Raporda ilginç cümle

Güncelleme Tarihi:

Raporda ilginç cümle
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2001 00:00


Uğur ERGAN / ANKARA
Haberin Devamı

MGK'nın dünkü olağan toplantısına sunulan 3.5 sayfalık ‘İrtica ile mücadele stratejisi’ raporunda tarikat ve mezheplerin devletin yanına çekildiğini belirten cümle dikkati çekti.

Tarikat ve mezheplerin önde gelenleri ile kurulan diyaloglar ve bu çerçevede sürdürülen çalışmalar sonucu, bu grupların devlet ve hukuk sisteminin içerisine çekilmesi ve devletin yanında yer almaları noktalarında önemli mesafeler alındı.

Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) dün yapılan Haziran ayı olağan toplantısına, ‘İrtica ile mücadele stratejisi’ adı altında hazırlanan 3.5 sayfalık rapor sunuldu. Raporda, 31 Mayıs 2001 tarihi itibariyle 28 Şubat'ın ‘Eylem bilançosu’ da madde madde yer aldı. Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında saat 09.30'da toplanan MGK'da, kurul üyelerine sunulan rapor, aşırı dinci akımlarla mücadelede önemli bir mesafe katedildiğini gözler önüne serdi. Raporda şunların altı çizildi:

Devlet bürokrasisinde kıyafete ilişkin yönetmeliğe aykırı davranan kamu görevlileri ile kıyafetle ilgili yasalara aykırı hareket eden vatandaşlar hakkındaki işlemler izlenmeye devam edildi. İrticacı personel tespiti için periyodik denetlemeler yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Anayasa'da belirtilen temel niteliklerinin korunması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılıklarının kanunlarda öngörülen yetkilerini tereddüt etmeksizin kullanmaları hususunda dikkatleri çekildi.

Raporda irtica ile mücadelenin kurumsallaşması ve sürekliliğin sağlanması amacıyla Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu'na etkinlik kazandırılması istendi. Mücadelede kararlı olunduğunun kamuoyuna gösterilmesi ve mücadelenin konjoktürel şartlardan etkilenmemesi de raporda yer aldı.

Raporda ayrıca, irtica odaklanmasının yoğun olduğu vakıflar ve bunların kurduğu şirketlerle ilgili şikayetlerde zaman kaybının önlenmesi amacıyla Başbakanlığın eşgüdümünde İçişleri, Maliye, Sanayi ve Ticaret, Milli Eğitim, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı denetim birimlerinin eş zamanlı olarak denetim, inceleme ve gerektiğinde soruşturma yapmaları da talep edildi.

OHAL 4 AY UZADI

MGK, halen Diyarbakır, Hakkári, Şırnak ve Tunceli illerinde devam eden Olağanüstü Hal Uygulaması'nın (OHAL), 30 Temmuz 2001 tarihinden geçerli olmak üzere 43'üncü kez 4 ay daha uzatılmasını uygun buldu. Bu Meclis'te oylanarak, kabul edildi.

Toplantıda dış gelişmeler de ele alındı. Özellikle Balkanlar'daki durum detaylı şekilde mesaya yatırıldı. Yugoslavya eski Başkanı Slobodan Miloseviç'in USSM'ye teslim edilmesinden sonra bölgede oluşabilecek senaryolar üzerinde duruldu. Makedonya'da yaşayan soydaşların durumunun da görüşüldüğü toplantıda, NATO'nun bu ülkeye asker gönderme kararı alması durumunda, Türkiye'nin buna destek vereceği bir kez daha belirtildi.

TARİKAT MADDESİ

MGK'ya sunulan raporda, ‘‘Tarikat ve mezheplerin önde gelenleriyle kurulan diyaloglar sonucunda bu grupların devlet ve hukuk sisteminin içerisine çekilmesi ve devletin yanında yer almaları konusunda önemli mesafeler alındı’’ maddesi, Kopenhag'da yaşanan bir görüşmeyi de akla getirdi.

Hürriyet'in 20 Mayıs günü ‘‘Elçilikte skandal’’ başlığıyla duyurduğu olay, Kopenhag Konsolosluğu'nda Türk kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen MGK Genel Sekreteri Orgeneral Cumhur Asparuk'un, İslamcı Milli Görüş Teşkilatları Başkanı Zeki Koçer ile aynı masaya oturtulmasıydı. Büyükelçiliğin, Zeki Koçer'in Milli Görüşçü olduğunu gizlemesi büyük tepki çekmişti. Koçer'in Milli Görüşçü olduğunu son anda öğrenen komutanlar, aynı masaya oturmaktan rahatsız olmuşlardı.

28 Şubat'ın eylem bilançosu

28 Şubat 1998-28 Şubat 2001 tarihleri arasında laikliğe aykırı tutumu olan 309 belediye başkanı hakkında, 277 işlem yapıldı.

1996/1997 öğretim yılında imam hatip liselerinde toplam 476 bin 069 öğrenci bulunurken, 4306 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği 1997/1998 öğretim yılında bu sayı 356 bin 741'e düştü. 2000-2001 öğretim yılında ise genel din öğretimi toplamında yüzde 40 azalma oldu.

811'i cami, 360'ı mescit olmak üzere toplam 1171 dini tesisin, 1069'unun Diyanet İşleri Başkalığı'na devri tamamlandı.

177 binden fazla kişinin kaldığı 2 bin 228 yurt, valiliklerce yılda en az 3 kez denetlendi.

İrticai yayın yaptığı saptanan ve RTÜK'e bildirilen 150 radyo ve 51 TV'den 14 radyo ve 19 TV süresiz kapatıldı. 71 Radyo ve 15 TV hakkında geçici yayın durdurma ve uyarma kararı alındı.

Kurban bayramında 2860 sayılı kanuna aykırı toplanan 42 bin 474 adet deri Türk Hava Kurumu yetkililerine teslim edildi. THK geçen bayram 2 milyondan fazla deri topladı.

MGK'da sosyal patlama uyarısı

MGK toplantısında, başta askerler olmak üzere, güvenlikle ilgili birimler ‘‘halkın ekonomik sıkıntısına dönük’’ bir rapor sundu. Ekonomik kriz sonrası alınan önlemlerin dar gelirlileri büyük oranda sıkıntıya soktuğuna dikkat çekilen raporda, ‘‘Bunun bir sosyal patlama yaratacağı’’ kaygısı dile getirildi. Raporda, üst üste yapılan zamların dar gelirli kesimi geçim sıkıntısı içine sürüklediği ve bunun sonucunda hırsızlık, kapkaç gibi suçlarda artış görüldüğüne dikkat çekildi. Raporda bunun önümüzdeki dönemde daha büyük sosyal patlamaları da beraberinde getirebileceği ve sokak eylemlerine dönüşebileceğine de dikkat çekildi. Hükümetten, bunun önüne bir an önce geçebilmek için dar gelirli kesimin durumunu iyileştirici önlemler alması istendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!