Rant ve iktidar kavgası

Güncelleme Tarihi:

Rant ve iktidar kavgası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2001 00:00



Süleyman DEMİRKAN / ANKARA
Haberin Devamı

Sağlık Bakanlığı'nda yaşanan Bakan-Müsteşar kavgasının, gerçekte bir ‘iktidar paylaşımı kavgası’ olduğu ortaya çıktı. Bakan Osman Durmuş ve Müsteşar Haluk Tokuçoğlu'nun yollarını, işadamı Ali Şen'in de karıştığı helikopter ihalesi ayırdı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Haluk Tokuçoğlu ve ekibinin ağır suçlamalar içeren ve ‘ihbar gibi bir açıklama’ ile istifalarıyla sonuçlanan kavganın açığa çıkmasında, bir süre önce Hürriyet'ten manşetten verilen ve işadamı Ali Şen'in de karıştığı helikopter ihalesinin etkili olduğu kaydedildi.

Kavgada, Bakan Osman Durmuş'un, 33 milyon dolarlık helikopter ihalesi yanında, bazı başka ihalelere de müdahele etmesiyle, yakınlarını etkin görevlere atamasının etkili olduğu bildirildi.

İşadamı Şen'in iddiası ve talebi üzerine; tamamlanan, hatta Bakan'ın kazanan firmaya ‘‘Siz kazandınız’’ demesine karşın, ‘‘ihaleyi iptal ettim’’ demesi, ardından da, ‘‘İptal etmedim, dondurdum’’ demesi ve yeni ihale kararı alması, İhale Komisyonu Başkanı olan Müsteşar Tokuçoğlu'nun rahatsız etti. Hatta Tokuçoğlu'nun, ihaleye girmek isteyen Bakan'ı ‘‘Komisyon üyesi değilsiniz. Girerseniz, birlikte suç işlemiş oluruz’’ diye uyardığı belirtiliyor.

Tokuçoğlu'nun, İhale Komisyonu Başkanı olduğu diğer ihalelere de Bakan'ın fiilen müdahale ederek, bazı firmalar yönünde tavır almasını hazmedemediği, Bakanlık koridorlarında yoğun olarak konuşuluyor.

KARDEŞİNİ MEMUR YAPTI

Tokuçoğlu ile birlikte bakanlık bürokrasisinin tepkisine neden olan bir başka olay da, Durmuş'un, Dişhekimi olan kardeşi Fatih Durmuş'u Ankara 75. Yıl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'ne kura dışı ataması oldu. Durmuş, Dişhekimi kardeşi Fatih Durmuş'u, 40 yaşında memur yaptı. Kardeş Durmuş, Kurasız olarak Ankara 75. Yıl Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'ne atandı. Durmuş'un tepki çeken bir başka tutumu da, Personel Atama Daire Başkanı olan kardeşi Fuat Durmuş'a perde arkasında fiilen Genel Müdürlük görevi yaptırması. Bundan tüm bakanlık bürokrasisi de şikayetçi.

Durmuş da, Müsteşar Tokuçoğlu'nun kendisine rağmen, ‘fİilen bakan’ gibi davranmasından rahatsızlık duyuyor, ancak, ‘Kol kırılır, yen içinde kalır’ diyerek, bunu dışa vurmaktan kaçınıyordu. Bu görüş ayrılığı ve sürtüşmenin ileri boyutlara uzanması ve aleyhine çıkan bazı haberlerde, müsteşar ve ekibinin payı olduğu kanaatine varan Durmuş, ‘‘Bakan benim, siyasi sorumluluk bende. Bana ayak uyduramayan gider’’ diyerek kartlarını açtı. Sonuçta, müsteşar ve ekibi gitti. Hem Durmuş'un, hem de Tokuçoğlu'nun birbirlerini MHP lideri Devlet Bahçeli'ye şikayet ettikleri de biliniyor. Suçlanan Durmuş, dün bu konuda konuşmazken, Tokuçoğlu, ‘‘İnsanları yozlaştıran bu bürokratik sistemin kökten değişmesi lazım. Ben kişilerden çok, sistemdeki yanlışlıkları ve yozlaşmayı ihbar ediyorum’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!