Putin’i bataklığa gömeceğiz

Güncelleme Tarihi:

Putin’i bataklığa gömeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2011 00:00

Hürriyet, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ve iktidardaki Birleşik Rusya’ya karşı düzenlenen ülke çapındaki mitinglerin merkez üssü olan Rusya’daki Balotnaya Meydanı’nda halkın nabzını tuttu.

Haberin Devamı

Bolotnaya, Rusça’da ‘bataklık’ demek. Meydana doğru ilerleyen gençler, seçimlerde hile yapmasına izin verdiğine inandıkları Putin için “Onu bugün atacağımız çığlıklarla bataklığa gömeceğiz” dedi. Halk, gösterilerle 12 yıllık Putin dönemine en önemli ihtarı verdi.

Rusya’da geçen hafta yapılan parlamento seçimlerinde oylarının iktidar tarafından çalındığına inanan halk, 1993 yılından bu yana görülmemiş kalabalık gösterilerle Başbakan Putin, Devlet Başkanı Medvedev ve iktidardaki Bireşik Rusya Partisi’ne meydan okudu. Pasifik kıyısındaki Vladivostok’tan Sibirya ve Ural Dağları’na Moskova’dan St.Petersburg’a yüzbinlerce kişi meydanları doldurarak “Oyumuzu çalan iktidar git” diye slogan attı. En büyük protesto mitingi elbette Moskova’da düzenlendi. Yönetimin 30 bin kişinin toplanmasına izin vereceğini açıkladığı “Bolotnaya” Meydanı’na bizim gözlemlerimize göre 45-50 bin kişi toplandı.
Yoğun güvenlik önlemleri
Kızıl Meydan’ın yanından geçerek Bolotnaya Meydanı’na yaklaştığımızda yolun iki tarafında kordon olmuş OMON komando timleri dikkat çekti. Gösterinin yapıldığı alana yürüyerek gittik. ‘Bolotnaya ploşat’, Bataklık Meydanı demek. Kalabalık bir grupla gösteri alanına ilerlerken gençler aralarında konuşuyor; “Putin’i bugün atacağımız çığlıkla Bataklık Meydanı’na gömeceğiz.”
Meydan rengarenk insan tablosu gibi. Liberal sağcılardan aşırı milliyetçilere kadar Rusya’nın tüm siyasi yelpazesi buradaydı. Meydanın girişine polis 30 kadar x-ray cihazı kurmuştu. Havada ise KA-50 polisiye helikopteri meydanı kuş bakışı denetim altında tutuyordu. Meydanın başka bir köşesinde komünistler gözümüze takıldı.  Ellerinde “Oylarımızı çalan hırsız Putin git. Biz 100 milyoner değil, yüz milyon Rus vatandaşının haysiyetli yaşayabilmesini istiyoruz” pankartı okunuyordu. Bolotnaya meydanında bir araya gelen göstericilerin sloganları ise şöyleydi:
“Çaldığınız oylarımızı geri verin”, “Rusya Seçim Komisyonu Başkanı Çurov istifa”, “Bir buçuk adam Putin ile Medvedev bizi daha fazla kandıramaz”.

Haberin Devamı

Sembol beyaz kurdele

Haberin Devamı

Meydanda genç kadınlar, gelenlere beyaz kasımpatı ve papatyaların yanı sıra kampanyanın sembolü olan beyaz kurdele de
dağıttı. Eylemciler, beyaz kurdeleleri bileklerine bağlayıp ya da yakalarına iliştirip gösteride yerlerini aldı.

Öğrencilere sınav kondu

İktidardaki Birlik Rusya Partisi’nin se gösterici sayısını azaltmak için değişik baskı yöntemlerine başvurduğu ortaya çıktı. Lise öğrencisi Alyona ile tanışıp konuştuğumuzda genç kızın cumartesi olmasına rağmen okulda yapılan sınavdan kaçarak buraya gelmiş. Rus Eğitim Bakanlığı ne hikmetse dün Moskova’daki tüm liselerde Rus dili ve edebiyatı sınavı yapılmasını emretmiş.

Aydınlar da meydanda

Mitingde sadece muhalefetin siyasi liderleri değil, yüzlerce aydın da vardı. Karşımıza çıkan ünlü yazar Dmitriy Bikov, “Gördüğüm kadarıyla yönetim tarafından korkutulan, evinden başka mekan göremez hale gelen halkımız bugün meydana birbirinin gözlerine bakmaya çıktı. Rus halkı sesi çıkmayan sürü olmadığını bugün gösteriyor” diyordu. Bir başka ünlü yazar Boris Akunin ise dünkü protesto gösterisine katılmak için Fransa’daki gezisini yarıda kesti.

Haberin Devamı

Gösteriye gitmeyin grip olursunuz

Rusya’nın Başhekimi Genadiy Onişenko ile “Moskova’da grip salgını var. Çok sayıda insanın toplandığı mitingde bulunmak tehlikeli. Grip kaparsınız” uyarısı yaptı. Rusya Savunma Bakanlığı ise gençleri gösteriye gitmekten caydırmak amacıyla “Yapılacak kimlik kontrollerinde asker kaçağı gençler anında kışlalara gönderilecek” açıklama yaptı.Meydanları dolduran onbinler, Rusya’da yeni seçim istiyor. Yönetimin yanıtısı ise merak konusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!