Rantiye, İstanbul’da ’üçüncü köprü kumarı’ oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Rantiye, İstanbul’da ’üçüncü köprü kumarı’ oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2007 00:00

Haftalık Ekonomist Dergisi, bu haftaki sayısında, İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü köprünün güzergahını genel hatlarıyla açıkladı ve rant bölgelerini mercek altına aldı.

Derginin haberine göre üçüncü köprü Yüşatepe ile Havan Tepesi arasında kurulacak ve Anadolu yakasında 2B arazileri ile Avrupa yakasında Çatalca bölgesine talep yükselecek.

TÜRKİYE’nin en çok ’rant yaratacak’ projelerinden biri olan İstanbul Boğazı’na Üçüncü Köprü Projesi, arazi spekülasyonlarının baş konusu olmaya başladı. Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist’in kapak konusu olan "Üçüncü Köprünün Rant Bölgeleri" araştırmasına göre İzmit’ten Tekirdağ’a kadar çok uzun bir bölgede arazi fiyatlarında ciddi hareketlenlemeler başladı. Daha dar kapsamda ise Anadolu Yakası’nda Ömerli’den, Avrupa Yakası’nda Hadımköy’e kadar, köprü güzergahında yer alan bölgedeki arazi fiyatları kısa sürede yükseldi.

FİYATLAR YÜKSELİYOR: Ekonomist’e göre Bayındırlık Bakanlığı, güzergah ile ilgili bir açıklama yapmasa da çok sayıda iş adamı ve inşaatçı, tarla hükmündeki arazileri toplamaya başladı. Birkaç yıl önce metrekaresi 5-10 YTL arasında değişen imarsız araziler şu sıralar 40-50 YTL’ye kadar alıcı buluyor. Köprünün yapılmasıyla birlikte bu rakamların daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

GÜZERGAH SIR DEĞİL: İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan üçüncü köprünün Boğaz’ın hangi kısmına yapılacağı henüz netlik kazanmadı. Köprünün hangi güzergahı hareketlendireceği de sır gibi saklanıyor. Ancak Ekonomist Dergisi’ne göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, birkonuyu netleştirdiği ve üçüncü köprünün yapılıp yapılmayacağına dair tartışmaları bitirdi. Başbakan, Karadeniz Otoyolu’nun açılışında yaptığı konuşmada "Bu yolu üçüncü köprüye bağlayacağız" dedi. Bu açıklama da üçüncü köprünün nerede olabileceğine dair önemli ipuçları verdi. Ancak seçimlerin erkene alınması nedeniyle üçüncü köprünün yap işlet devret ile ihalesi ve inşaası seçimlerden sonraya kaldı.

YÜŞATEPE-HAVAN TEPESİ: Ekonomist ekibiyle havadan boğazda inceleme yapan İnanlar İnşaat Yönetim kurulu Başkanı Serdar İnan, üçüncü köprünün Anadolu Kavağı’nda Yüşa Tepesi ile Sarıyer’deki Havantepe arasında kurulacağını ileri sürdü. İnan, Anadolu yakasında 2B arazilerinin ve Avrupa yakasında da Çatalca’nın çok cazibe kazanacağını ifade etti.

800 HEKTAR ORMAN YOK OLUR: Büyük bir kitle üçüncü köprünün rantını kovalarken, Harita Mühendisleri Odası üçüncü köprünün İstanbul’un kuzeyinden geçmesi halinde 800 hektarlık orman alanının yok olacağını ileri sürüyor. Oda’ya göre köprüye bağlı otoyolların 60-65 kilometresi orman arazilerinden geçecek ve bu da İstanbul’un akciğerleri konumundaki ormanların tahrip olmasına neden olacak.

BÜYÜKLER ARAZİ ALIYOR: Ekonomist’in haberinde bazı holdingler ve ünlü kişiler Çatalca Yassıören, Boyalık, Dursunköy, Nakkaş, Baklalı ve Tayakadın’dan arazi aldı. Ekonomist’e konuşan Boyalık Köyü Muhtarı İbrahim Kula, Azerbaycan Eski Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in yeğeni Ali Haydar Aliyev’in Boyalık’ta 500 dönüm arazi aldığını ayrıca, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin 110, Sevil Sabancı’nın 100, Aslı Karadeniz’in 150 ve Sadık Albayrak’ın da 5 dönüm arsa aldığını ileri sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!