Refahyol'dan hesap sorun yoksa biz sizden sorarız

Güncelleme Tarihi:

Refahyoldan hesap sorun yoksa biz sizden sorarız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

CHP Lideri Deniz Baykal, güvenoyunu yeni hükümet için değil, Türkiye'de demokratik rejimin selameti ve Refahyol'dan kurtulmak için vereceğini açıkladı. Baykal hükümete, ‘‘Refahyol'dan hesap sorun, eğer siz Refahyol'dan hesap sormazsanız, biz hem Refahyol'dan, hem de sizden hesap sorarız’’ uyarısında bulundu.

Baykal'ın dün hükümet programı müzakereleri sırasındaki konuşmasını liderlerden Başbakan Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit izledi. Refahyol'un vaat ettiği hiçbir şeyi yapmadığını öne süren Baykal, buna karşın cumhuriyetin temel ilkelerini tahrip etmeye yönelerek toplumda büyük bir kriz doğurduğunu savundu.

Yılmaz'ın MGK kararlarına ilişkin tavrını bir an önce belirlemesini isteyen Baykal, 8 yıllık eğitimi bu yıl uygulamasını ve Susurluk skandalının dokunulmazlık fezlekelerini yargıya göndermesini istedi. Baykal'ın, 8 yıl kesintisiz eğitime karşı çıkan RP'lileri, ‘bölücülük’le suçlaması gerginlik yarattı. RP'liler, ayağa kalkarak, ‘‘Biz bölücü değiliz, sözünü geri al’’ diye bağırdılar. Baykal, hükümetin biran önce seçim hazırlaklarına başlamasını isteyerek, ‘‘Hükümetin deposunda 40-50 kilometrelik benzin var. Ama bu hükümet bütün Türkiye'yi turlamak istiyor. Biz ‘Benzinliğe git deponu doldur’ diyoruz. Onlar ‘Göç yolda düzülür. Zaten bizi destekleyenler de var’diyorlar’’ dedi.

DSP adına konuşan Sinop Milletvekili Metin Bostancıoğlu da ‘‘Bu hükümetin başarıya giden yolu, yolsuzluklar ve yasadışı faaliyetlerle mücadeleden geçecektir. Bay ve bayan şaibelerin sonu gelmiştir’’ dedi.

DYP sözcüsü Ayvaz Gökdemir ise üç ay önce sert eleştiriler getirdiği RP'yi ve Genel Başkanı Çiller'i savundu. ‘‘Silahsız Kuvvetler İşbaşında’’ diye gazete manşeti atıldığını belirten Gökdemir, ‘‘Yoksa Silahlı Kuvvetler gelemedi de sizi mi gönderdi?’’ diye sordu. Gökdemir, TSK'da oluşturulan Batı Çalışma Grubu'nu eleştirdi ve irtica tehlikesinin ‘‘Van Gölü canavarından’’ daha büyük bir tehlike olmadığını savundu.

RP'li Bülent Arınç ise askerleri hedef aldı ve hükümetin ‘‘süngülerin gölgesinde kurulduğu’’nu savundu. Arınç, İmam-Hatiplerin ve Kuran Kursların kapatılamayacağını da belirterek, ‘‘Cesaretiniz varsa 8 yıllık kesintisiz eğitime geçin bakalım’’ tehdidinde de bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!