Pusuda Hizbullah gölgesi

Güncelleme Tarihi:

Pusuda Hizbullah gölgesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2001 00:00


Haberin Devamı

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, şoförü ve 4 koruması, pusu kuran teröristler tarafından kalaşnikoflarla çapraz ateşe tutularak şehit edildi. Hizbullah’ı çökerten Gaffar Okkan, örgütün ilk hedefiydi.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan dün akşam kent merkezinde uğradığı suikastte şehit düştü. Okkan'ın makam otomobili ile koruma aracını Şehitlik Kavşağı'nda bomba atıp kalaşnikof silahlarla tarayan teröristlerin kurşunlarına hedef olan şoförü ile 4 koruması da şehit oldu, 4 polis saldırıdan yaralı kurtuldu. Şehit polislerden Atilla Durmuş'un, Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un kuzeni olduğu açıklandı. Üç ya da dört kişi oldukları sanılan saldırganlardan bir terörist de yaralı kaçtı.

Olay, Diyarbakır'ın adını aynı yerde bulunan Hava Şehitliği'nden alan Şehitlik Semti'nde dün akşam saat 17.45'te meydan geldi. Daha önce Olağanüstü Hal Bölge Valiliği'nin kullandığı ve şimdi Emniyet Müdürlüğü olan binadaki makamından, Diyarbakır Valiliği'ne gitmek üzere çıkan Gaffar Okkan'ın otomobili, Sezai Karakoç Bulvarı'nda yaklaşık 500 metre uzaklaştıktan sonra Et ve Balık Kurumu'nun önündeki Şehitlik Kavşağı'na gelirken, pusu kuran teröristler saldırıya geçti. Önce bomba atarak, makam aracının önündeki motosikletli eskortlarla korumaların dikkatini dağıtan teröristler, ardından da makam otomobili ile onu takip eden korumaların otomobilini kurşun yağmuruna tuttu.

OKKAN VE 5 POLİS ŞEHİT

Kontrolden çıkan makam otomobili yol kenarındaki refüje çarparak durunca, saldırganlar otomobile ateşi sürdürdü. Kalaşnikof silahlarla birkaç noktadan birden çapraz ateşe maruz kalan Emniyet Müdürü Okkan ve korumaları karşılık vermek istediyse de yoğun ateş altından kurtulamadı.

Teröristlerin hain saldırısında, Diyarbakır'da 3 yıl önce göreve başlayan, Diyarbakırspor'un zor günlerinde başkanlığı üstlenerek 7'den 70'e herkesin sevgisini kazanan Gaffar Okkan ile polisler Atilla Durmuş, Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi ve Selahattin Baysoy, vücutlarına isabet eden kurşunlarla şehit düştü. Korumaların açtığı ateşle teröristlerden biri de yaralandı. Ancak yaralı arkadaşlarını alan saldırganlar, karanlıktan da yararlanarak kaçıp izlerini kaybettirdi. Saldırıda yaralanan 6 polis arkadaşları tarafından Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı, ancak bunlardan 2'si daha şehit oldu.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ve Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralı polisler Nuri Bozkurt, Mustafa Dinçer, Veli Göktepe ve Fatih Gökçek için telsizden kan anonsu yapılınca çok sayıda polis bu iki hastaneye akın etti.

Biri yaralı olan saldırganlar, olay yerinden gecekonduların bulunduğu sokak aralarına kaçarak izlerini kaybettirdi. Görgü tanıkları, olay yerinden içinde 3 kişinin bulunduğu bir aracın hızla kaçtığını söyledi.

Güvenlik güçleri, teröristleri ele geçirmek için bazı şüpheli evlere ve kahvelere yıldırım baskınlar yaptı, semtin tüm giriş ve çıkışlarını tuttu. Bir yandan plakası belirlenen şüpheli araç aranırken, diğer yandan Dicle Nehri'ne doğru uzanan, çoğu tek katlı gecekondularla dolu Şehitlik semtinde, araçların giremediği daracık sokaklara yıldırım hızıyla giren timler, terörist avı başlattı. Operasyonda 30 yakın şüpheli gözaltına alındı. Saldırının gerçekleştirildiği kavşak yakınında, teröristlerin suikastte kullandığı kalaşnikof silahlardan biri bulundu.

Gaffar Okkan'ın şehit düştüğü haberi, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki baba ocağına ateş düşürdü. İlçenin Başpınar mahallesinde kendi adlarını taşıyan Okkan sokakta oturan baba Fikri ve anne İmran Okkan, oğullarını şehit edildiği haberini alınca gözyaşlarına boğuldu.

Makam aracı zırhlı değildi

Hizbullah'ı sadece Diyarbakır'da değil Güneydoğu'da çökerten, bu nedenle örgütün ölüm listesinde ilk sırada yer alan Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın Opel Vectra marka otomobilinin zırhlı olmadığı ortaya çıktı. Kritik görevde bulunan ve sürekli tehdit altında bulunan Okkan'ın, makam otomobilinin zırhlı olmaması tartışmalara neden oldu. Okkan'ın makam otomobilinin bir otomobil fiyatına zırhla kaplanabileceği belirlendi. Okkan'ın içinde bulunduğu ve tipi ile motor gücüne göre fiyatı 13 ile 20 milyar lira arasında değişen Opel Vectra, zırhlı olsaydı saldırı belki de etkisiz kalacaktı. Uzmanlar bir otomobilin yaklaşık 20 bin ile 25 bin dolar arasında zırhla kaplandığını söyledi. Türk parası olarak yaklaşık 13 ile 17 milyar lira arasında değişen bu maliyet hemen hemen bir otomobil fiyatına denk düşüyor.

O, katillerin katiller onun peşindeydi

Hizbullah, en ağır darbeleri yine en güçlü olduğu Diyarbakır'da yedi. Örgütün çökertildiği operasyonların arkasındaki isim ise Gaffar Okkan'dı. Okkan bizzat yönettiği operasyonlarda 16 ay içinde 250 noktaya baskın yapılırken, 462 örgüt mensubu yakalandı, 122'si tutuklandı. Okkan'ın şehit edildiği dün bile Diyarbakır DGM'ye 10 Hizbullah militanı çıkartıldı. Hizbullah'ın ‘‘İlim Kanadı’’nı çökerten Okkan, örgütün 800 sayfalık dokümanlarını tek tek inceletmiş ve İstanbul'da Hizbullah Lideri Hüseyin Velioğlu'nun öldüğü, sağkolu Hacı İnan'ın yakalandığı villa baskınının temelini atmıştı. Örgütün ölüm listesinin başında yeralan Okkan, son olarak 28 örgüt tetikçisinin peşinde olduklarını söylemişti. Üç ay önce yakalanan Diyarbakır Sorumlusu Sabri Özdemir, Okkan'a yapılacak suikasti ‘‘Arabasından inerken Kanas silahıyla eylem yapacaktık. Planı 'Ömer Hoca' kod adlı sorumluma verdim. Gelen yanıtta ise eylemin kalaşnikof silahla yapılması isteniyor, 'Bütün kaleşleri kurban ederim, istediğiniz gün aldırabilirsiniz' deniyordu.’’ diye anlatmıştı. Suikastta kalaşnikof silah kullanılmasının, örgüt talimatının yerine getirildiğini gösterdiği kaydedildi.

Suikast timi mi

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın silahlı ve bombalı saldırı sonucu şehit olması akıllara, ‘‘Acaba kısa bir süre önce uyarısı yapılan suikast timi ile bir ilgisi var mı?’’ sorusunu gündeme getirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü, kısa bir süre önce ilgili tüm birimlerine, ‘‘Altı kişilik bir grubun, Türkiye'de kimliği belirsiz bir kişiye yönelik suikast düzenleyecekleri’’ yönünde uyarı yazısı göndermişti.

Bakan Durmuş fenalaştı

Diyarbakır'daki hain saldırıda, Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un kuzeni, polis memuru Atilla Durmuş da şehit oldu. Bakan Durmuş'un amcasının oğlu Ali Durmuş'un oğlu olan Atilla Durmuş, ‘Şark Görevini’ tamamladığı halde, Diyarbakır'daki görevini sürdürüyordu. Bakan Durmuş'un, kuzenine ‘‘Abin Ali benim yanımda korumalık yapıyor. Sen de, memleketimizin bu güzel köşesinde çalışmaya devam et’’ diyerek, bu aşamada Ankara'ya atanma talebine sıcak bakmadığı belirtildi.

Osman Durmuş, incelemelerde bulunmak üzere gittiği Kırıkkale'de, saldırıyı öğrendi. Vali Behiç Çelik'in konutundaki akşam yemeğinde Diyabakır'da şehit düşen polisler arasında amcasının torunu Atilla Durmuş'un da bulunduğunu öğrenen Osman Durmuş, fenalaştı.

İstanbul'a atanacaktı

Silahlı ve bombalı saldırı sonucu şehit olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın ismi, son Emniyet Müdürleri Kararnamesi'nde İstanbul Emniyet Müdürlüğü için geçmişti. Diyarbakır'dan önce Kars Emniyet Müdürlüğü, Eskişehir ve Urfa'da da Terörle Mücadele Şubesi Müdürlüğü görevlerini yürüten Okkan'ın ismi kararnamelerde sürekli büyükşehirler için gündeme gelmişti. 44 yaşındaki evli ve iki çocuk babası Okkan'ın son Emniyet Müdürleri Kararnamesi'nde ismi İstanbul için geçmişti. Hükümet içinden de Diyarbakır'da büyük başarı gösteren Okkan'ın İstanbul'a atanması için yoğun baskı gelmişti. Ancak İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ‘‘Diyarbakır'da başarılı işler yapıyor, onlara devam etsin’’ diyerek İstanbul'a Kazım Abanoz'un atanmasını sağlamıştı. Okkan'ın adı daha önce Ankara Emniyet Müdürlüğü için de geçmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!