yeterli görülmedi.

7 bin 780 soru ile 25 bin 200 karelik bir bulmaca yapan Sinan Aydın’ın başvurusu Kanada’da 82 bin 951 kutuluk bulmaca olduğu için reddedildi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün Cumhuriyet’in 80. Yılı için yaptırdığı caddeler uzunluğundaki Türk bayrağı da başvuru koşulları yerine gelmediği için kitaba giremedi.

GUINNESS’Lİ TÜRKLER

Kesintisiz en eski spor organizasyonu olması nedeniyle 640 yıllık Kırkpınar Yağlı Güreşleri.

Dünyanın ayakta duran en uzun dikilitaşı özelliği ile Sultanahmet’teki obelisk.

1994’te İzmir Selçuk’taki Deve Festivali’nde 20 bin kişinin izlediği deve güreşleri.

13 Mayıs 2000’de Almanya Kölnarena’da aynı anda 1246 bağlama ve 674 kişilik semah ekibiyle Bin Yılın Türküsü.

Beşparmak Dağları’ndaki 500 metreye 240 metrelik KKTC bayrağı.

1997’de Avustralya’da 2 ton 349 kiloluk lokum yapan Bahattin Pektüzün ve oğulları.

En çok olimpiyat ve dünya şampiyonu unvanlı halterci Naim Süleymanoğlu.

En çok ziyaret edilen internet sitesi sahibi Mahir Çağlı (Kasım 1999-Nisan 2000 arasında 3 milyon 173 bin 973 kişi).

İsviçre Zürih’te 1998’deki bir festivalde yaptığı 1030 kiloluk dönerle Kadir Çetinkaya.

1986’da yaptığı 1.5 mm çapında mikrofonla Prof. Dr. İbrahim Kavrakoğlu.

7 metre 52.5 santimlik baston yapan Zonguldaklı Reşik Korum.

Guinness’e giremedi ama fahri gözlemcisi oldu

Prof. Orhan Kural, İTÜ öğretim görevlisi, New York’ta maden yüksek mühendisliği okudu, kömür doktoru. Gazete ve kitap yazarı, televizyon programı var. Kamuoyu onu gezgin-çevreci profesör olarak tanıyor. Kömür konusunda yazdığı kitabına 22 devlet başkanı önsöz yazdı. Bu kitabıyla Guinness’e başvurdu. İlginç bulunmadığı için kabul edilmedi ama bu sırada edindiği dostluklar onu Guinness’in fahri gözlemcisi yaptı. Rekor denemesi yapmak isteyenlere yol gösteriyor.

Guinness’e nasıl girilir?

Bütün rekorların özel koşulları ve prosedürü var. Ön koşul, rekor denemesinin sağlığa zarar vermemesi. Haluk Levent’in 1998’deki en uzun solo konser girişimiyle geçen yıl Halil Kargulu’nun denediği en hızlı kilo verme girişimi bu gerekçeyle rekor sayılmadı. Guinness’e yılda 60 bin civarında rekor başvurusu yapılıyor. Yeni bir dal yaratıp rekor denemektense daha önce kayıt altına alınmış bir rekoru kırmak daha avantajlı, çünkü Guinness yönetimi her yıl kalabalıklaşan rekor kategorilerini artırmak istemiyor. Kıracağınız rekorla ilgili olarak önceden bir dosya hazırlayıp Guinness’ten bu denemenin özel şartnamesini istemek gerekli. Rekorun fotoğraf ve video kayıtlarının da kurallara uygun olarak tutulması lazım. Başvuru için yapılması gerekenleri Guinness’in resmi web sitesinden guinnessworldrecords.com

öğrenmek mümkün. Başvuru bedava. Sadece hızlı başvuru için ve İngiltere’den temsilci çağrıldığında ücret ödeniyor. Kabul edilen rekora ödül yok. Ancak Guinness’in TV programında yayımlanırsa, ödeme yapılıyor.

Haberin Devamı

Guinness av partisinde ortaya çıktı sonra kendisi de rekor oldu

Guinness Bira fabrikasının müdürü Sir Hugh Beaver 1951’de katıldığı av partisinde iddiaya girer. Konu Avrupa’nın en hızlı kuşudur. İddia sonuca bağlanamaz ama Sir Hugh Beaver’a sonradan çok haklı çıkacağı bir fikir verir: Dünya rekorlarının toplandığı bir kitap projesi. Meraklı sörün bu fikrini o sırada Londra’da bir araştırma merkezi çalıştıran Norris-Ross McWhirter hayata geçirir. Toplanan rekorların ilk baskısı 27 Ağustos 1955’te piyasaya çıkar ve bir sonraki yılbaşına kadar İngiltere’de çok satan listelerinin tepesine oturur. Bugüne kadar 48 baskı yapan rekorlar kitabının kendi de bir rekora imza attı. 100 ülkede, 37 dilde, 100 milyonun üstünde satış yaparak en çok baskı yapan kitap unvanını aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!