Rapor: Suçlu Mercedes şirketi

Güncelleme Tarihi:

Rapor: Suçlu Mercedes şirketi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl Konya'da meydana gelen ve 49 kişinin ölümüne neden olan kazayla ilgili raporda, Türkiye'deki ortama uygun araç üretmediği gerekçesiyle Mercedes-Benz şirketi sekizde beş suçlu bulundu.

Karapınar İlçesi yakınında, geçen yıl çoğu üniversite öğrencisi 49 kişinin yanarak can vermesine neden olan trafik kazası ile ilgili 2 bin sayfalık bilirkişi raporu hazırlandı.

Bilirkişi heyetinin davanın görüldüğü Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'ne verdiği raporda, otobüsü imal eden Mercedes Benz T.A.Ş. de sorumlu tutuldu. Kazada ölüm olayının fazlalığına dikkat çekilen raporda, ‘‘Aracın, tasarım ve üretim aşamasında, ülkemize özgü koşulların zorunlu kıldığı güvenlik önlemlerini sağlayamadığı için, kaza sonrasında çıkan yangına ortam hazırlamak ve bu nedenle ölümlerin sayısının saptanamayan biçimde artmasına yol açmaktan dolayı, Mercedes-Benz Türk Anonim Şirketi sekizde beş (5/8) oranında kusurlu görülmüştür. Halen ülke yollarında seyretmekte olan binlerce benzeri 0403 model otobüsünde görülen bu tehlike kaynaklarının derhal giderilmesi aracılığıyla seferden men edilmesi için bilirkişi kurulumuz mahkeme nezdinde suç duyurusu yapmayı zorunlu hissetmektedir’’ denildi.

KAZA TESADÜF DEĞİL

Bilirkişi heyetinde yer alan ODTÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Vural, bu raporun 49 kişinin yanarak ölümüyle sonuçlanan kazanın tesadüf olmadığını ortaya çıkardığını belirterek kazayla doğrudan ya da dolaylı ilişkisi olan herşeyin büyük titizlikle incelenip araştırıldığını söyledi. Vural, ‘‘5 aylık çalışmanın ürünü olan raporda hepimiz için son derece önem taşıyan çarpıcı sonuçlara varıldı. Karapınar'daki kazayla ilgili kesin sonuçlar elde ettik. Şüpheli kalan bölümlerde kanaatlerimize yer verdik. Kaza kesinlikle tesadüf değildi’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!