Rakı resmen 'milli' içki

Güncelleme Tarihi:

Rakı resmen milli içki
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 16, 2005 13:40

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği"ni yeniledi. Rakının sadece Türkiye’de üretilen bir içki olduğuna vurgu yapılan kodekste, içkilerin standartları belirlendi.

Haberin Devamı

Sahte rakı ölümlerinin artmasının ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği"ni yeniledi. Önceki metinden farklı olarak rakının sadece Türkiye’de üretilen bir içki olduğuna vurgu yapılan kodekste rakı başta olmak üzere diğer tüm içkilere ilişkin standartlar belirlendi.

"Türk Gıda Kodeksi Distile Alkollü İçkiler Tebliği" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliği ile başta rakı olmak üzere, distile (damıtık) alkollü içkilerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretim, hazırlama, işleme, muhafaza, depolama, taşıma ve pazarlamasını sağlamak üzere bu ürünlerin özelliklerinin belirlenmesinin hedeflendiği ifade edildi.

RAKI’NIN ÖZELLİKLERİ VE ÜRETİM ŞARTLARI:

"Rakı: Yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5 bin litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu ile ikinci kez distile edilmesiyle sadece Türkiye’de üretilen distile alkollü içkidir.
  Â Üretiminde ikinci kez distilasyona alınan toplam alkolün en az yüzde 65’i suma olmalıdır.
  Â Hazırlanmasında rafine beyaz ÅŸeker kullanılmalı, ÅŸeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır.
  Â Uçucu madde içeriÄŸi, hacmen yüzde 100 alkolün hektolitresinde 100 grama eÅŸit veya daha fazla olmalıdır.
  Â Metil alkol içeriÄŸi, hacmen yüzde 100 alkolün hektolitresinde 150 gramdan fazla olmamalıdır.
  Â Anason tohumundan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.
  Â Hacmen alkol miktarı en az yüzde 40 olmalıdır.
  Â Dolum öncesi en az bir ay dinlendirilmelidir."
 
DİĞER ALKOLLÜ İÇKİLER

Haberin Devamı

Tebliğde ayrıca; malttan üretilen biralar, taze üzüm şarabı ve aromalandırılmış diğer üzüm şarapları, rom, viski, votka, likör, kanyak, brendi, cin, üzüm ve meyve cibresi distilat içkisi, Ardıç-Karavay-Anason aromalı distile alkollü içkiler, bitter distile alkollü içki ve tahıl distilat içkisinin özellikleri ve üretim şartları da belirlendi. Distile alkollü içkiler tanımına girmeyen, damıtma yoluyla elde edilen diğer alkollü içkilerin kapsam dışında kaldığı tebliğde, yer alan özel hükümlerden bazıları ise şöyle:
  Â Distile alkollü içkilerin hazırlanmasında tarımsal kökenli etil alkol dışında baÅŸka etil alkol kullanılamaz. 
     Distile alkollü içkilerin hazırlanmasında kullanılan renklendirici, aroma ve izin verilen katkı maddelerinin çözünmesinde ve seyreltilmesinde tarımsal kökenli etil alkol kullanılır.
  Â Ürünün karakterinin ve nihai kalitesinin kazanıldığı üretim aÅŸamasının, belirtilen coÄŸrafi alanda gerçekleÅŸtiÄŸini gösteren iÅŸaretler olup bu adlandırmalar Türk Patent Enstitüsünce coÄŸrafi iÅŸaret olarak tescil edilmeleri halinde koruma altına alınır.
  Â Rakı ve geleneksel meyve likörlerinde renklendirici, tatlandırıcı ve diÄŸer katkı maddeleri kullanılamaz.
  Â Rakıda ve geleneksel likörlerde aroma maddeleri kullanılamaz. 
  Â Tüketime sunulan distile alkollü içkilerde ’benzer’, ’tip’, ’stil’ gibi tüketiciyi yanıltıcı, ürünün sahip olmadığı özellikleri ima eden  ifadeler, satış tanımlamalarında yer alamaz.
  Â Rakı, rom, viski, tahıl distilat içkisi, kanyak, üzüm cibresi distilat içkisi, kuru üzüm distilat içkisi, meyve likörü, cider distilat içkisi, cider brendi, perry distilat içkisi, meyve distilat içkisi ve brendiye tarımsal kökenli etil alkol ilave edilmiÅŸse herhangi bir ÅŸekilde sahip oldukları ürün adlarını taşıyamazlar."

Haberin Devamı

DENETİMİ TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI YAPACAK

Tebliğe ait hükümler Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından denetlenirken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 21 Ekim 1995 tarihli ve 22440 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan "Distile Alkollü İçkiler Tebliği" yürürlülükten kaldırıldı.

Tebliğe göre, kapsamda yer alan ürünleri üreten ve satan işyerleri tebliğin yayımı tarihinden itibaren 1 yıl içinde getirilen hükümlere uymak zorunda olacak ve bu süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmayan üretim yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!